fredag 21. februar 2014

Lag rødbetsaft selv!

Rødbetsaft (Beetroot juice på engelsk) har vært et av de mest omtalte kosttilskuddsproduktene blant toppidrettsutøvere de siste par årene og det finnes en rekke mer eller mindre seriøse prosjekter som har forsøkt å fastslå i hvilken grad inntak av rødbetsaft noen timer før en konkurranse kan forbedre prestasjonene. CyclingTips publiserte en god artikkel i fjor vår som gir en balansert introduksjon og som også har linker videre til en rekke av forskningsresultatene på området. Kort fortalt så er det bra resultater på ikke-så-godt trente utøvere, mens det har vært vanskelig å vise at topp-trente utøvere har noen som helst effekt (som denne undersøkelsen). Virkestoffet i rødbetsaft som potensielt forbedrer de aerobe prestasjonene er nitrat - og om man skal kjøpe rødbetsaft så bør man se etter en som har spesifisert nitrat-innhold. Som f.eks. Beet It (selges hos Supersport.no.).

Personlig er jeg ekstremt skeptisk til alt av kosttilskudd og har vel omtrent aldri puttet i meg et produkt som ikke er naturlig. Det jeg liker med rødbetsaft derimot er at man kan fremstille det 100% naturlig ved å lage egen saft av rødbeter - og det er sannsynligvis sunt å drikke selv om det kanskje ikke har den ønskede effekten. Man er ikke garantert et tilstrekkelig nitrat-innhold når man kjøper rødbeter i butikken (pga at dette avhenger litt av jordsmonnet de er dyrket i), men jeg tar heller sjansen på det ved at jeg er mer komfortabel ved å lage min egen saft fra scratch!

Så nå skal jeg drikke litt rødbetsaft fremover. Om det virker? Jeg er tvilende, men det er et helt naturlig produkt og ingen stor fare ved å prøve det... med unntak av at urinen blir rød, men det er bare artig!

Merk at rødbeter har ekstremt sterk rødfarge, så jeg anbefaler å gjøre dette rett ved vasken så det er lett å skylle bort. Man må ha en juice-masking også.. går vist ann å bruke en blender eller kjøkkenmaskin, men det hadde jeg ikke anbefalt grunnet den sterke rødfargen og hvor mye gris det blir.

Her følger en liten bildeserie på produksjon av egen rødbetsaft (det er ikke spesielt komplisert..):


Kjøp rødbeter. De har disse på min lokale Kiwi til 19kr for en pakke.Vask de litt. Trenger ikke å skrelle de.Kutt av endenKutte litt opp slik at de passer i juice-maskinenFyr opp juice-maskinen og kjør bitene igjennom.Legg i litt sitron eller lime (disse må man ta av skallet på.. maskingen tåler ikke) for smakens skyldSnart ferdigEn pakke kiwi-rødbeter blir ca 250ml saft. Dette tilsvarer omtrent den abefalte "dosen"...Ferdig servert. Drikk opp minst en time før du skal ut og konkurrere! Går for gull!!!!


Ettersom jeg også lagde "grytebrød" samtidig så slenger jeg også innpå et par skiver karbohydrater! :-)Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: