torsdag 25. juli 2013

Legg deg i bukken!

Det er noe jeg har grublet litt over en stund nå - og har blitt ganske bevisst på det selv.  Faktisk tror jeg det er en av de mest vanlige nybegynnerfeilene til syklister på landeveien. Definitivt ikke den mest åpenbare heller. Det dreier seg om når man skal legge seg i bukken!

Man skal naturligvis ikke ligge der hele tiden - er man pakket inn i feltet eller ligger tett på hjul på en flate så spiller det liten rolle, og det er kanskje mer behagelig (og man ser bedre) å ha hendene oppe på styret. Men det finnes noen situasjoner hvor jeg ser at mange ikke ligger i bukken når de burde - og jeg gjorde denne feilen selv i flere år. Slik jeg ser det finnes det tre hovedgrunner til å legge seg ned legge seg i bukken:

1) Tryggere i høy hastighet / utforkjøringer. 
Jeg var såvidt innom dette i min liste over sykkelteknikktips (fra 2011). Mulig jeg skal ta å lage en versjon 2.0 av denne listen for det er en del ting jeg har lyst til å skrive om og endre litt - og en av de er dette punktet hvor jeg i 2011 skrev at det også var ok å holde oppe på styret i høy hastighet så lenge man holder godt fast. Dette bør endres til at man alltid bør ligge i bukken i raske utforkjøringer. Det er ganske enkelt mye tryggere og sikrere - for om man treffer noe (hull e.l.) så risikerer man aldri å miste tak i styret, slik man kan gjøre om man holder oppe på girsjalterne. Dette er kanskje hovedgrunnen til at jeg selv de siste årene har blitt tryggere og raskere utfor.

2) Bedre vektfordeling over hjulene = bedre veigrep & raskere svinger.
Som de fleste vet så har man mer vekt på bakhjulet enn forhjulet. Nøyaktig hvor mye varierer fra syklist-til-syklist avhengig av sittestilling, men for en normalrytter er det ca 60% vekt bak og 40% fremme. Dette er grunnen til at man bør ha høyere lufttrykk bak enn foran - og også grunnen til at man stort sett punkterer på bakhjulet enn forhjulet...

Når man legger seg ned i bukken så skyver man vekten sin mer over på forhjulet og kommer nærmere 50/50 vektfordeling. Resultatet av det er at man får bedre veigrep enn når bakhjulet er mer belastet på sin vanlige sittestilling, og veigrepet "fordeles" likt på begge hjulene. Dette er særlig viktig å tenke på når det er glatt (regn) asfalt! Man får bedre veigrep og kan ta svinger raskere og tryggere.

3) Aerodynamikk..
Den åpenbare grunnen som alle er klar over. Allikevel slurves det mye her - f.eks. når syklister skal frem i rulla og ta sin tørn, så ser man stadig vekk syklister som gjør det med hendene på styret. Hvorfor?... Det er ingen grunn til å sløse med kreftene om målsetningen er å sykle så raskt som mulig over tid!

Grunnen til at det slurves med det tror jeg er fordi mange stiller inn sykkelen sin på en slik måte at det er behagelig å sitte på setet med hendene oppe på girsjalterne, mens sittestillingen blir anstrengt/strukket når man legger seg i bukken. Feil! Få satt opp sykkelen slik at du også kan sitte i bukken - lenge om nødvendig (du er i brudd!). Kan forøvrig gjenta min anbefaling om sykkeltilpasning som jeg var på før sommerferien. 

Ellers fortsatt god sommer - det er noen soldager igjen :)

Riktig!

1 kommentar:

  1. En av de mest populære aktivitetene på internett er et spill, og det finnes svært mange av dem. De mest interessante spillene er selvfølgelig gamblinger. Kom på http://norske-casino.eu/ og du skal få vite at de er veldig spennende!

    SvarSlett