lørdag 19. mars 2016

Mors hjemmelagde energibarer!

I motsetning til Orkla som kaller syltetøy lagd på fabrikk som "hjemmelagd", så kan jeg her presentere skikkelige hjemmelagde energibarer! Og ikke bare det, men jeg kan presentere "Mors hjemmelagde" energibarer. Og det er heller ikke bare et fancy markedsføringstriks, tro det eller ei. Det er min faktiske biologiske mor som har lagd de! Hjemme!!!

Det er nok ikke alle forunt å ha en mor som står på kjøkkenet hjemme og lager energibarer! Grunnen til det er primært fordi hun planlegger å lage hundrevis (bokstavelig talt... eller var det tusenvis?) av disse til min far som snart skal ro solo over Atlanteren. Han starter 15 mai fra New York - og setter nok stor pris på at alle som er interessert i å følge ferden like'er hans Facebook-side hvor han vil legge ut oppdateringer fra roturen, som er estimert til ca tre måneder... Siden hans er her.

Disse energibarene er altså et resultat av hans rotur, men også et resultat av at min mor har kjøpt en ny kjøkkenmaskin. Hun snakker jo nesten ikke om annet om dagen.... Det er tydelig at livet kan deles i to her: Livet før det fantastiske kjøkkenmaskinen, og livet etter. Omtrent som å få barn.

Vi starter med et bilde - slik ser de ut:

namnam energi!
Jeg har nå testet de - og kan rapportere at de er fantastisk gode. De er med hensikt lagd mindre søte enn typiske kjøpe-bars. Nå har ikke jeg noe direkte imot sukker, og det kan være helt supert det om man trenger en kort boost f.eks. i avslutningen av et løp e.l. Men til jevn energiinntak over et lengre løp, eller trening, kjennes det godt å spise noe som ikke føles som sukkerholdig kliss!

Siden min mor har lagd de følger oppskriften her i hennes egne ord. Merk at hun understreker hvor viktig det er med en bra kjøkkenmaskin! (Med egen "puls"?... jøss.)


----------------------------------------------------------------------------

Energy bars

Denne oppskriften trenger en sterk blender/kjøkkenmaskin.

1/4 liter   eplejuice.
ca 250g  dadler uten stein
ca 250g  nøtter (f.eks valnøtter, mandler, cashew)
ca 250g  tørket frukt (f.eks aprikos, rosiner, mango, ananas)
ca 100g  frø (f.eks sesamfrø, solsikkefrø)
3-4 spiseskjeer hvetemel eller sammalt hvetemel

Ta alt bortsett fra mel opp i blenderen, dadler og juice først. Så
bruker man "pulse" funksjon samtidig som man skyver ned alle
ingrediensene til det blir en fuktig deigmasse.

Tøm alt i an bolle og
tilsett mel til det blir en tykk deigmasse. Stekes ved 180grader i en
smurt form ca 30 minutter, så snu det ut på en annen bakeplate og
steke videre 20-30 minutter.
Hvis man lager deig to ganger er det mer enn nok til en 30"x18"panne
som gir 24 gode stykker.

-------------------------------------------------------------------------------

Som vi ser er det mye nøtter her, og det minner meg om en gang for ti år siden under Trondheim-Oslo at jeg hadde bestemt meg for å spise mye nøtter fordi jeg hadde lest at det var bra næring. Løse nøtter i en plastpose på baklomma - hvor først posen sprakk og alle nøttene lå løst i baklomma og fikk en fin bismak av svette, og når jeg forsøkte å spise de så holdt jeg flere ganger på å sette de fast i halsen... Det er ikke enkelt å tygge hele nøtter med 180 i puls. Var et par ganger nære på å kveles, og jeg tviler på at noen på laget hadde satt pris på å miste verdifulle sekunder for å gjennomføre Heimlich-manøveren på en lagkamerat! Å kverne de med en kjøkkenmaskin først, og lage noen fine bars, er med andre ord en svært god ide!

Lykke til på kjøkkenet. Jeg bestiller flere fra mor! ;-)