onsdag 3. juli 2013

Sykkeltilpasning hos Bab Racing... AHA!

På mandag kveld var jeg hos Pedro på Bab Racing. Han er en autorisert "Fit Technician" igjennom kurs hos Specialized og skal gjennomføre Specializeds sykkeltilpasning "Body Geometry Fit" ("BG-Fit"). BG-Fit ble i sin tid utviklet av Boulder Center for Sports Medicine og det er tilgjengelig hos autoriserte Specialized forhandlere. Detaljer om BG-Fit kan leses her.

Pedro justerer styret
Jeg har hatt en idé om hva sykkeltilpasning er... men er så langt litt overasket. Det føles mer som en time hos legen... Pedro har gjennomført et ganske grundig intervju samt brukt lang tid på å ta ulike mål av kroppen min og bl.a. bøyd og tøyd bena mine mens jeg ligger på en benk. Jeg har også sittet på en "ass-pad" for å måle avstanden mellom "rumpebena"...

- "Du vet at det høyre benet ditt er lengre enn det venstre?"
- "Eh... nei, er det et problem?
- "Nei, men det forklarer hvorfor du tråkker 'skjevt' med høyre ben, og hvorfor det høyre kneet ditt beveger seg såpass langt inn mot rammen når du trør."

Dette er starten på en liten aha-opplevelse som tilslutt ender opp med at mitt høyre ben går fra å tråkke skjevt til å rettes helt opp. Det venstre benet får mye skryt. Klassens flinkeste gutt liksom. Det høyre benet: Problembarn.

Når Pedro gjorde meg oppmerksom på problemet - da først la jeg merke til det selv! Det var faktisk ikke så vanskelig å se (og føle) at høyre ben tråkket skjevt når jeg først ble bevisst på det, men dette hadde jeg ikke klart å oppdage selv. Og jeg har forsåvidt brukt en del tid på å stille inn sykkelen og skrive ned målene tidligere (som jeg bl.a. skrev om i min sykkeltipsliste #7 - merk forøvrig at Specialized opererer med samme mål) - så jeg skal innrømme at jeg ble overasket over mye tilpasning som tilslutt ble gjort. Jeg trodde i utgangspunktet at jeg satt ganske bra...

Noe av BG-Fit verktøyet
Høyre ben ble "bra" tilslutt igjennom justering av setehøyde, cleats-posisjon, og ny innleggssåle i skoen (papirarket jeg hadde fra før gjorde at foten 'falt' innover). Det var ikke bare høyre ben som ble rettet opp heller. På bakgrunn av fleksibilitetstestene (her scoret jeg bra! yes!!) så ble styret justert til optimal stilling både for å ha hendene på sjalterne og i bukken - og setet ble justert noe bakover. Alle justeringene var kanskje minimale hver for seg, men forskjellen tilslutt ble veldig merkbar!

Hele prosessen tok to og en halv time - fra intervjuet til de siste innstillingene. Og det føltes godt mot slutten da Pedro omtrent ropte "Yes! Der har vi det! Nå ser det bra ut!".

Prosessen ble avsluttet ved at Pedro noterte ned alle de siste målene på et to-siders score-kort - inkludert cleats-posisjon mm. Så har man samtlige data til neste gang man skal ha seg en ny sykkel! :-) Da kan man få satt den opp 100% nøyaktig som før!

Dr. Pedro Matos, Phd sykkeltilpasning, noterer flittig.
At det tok meg 15 år å komme meg til en skikkelig sykkeltilpasning er nok hovedsakelig at jeg følte meg ganske sikker på at jeg allerede satt bra på sykkelen. Det gjorde jeg altså ikke... Men det gjør jeg nå! Og siden jeg var hos Pedro på mandag har jeg hatt et par testturer og jeg sitter merkbart mer komfortabelt samt tråkker "rettere" med høyre benet enn før. Hvorvidt det faktisk utgjør bedre watt produksjon gjenstår å se (om det er mulig å måle), men i tillegg så har et riktig tråkk og god sittestilling en preventiv effekt på potensielle skader som kanskje er god nok grunn til å gjennomføre en sykkeltilpasning i seg selv.

En av sidene på mitt ferdige score-kort.
Dette er definitivt noe jeg vil anbefale på det sterkeste for de som ikke allerede har vært på sykkeltilpasning! Selv ble det en virkelig aha-opplevelse som jeg allerede etter et par sykkelturer kan bekrefte har vært positivt for min egen sittestilling og tråkk. Dette er også noe som er viktig for syklister på alle nivåer - og som Pedro påpekte så har noen av de som har hatt størst utbytte av BG-Fit vært "tunge syklister" - bl.a. fordi det da er svært viktig å trene på en skadeforebyggende måte.

Tilslutt er det verdt å påpeke at BG-Fit for landeveissyklister fokuserer på komfort, og ikke aerodynamikk. Filosofien er at om man sitter så komforbelt som mulig og tråkker så riktig som mulig - så vil man også kunne produsere så mye watt over tid som mulig. Man kan også ta BG-Fit for temposykkel, men der (såvidt jeg fostår) tas også aerodynamikk hensyn inn i vurderingen.

Nå skal jeg ut og sykle litt mere og bli vant til min nye sittestilling og tråkk - men så langt så føles det veldig bra! Nå skal det sykles fort!

2 kommentarer:

  1. Sjekk også ut Petter Gustavsen sin Retul bike-fitting via www.sykkeltilpasning.no. Normal bike-fitting og elite bike-fitting tilgjengelig. Bike-fitting er nok de "billigste" wattene og komforten du kan tilegne deg som syklist.

    Lars

    SvarSlett