søndag 7. juli 2013

Hvilke dyr har du sett på sykkeltur?

For et par dager siden så syklet jeg over en huggorm på racersykkelen i Lommedalen!!... Det var et uhell og jeg håper det gikk bra med den. Jeg la merke til den i veikanten 10-20meter foran meg, men en varebil var allerede i ferd med å kjøre forbi meg så jeg forsøkte derfor å svinge forbi slangen på høyresiden.. og da plutselig bykset den til siden og jeg syklet over den... :-( Det var overraskende lang - godt over en halvmeter kanskje - og er det andre dyret, i tillegg til et ekorn som en gang hoppet rett ut foran sykkelhjulet mitt, som jeg har syklet over...

Men iallefall: I etterkant av mitt møte med huggormen satt jeg og funderte litt over hvilke dyr jeg har sett iløpet av de siste 15-årene fra sykkelsetet! Man må jo ha noe å tenke på når man er ute og trener!

Her er en liten liste hvor jeg har forsøkt å sette inn de mest uvanlige først. Det ble primært norske dyr  mulig jeg har sett noen flere i utlandet - men kommer ikke på noen nå iallefall!

Jeg antar at det er mange som har sett svært mer eksklusive dyr enn dette - særlig om det er noen som har syklet i Afrika e.l. (som på hjul med Dag Otto når de var der nede!!) - legg gjerne en kommentar under om du har noen uvanlige dyreobservasjoner fra sykkelsetet!

Han karen her topper listen min. Foto fra Oppdalingen.no
I norge:
 • Moskus. Under Trondheim-Oslo for en del år siden. Stod rett på den andre siden av jernbanelinjen.
 • Tiur. På vei opp fra Fyllingen på terrengsykkel en tidlig søndagsmorgen. Den lettet fra et tre bare noen meter fra meg og jeg skvatt så jeg omtrent fikk hjerteinfarkt - hørtes ut som et helikopter så svær var den! Jeg har også sett en del annen storfugl i marka - ofte når det er tåkete så trekker de tydeligvis til stiene/veiene.
 • Kanin. På vei opp Holmenkollveien. Jenta på rundt 10-år som hadde "mistet" den stod på fortauet og gråt mens kaninen hoppet rundt midt i trafikken. Hare har jeg sett i marka en del ganger.
 • Elg. Har sett elg en haug av ganger - men ved to anledninger kom jeg veldig nærme: 1) I nedkjøringen til Sørkedalen fra Finnerud så løp en gang en elg over veien ca 20m foran meg... jeg lå vel i 50kmt så om den hadde ventet litt hadde jeg syklet rett på den... 2) Rett nedenfor Frognerseteren nektet en familie på 5 å flytte på seg - jeg trodde de var redd for mennesker?... etter litt venting måtte jeg bare sykle forbi de tilslutt mens de stod rett ved siden av veien og bare kikket på meg. Høy puls!...
 • Rødrev. På vinteren med hodelykt så stoppet en rev rett foran sykkelen og bare stirret på meg mens jeg også stoppet helt opp. Den var tydeligvis blendet av hodelykten min og stod kanskje i 5-10 sekund før den løp videre ut i skogen.
 • Laks. Sett hoppe fra elver. Siste i fjor sommer i Otra-elven ved Kristiansand.
 • Huggorm. Som nevnt øverst i innlegget.
 • Rådyr. Sett mange ganger - tok f.eks. bilde av 30-40 stykker i Sverige - les blogginnlegget fra 2011.
 • Fjellrype. På fjellet ved Bortelid. Faktisk samme fjelltur fra denne video'en (se meg tryne ved 5:45...).. Har sett lirype også flere ganger.
I utlandet:
 • Alpine Marmot (engelsk.. vet ikke hva det er på norsk). Dette monster-ekornet har jeg sett flere ganger på sykkeltur i alpene - bl.a. i bakkene opp Col de la Bonette og Colle Preit. Ser ut som en krysning mellom bever og ekorn og kan bli helt opp til 8kg!

4 kommentarer:

 1. - Hjort
  - Rådyr
  - Hare
  - Huggorm
  - Rev
  - Elg
  - Ekorn

  Huggorm er skummelt. Har hørt at slanger kan bli fanget i hjulet, bli slynget rundt og så biter de deg i leggen!

  SvarSlett
  Svar
  1. hehe - av en eller annen grunn synes jeg det var en utrolig morsom tanke å få en slange surret inn i hjulet som så beit meg i leggen! ;-)

   Slett
 2. Veldig off topic og det er kanskje ikke nytt for deg/andre, men visste ikke hvor jeg skulle hinte om det, så det ble her...:

  http://app.strava.com/pros/186522

  Artig at Ten Dam, som har en kanon-tour så langt, legger ut alle etappene sine på Strava.
  Kanskje legger han ut noe om rare dyr han ser underveis også?

  Flott blogg, forresten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tipset - veldig kult ja! :-)

   Han la forresten ut alt under Glava-Tour of Norway også og tok en lastebil full av kom'er... bla. Åsgårdsstrandbakken (http://app.strava.com/segments/698678) - som mange tursyklister (inkl undertegnede) syklet uken etter i Vestfold Rundt... var et lite stykke bak tiden hans kan man si! ;)

   Slett