fredag 8. januar 2016

En eksotisk start på 2016

Det ble en svært eksotisk start på 2016 med familieferie til Sør Afrika hvor jeg også fikk syklet litt innimellom slagene. Først noen dager i Johannesburg hos min venn Eivind og hans familie, før vi alle sammen reiste videre til et lite sted ved navn Haga-Haga, ikke langt fra East London. Begge stedene fikk jeg lånt terrengsykkel og fokus var ikke så mye på trening, men mest opplevelse av det fantastiske landskapet og naturlivet.

Sykkelturene i Johannesburg var i et lukket område – en såkalt «gated community» - ved navn Steyn City. Med høye gjerder, sikkerhetsvakter og lite trafikk så var dette et trygt alternativ til å sykle rundt iforhold til gatene utenfor. Kanskje mer pga trafikken enn pga kriminaliteten. Bilister i Sør-Afrika har ganske enkelt ikke veldig stor respekt for syklister. De har heller ikke veldig mye respekt for hverandre - noe som gjenspeiles i ulykkestallene.... Steyn City var nå uansett et flott sted å sykle i. Johannesburgs største landeveisritt og terrengsykkelritt, begge ved navn «94,7» etter radiokanalen som sponser rittene, går innom Steyn City – så det var også noen Strava-segmenter jeg kunne få opp pulsen i!

Eivind viser vei over elven i Steyn City

I Haga-Haga fikk vi virkelig oppleve sykling i Afrika!... På gården/hotellet (Miarestate) vi bodde på, som har ca samme areasstørrelse som Monaco, er det mengder med ville dyr - noen som er satt ut og hvor antallet kontrolleres, men også mange dyr som bor der helt naturlig (som leopard, gauper og sjakaler...). Det er en spennende opplevelse å sykle rett ved siden av ville dyr – og vi kom svært nærme dyr som giraff, gnu, zebra, og ulike bukker (som Impala, Eland, Blesbok). Miarestate har også det siste året laget egne MTB-ruter (ca 30km) som må regnes som en MTB-syklists våte drøm. På samme rute syklet vi først over slettelandskap med giraffer/zebraer/bukker, før vi kom over et utsiktspunkt til havet hvor man kan se knølhval (som også hopper ut av havet på denne årstiden og lager svære plask/smell) og tilslutt igjennom tett jungel i elveleiene. Igjennom jungelpartiet sier Eivind til meg «Her så vi en leopard for noen uker siden, så dette kaller vi for The Leopard Trail!». Vi sykler igjennom jungelen og jeg synes stadig jeg hører lyder i buskene rundt meg... Kanskje det er en leopard som kikker på oss igjennom krattet? Sannsynligvis. Dette er Afrika.

Utsikt over havet. Nylagd MTB singletrack

Ikke lenge etter The Leopard Trail må vi fjerne noen store edderkoppspindelvev som går på tvers av løypa. I midten sitter en svart og rød edderkopp. «Er disse giftige?», spør jeg. «Nei ikke veldig. Bare omtrent som en norsk hoggorm». Ok... Noen minutter senere sykler jeg rett igjennom et spindelvel og får klissete tråder i ansiktet, og full panikk da jeg ser edderkoppen kravle opp neseryggen på innsiden av Oakley-brillene. I fart river jeg av hjelm og briller og går overende!... Istedenfor å bli bitt i øyet slipper jeg unna med en kutt bakpå leggen fra velten. Et bedre alternativ konkluderer jeg med!

Heisann Zebra

På slettene igjen skremmer vi opp noen Blesbok'er, og en av de løper ved siden av oss i en vannvittig fart! «Maksfarten på disse er ca 60-70kmt.», sier Eivind. Og da går det opp for meg at dette er samme type bukk som jeg så en youtube-video av for et par år siden stange ned en MTB-syklist... Det føles allikevel relativt trygt ut. Så lenge de ser at vi kommer rusler de pent ut til siden og slipper oss forbi!

Utrolig mange bukker av ulike slag
Morgenen etterpå drar jeg ut på en tur for meg selv da alle sover. På vei igjennom et lite skogholt, hvor jeg for en gangs skyld har fått opp farten litt, skremmer jeg opp en gnu og hennes kalv som hviler rett ved stien i skyggen. Gnuen (på ca 250kg) hopper bokstavelig talt ut så nærme at hadde jeg strukket ut venstrearmen hadde jeg kunnet klappet den på ryggen!! Med kalven på hjul krysser den ut foran meg, og da snubler kalven og kaver med å komme seg opp på bena... Moren bremser og snur seg halvveis. «Uh oh..» rekker jeg såvidt å tenke før kalven heldigvis kommer seg opp igjen og begge løper avgårde ut til siden... Noen minutter senere punkterer bakhjulet i midten av en flokk med bukker... Jeg var egentlig ganske fornøyd med å rusle tilbake og slappe av på verandaen etter den opplevelsen!

Tryggere å ha disse på litt avstand...
Morgenen vi dro oppdaget vi en slange i taket like over sengen vår. Det viste seg å være en Boomslang, som er rangert som Afrikas tredje mest giftige slange...  Kanskje den kravlet forbi hodeputen vår da vi sov? Sannsynligvis. Dette er Afrika.

En Boomslang kikker ned på sengen vår!

Underveis på turen har jeg drevet og lest litt på boken til Chris Froome («The Climb») som var en ganske passende bok å lese i kombinasjon med ferie til Afrika. Bl.a. fordi han i starten av boken skriver om egne eksotiske sykkeløkter fra hans oppvekst i bl.a. Kenya, Lesotho, og Sør-Afrika. Kan anbefales!

Alt i alt en svært eksotisk og flott ferie - med mye naturopplevelser både av- og på sykkelen. Kontrasten kunne knapt vært større da vi kom hjem til Oslo og jeg syklet til jobb i minus 13 kuldegrader på sykkelturen til jobb dagen etterpå... Er det sommer snart eller?


Find your inner lion! ;-) Tatt i Johannesburg løvepark

Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: