lørdag 30. januar 2016

Canyon CX - noen foreløbige inntrykk!

Før jul bestilte jeg en Canyon Inflite AL 9.0 S, som er en aluminiums cyclocross med Ultegra drivverk og hydrauliske skivebremser. Jeg kjøpte den på impuls og syntes igrunn at NOK 13 tusen-og-noe var en bra deal på en sykkel med såpass bra utstyr. Riktignok lett å glemme at man får en regning på 25% moms fra staten som kommer i tillegg! Men fortsatt ok pris.

Canyon alu pendler-cx

Denne sykkelen er i utgangspunktet satt opp som en pendlersykkel med tyngre gir (semikompakt krank), glatte dekk, og refleksdetaljer på ramma - men helt perfekt til min bruk som primært en vintersykkel og kanskje også til bruk til trening i marka/grus om sommeren. Til vinterbruk så har jeg satt på et sett piggdekk (Scwalbe Marathon 240), en ass-saver, et sett med bli-sett lys - og jeg har også satt på min Stages 105 krankarm for å kunne trene utendørs med wattmåling også på vinterstid. Ja og Bar Mitts så klart!

Bestilling og levering - 4 dager fra Tyskland!
Canyon er, som de fleste vet, en Tysk sykkelprodusent som satser på direktesalg til kunder via internett. Du får dermed ikke råd og bistand fra hyggelig butikkansatte, og ingen hjelp til å skru sammen sykkelen - og heller ikke noe dedikert sted å dra til om du trenger hjelp i etterkant. Så det er en salgsmodell som ikke passer alle - man skal vite hva man skal ha, og man skal ha litt basiskompetanse i å mekke. Sykkelen setter seg ikke sammen av seg selv! Fordelen derimot er at en slik forretningsmodell er rimeligere enn en tradisjonell distribusjonsmodell via et forhandler/butikk-nettverk - og dette synes i prisingen av Canyon sykler. Man får ganske enkelt (i snitt) mer for pengene fordi de har lavere kostnader.

Jeg har hørt og lest en del om misnøye med både leveransetid og også support - men dette har jeg ingen erfaring med selv ettersom jeg ikke har hatt behov for å ha noe videre kontakt med Canyon. Min kom raskt og har fungert helt utmerket!

Bestilling ble klikket inn via Google Chrome en mandag morgen sittende med kaffekoppen i hånda. Den som tok tid var at jeg måtte plugge inn en rekke mål av kroppen (høyde, armlengde, benlengde, etc) for å finne riktig størrelse! Jeg er 187cm og det ble en "XL" tilslutt, og det passer igrunn veldig bra. Fire dager etterpå, på fredag morgen, ble jeg ganske overrasket da en kar fra UPS ringte for å avtale når jeg var hjemme for å ta imot en pakke!

Montering
Canyon sender syklene sine i en diger pappeske med diverse pappkonstruksjoner inni som sykkelen står veldig fint inni. Meget bra beskyttet faktisk - og svært enkelt å ta ut. Jeg lagde en animert GIF (bilde) under som gir et lite inntrykk:

Utpakking! 20mins jobb å sette sammen!
Det man gjør er å åpne topplokket og løfte den ut, sette på plass forhjulet, setetpinnen/setet, og så må man skru på plass stem og styre. Jeg tror hele prosessen tok ca 20min. Ja så brukte jeg et par minutt på å knekke av refleksene i hjulene og klippe av en plastikk dork-disk som satt på bakhjulet (bak kassetten... gudene vet hva den egentlig er til for).

I pakken kom også en momentnøkkel - svært enkel en, men den fungerer. Et smart trekk fra Canyon for å sikre at ikke uerfarne kunder skrur for hardt og ødelegger komponenter. Men nok viktigere på dyre karbonsykler enn denne robuste aluminiumssykkelen!

En annen ting jeg likte veldig godt er at sykkelen kom med en diger brukermanual! Jeg har tenkt mange ganger tidligere at det er rart at man ikke får noen manual når man kjøper en ny sykkel!? Når jeg har kjøpt løse komponenter så har jeg alltid fått brukermanual, men aldri med en komplett sykkel... egentlig litt merkelig. Canyon derimot er et tysk selskap, og tyskere er som kjent glade i å ha ordnung i sakene sine! Så her får man med en brukermanual på størrelse med et leksikon!

Diger brukermanual, momentnøkkel, og diverse småtterier

Erfaringer fra veien - meget bra så langt!
Nå har jeg syklet rett over 1300km på sykkelen, og jeg har vel knapt gjort noen justeringer siden jeg satte på piggdekkene og wattmåleren. Fit-guiden til Canyon fungerte bra - den passer helt utmerket - og var meget bra skrudd sammen og innstilt. Jeg gikk over de fleste skruer et par uker etter levering og sjekket at ikke noe var løst, men det viste seg å være unødvendig. Strammet vel bakwire'en littegrann en gang også.

S(no)w problem
Når det gjelder komponenter så har jeg fått en del erfaring med Shimano 105 det siste året fra landeveissykkelen - og for å være ærlig så merker jeg igrunn ikke noe forskjell på Ultegra og 105. Sånn sett kunne jeg igrunn spart tre tusen på å heller å ha kjøpt den litt billigere Inflite AL 8.0 S... Det er vel som Imsdal, Voss, eller vann fra krana - det er hvilket navn som står på produktet som bestemmer prisen. Om jeg skal sammenligne denne med de to siste hybridsyklene jeg har brukt på vinteren, så er denne merkbart raskere. Delvis pga bukkestyret og dermed mer aero, men også pga lavere vekt (denne ca 8,5kg ifht 12-14kg...), samt at Schwalbe Marathon dekkene ruller bra. Selv om farten fortsatt blir jumbo ifht sommersykkel så er det motiverende å se at farten er litt høyere enn før! Ellers kan jeg virkelig anbefale watt-måler på vintersykkel - jeg ser nå mye mer på watt enn det jeg ser på farten!

Alt-i-alt så er jeg meget godt fornøyd så langt. Jeg er ikke den som bryr meg med å vaske sykkelen så mye på vinteren, men spyler den bokstavelig med olje over alle girdeler og skruer mm - så får håpe den overlever alt saltet og at jeg også får glede av denne på sommeren. Uten ass-saver og Bar Mitts så kommer den da til å se litt stiligere ut også! :)

8 kommentarer:

 1. Til info så har jeg tidligere fått finfin hjelp av Canyon sitt norske servicesenter:
  Canyon Servicesenter Norge:
  Mandag - Fredag kl. 09:00 - 17:00
  Telefon: +47 45 40 41 40

  SvarSlett
  Svar
  1. Ok! takker. visste ikke at de hadde det engang ;-)

   Slett
 2. Takk for "test". Vurderte ikke karbon da? Lurer på en Gavia CX Ultimate. 16.500 inkl. Ultegra 6800-komponenter. (PS! Jeg har ingen økonomiske interesser i Bikeshop/Gavia). Mvh Jørn

  SvarSlett
  Svar
  1. som sagt litt impulskjøp :) gjorde ikke veldig mye research. Men det var en del ting her jeg likte - bl.a. shimano kranksett (da kan jeg sette over stages armen enkelt), girutveksling, hydrauliske skivebremser. Har kjørt alu på sommersykkelen 2015 så det er jo ingen ulempe - egentlig helt strålende for en pendlersykkel!

   Slett
 3. Denne sykkelen takler Xerxes-piggdekk med de medfølgende skjermene. Super løsning til pendling og mye lettere dekk enn Schwalbes.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå kan jeg riktignok ikke se at noen selger disse... iallefall ikke online. Leste en kommentar at de er veldig dyre?

   Slett
  2. Xerxes er dyre, men du verden som de ruller. 425 g vs Schwalbe 800 g+. Sportslageret hadde mange på lager i høst. Tror ikke de var tilgjengelige i nettbutikken. Men sjekk bcsport.no.

   Slett
  3. Xerxes er dyre, men du verden som de ruller. 425 g vs Schwalbe 800 g+. Sportslageret hadde mange på lager i høst. Tror ikke de var tilgjengelige i nettbutikken. Men sjekk bcsport.no.

   Slett