torsdag 20. februar 2014

Hvordan holde sykkelkostnadene nogenlunde i sjakk!

I forrige uke presenterte Sykkel-Erik et innlegg som viste et årlig kostnadsestimat for en syklist som heter Martin og som sykler ca ti-tusen km i året. Når Landevei re-publiserte artikkelen noen dager senere la de også til et bilde av en Specialized S-Works Tarmac SL4 Red.

Vel, siden jeg heter Martin og sykler 10-tusen km i året og sykler på nettopp denne sykkelen følte jeg meg litt forpliktet til å kommentere!... Etter å ha regnet litt på hva jeg faktisk brukte i fjor, så er fasiten for min del at jeg har årlige kostnader på under halvparten av Sykkel-Eriks estimat på NOK 72 tusen i året. Sånn sett føler jeg at estimatet hans representerer et ytterpunkt som kanskje ikke er en pekepinn på hva den gjennomsnittlige overivrige sykkelmosjonisten har i budsjett! Det er sikkert noen utstyrsfreaker som ligger på dette nivået (eller enda høyere kanskje)  – men, det tror jeg er et fåtall. «Martin» har i alle fall en svært rimeligere sykkelhverdag – det vet jeg ettersom det er meg! ;-)

Nå er det kanskje et resultat at jeg er ganske kostnadsbevisst. Dette er delvis fordi jeg liker å gjøre en god deal, men også fordi jeg synes det er litt artig å teste/bruke rimeligere utstyr – ofte har jeg blitt veldig overasket over hvor mye man får for pengene når man går ned i pris/kost.

Istedenfor å gå igjennom egne regnestykker så har jeg satt sammen noen anbefalinger, primært basert på egne erfaringer, som i sum er en oppskrift på hvordan man kan trene og konkurrere som en landeveissyklist til en kostnad på ca tjue-tusen kr i året – altså under 30% av Sykkeleriks estimater. Det er selvfølgelig fullt mulig å gjøre det vesentlig rimeligere også om man ønsker det – f.eks. kan man bli i toppform ved å gjøre som Nairo Quintana.. han ble en av verdens beste syklister ved å trene på en brukt terrengsykkel til 30 dollar (ca 180kr)!

Her følger noen kostnadsestimater på utstyr som jeg tror er mer enn godt nok for å trene og konkurrere på et høyt nivå:

Syklene: En landeveissykkel og en vintersykkel (cx eller hybrid). Total 30.000,- / 7.500,- per år.
Landeveis-sykkelen er der du legger størstedelen av pengene dine. Det er denne du skal sykle ritt på. Om du kjøper en sykkel til 20-tusen så er jeg helt overbevist om at den sykkelen du får ny i dag for denne prisen er god nok til å vinne Tour de France. Det finnes en rekke alternativer i dette sjiktet fra fabrikkmerker med komplett Ultegra (e.l.), bra hjulsett (alu), og vekt på typisk 7,5kg – som f.eks.  en Fuji Altamira 2.3. Om man er ujålete og synes det er greit med et butikkmerke så kan man få komplett Sram Red med total sykkelvekt på 6,5kg om man kjøper en Everest Stelvio fra 2013 (24-tusen kr) fra Oslo Sportslager! Sykler man på disse syklene kan jeg garantere at det kun er bena dine som bestemmer om du vinner eller ikke!

Konkurransesykkel på 6,5kg med Sram Red for den ujålete syklisten :)

Når det gjelder vintersykkelen så har jeg vært svært fornøyd med min billige hybridsykkel (alt inkludert med piggdekk, skjermer mm til ca fire tusen kr). Valget mellom cx, hybrid eller mtb som vintersykkel er litt avhengig av hvor man har tenkt å trene, men om man ønsker å holde seg på et rimelig nivå så er nok hybridsykkel å anbefale. Jeg gidder i alle fall ikke være særlig opptatt av stil ved valg av vintersykkel – det er mørkt og ingen som ser meg uansett. Prismessig ser jeg heller ingen gode argumenter for å kjøpe en dyr sykkel her… Det ikke snakk om å sykle fort, men å trene godt – og om den er et par kg tyngre gjør derfor ingen verdens ting. Funksjonaliteten (gir,bremser) er også helt supert selv på rimelige sykler - og faktisk har jeg inntrykk av rimeligere sykler produseres/settes sammen mer robust (produsentene forventer tydeligvis at disse skal få litt juling og dårlig vedlikehold) enn dyrere sykler. Med andre ord perfekt som vintersykkel.

Vinterhybriden gjør en super jobb!

Utstyr - klær, sykkelsko, verktøy, mm. 19.000 / 5.950 pr år
Som på sykkel kan man spare enorme summer ved å heller kjøpe det nest-beste enn det beste, og fortsatt ha fantastisk bra utstyr. Holder man seg f.eks. unna Rapha har man bare der spart mange tusen kr...

Sommersykkelklær 5000kr / 2500kr pr år. Merk at man får svært gode sykkeltrøyer og bukser til rundt 600kr (som f.eks. Castelli prologo trøye).

Vintersykkelklær 7000kr / 2300kr pr år. Her kjøper man vintersko til rundt tusen-lappen samt varmesåler til omtrent det samme. Man bruker samme hjelm som på sommeren. Man må legge litt penger i en lykt også. Finnes masse rimelige, og gode, vintersykkelbukser og jakker. Gode varme hansker/votter koster litt her.

Verktøy ca 4000kr / 400kr pr år.
Inkluderer bl.a. Park-tool stativ til 1300, umbrakosett og mekkekoffert (kjedepisk, kassettverktøy og mye mer),  fra Clas Olson. Gulvpumpe, pluss noe diverse. Holder i ti år - minst.

Man kommer langt med umbrakosett fra Clas Ohlson til 99kr
Diverse utstyr som sykkel-gps, lommeverktøy, pluss diverse 3000kr / 750kr pr år.

Vedlikehold: 2.350 pr år.
Ettersom man mekker selv (obligatorisk å lære litt standard mekk) så er kostnaden her slitedeler til landeveissykkelen. I løpet av årets ti-tusen km bruker man en kassett og tre kjeder. I år har jeg kjøpt dette fra Bikeshop, hvor jeg fikk ultegra kjeder til 153 kr pr stk og kassett til 311kr. I sum 770kr. Man sliter også ut ett sett med dekk/slanger – men her kan man kjøpe rimelige treningsdekk i pakketilbud til rundt 599kr - bl.a. fra XXL. I tillegg kommer småting som bremseklosser, olje, styre-teip, mm som kanskje utgjør en tusen lapp til.

Kjede og kassett bytter man selv! Og en liten kattevask!

Konkurranser (inkl klubbmedlemskap og lisens): 5.100 pr år
Klubbmedlemskap og helårslisens er ca 1100kr, avhengig av hvilken klubb man er i. Når det gjelder startkontigenter så er de fleste fellesstartritt på rundt 300kr. Det er slik at de største rittene i Norge er de mest grådige (som jo er litt ulogisk ettersom man har stordriftsfordeler) – men dette er stort sett også rullekjøringsritt som jeg unngår (som Styrkeprøven-arrangementene, Enebakk Rundt, etc). Mye artigere, og billigere, å sykle fellesstartritt (som i stor-Oslo er ritt som Øyeren Rundt, Askerrunden, Ceresrittet, m.fl.). Det blir jo litt penger allikevel, og for ti ritt ca 3000kr i startkontigenter ila året, og i tillegg kanskje 1000kr for sportsdrikke/bar/diverse på disse rittene. Når det gjelder transport så er jeg ikke helt på linje med Sykkel-Erik at dette bør inkluderes i regnskapet – ofte er jeg med på ritt utenfor Oslo i kombinasjon med at vi er på tur med familien uansett (f.eks. ritt jeg var med på i Sør-Norge i fjor – som Bukkene Bruse), og alternativ-aktivitetene (hadde jo sannsynligvis reist eller gjort noe annet som koster penger) til en dag på sykkelritt utgjør ofte besparelser som er større enn rittet!

Oppsummert ca 20.900,- per år!
Som nevnt ligger jeg selv litt over dette selv, men ikke voldsomt mye, delvis fordi jeg har litt dyrere racer, har en terrengsykkel (riktignok fortsatt sykkel jeg kjøpte for 15-tusen i 2008…), er med på Birken (DYRT), samt bruker en del mer på diverse utstyr. I tillegg har jeg forsøkt å få til en sykkelferie i utlandet i året, men de siste årene har vi bl.a. vært i Sardinia og Mallorca med familien – hvor jeg for så vidt syklet en del – men om det var en sykkelferie eller familieferie kan diskuteres! ;-) I år skal jeg på en «ren» sykkelferie i Italia/ Slovenia i sommer, men også her hadde jeg sikkert brukt mer penger denne uken (midt i ferien) om jeg ikke hadde vært på sykkelsetet… man bruker ikke mye penger når man sykler hele dagen!

Uansett så er det som er presentert over et budsjett hvor man har topp utstyr og er med på mange arrangementer – og det til en pris på ca 20-tusen per år. Det tilsvarer ca 2kr per km syklet eller ca 190kr i uken, som er svært overkommelig for en hobby som tar såpass mye tid. For ikke å snakke om de 20-årene lengre forventet levealder man får istedenfor å sitte i sofaen!

Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: