mandag 10. oktober 2011

"Fartsgale syklister" omtalt i Aftenposten


Jeg var iferd med å tegne et nytt Aftenposten abonnement (har ikke hatt det på ett år) helt til jeg la merke til dette debattinnlegget i Aftenposten her forleden: Det har vært på nett noen dager nå.

Journalisten bruker tittelen “debattansvarlig” i Aften utgaven.  Kanskje tittelen innebærer å skrive provoserende, ulogiske, grovt overdrevne debattinnlegg som mangler faktagrunnlag for å fremprovosere et økt volum av innlegg i egen avis? Da velger jeg å kommentere den her istedenfor:

Innlegget hans har bl.a:
  •        ... en paradoksal logikk ved at han først uttrykker at han synes det er “skummelt” å gå nedover Kongsveien på vei til jobb pga syklister på fortauet for så å stille seg undrende til hvorfor kommunen skal investere i bedre infrastruktur til syklister.  Ifølge hans tolkning av statistikken er sykkelpendlere en “liten minoritet” – men, hvordan kan det da være så stort problem for han når det er (ifølge ham selv) så ekstremt få?
  •  ...  flere faktafeil. Feks så påstår han at syklister sykler forbi han på fortauet i 40-50 km/t på vei nedover Kongsveien: Det er knapt noen jeg har sett (av den “lille minoriteten”) som sykler på fortauet nedover denne strekningen (det er faktisk et sykkelfelt på høyre side) – og om man så gjorde det så kan jeg garantere at det er ingen som ligger i en slik hastighet. Strava.com har et segment som het “Kongsveien Downhill” og der var vel rekordhastigheten ca 60km/t – en fart som ble oppnådd under Oslo Sykkelfestival i fjor (et landeveissykkelritt) hvor det ble syklet i et felt midt i veien.
  •  ... stigmatiserende beskrivelser som en debattansvarlig burde kunne klart seg uten. F.eks. “sykkelfantomene” og “fartsgale syklister”. Det er både useriøst og overdrevet. Han skriver også "Jeg får håpe syklisten stanser, hjelper meg opp og ringer ambulansen." om han noen skulle bli påsyklet - mao. et spørsmål ved den "fartsgale syklistens" generelle moralske sans.

Det er vanskelig å helt forstå hva budskapet hans er gitt hans brokete logikk, men kombinasjonen av tittelen “Er det riktig å bruke hundrevis av millioner kroner på sykkelfelt for de få?”,  hans innledning “Lite irriterer meg mer enn fartsgale syklister...” (da virker han ikke særlig orientert om hva som skjer ellers i samfunnet), og hans spørsmål “visste du at hver meter sykkelvei i byer og tettsteder koster 10000 kr å bygge?” får iallefall meg til å konkludere at det underliggende budskapet er en kritikk av bydelens satsing på å bedre tilrettelegge for syklister (“fartsgale” sådan) som ønsker å benytte dette som det foretrukne transportmiddel til jobb. Forstå det den som kan.

Forøvrig så snakkes det om opp mot en million kr per meter for ny E18 mellom Oslo og Asker (ref Olav Torvunds innlegg - se link under)... For ikke å snakke om at det selvfølgelig blir flere syklister i tråd med at sykkelveier blir rustet opp (se artikkelen til Oslosykkel under).

I det hele tatt et innlegg som ikke akkurat stimulerer meg til å fornye abonnementet mitt her med det aller første - da kan jeg jo liksågodt lese VG!

EDIT: Ser nå at det er flere andre som har kommentert (slaktet..) dette innlegget: Bl.a. Olav Torvund og Oslosykkel.

Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: