søndag 6. mars 2016

Det umulige sykkelværet!

Etter at Oslo for første gang har begynt å gi syklister prioritet i noen små drypp her og der, har det naturligvis pisket opp en storm av illsinte eksoshoder som mener bilister nå er mobbet, og at det er jo uansett "umulig å sykle på vinteren"! Dette kan naturligvis bare påstås av noen som aldri har prøvd det. Selv om det er helt normalt å ta med familien på en fire timers skitur i -10 kuldegrader på en søndag ettermiddag, så er det umulig å sykle en 25-mins tur til jobb morgenen etter!?.. Helt umulig, faktisk!

Morten How Lode demonstrerer her hvor umulig det er å sykle på vinteren i Oslo.


Mitt eget pendlerliv begynte ikke for alvor før i fjor vinter - og min erfaring er at det er stort sett er null problem å sykle. I år har det også vært merkbart bedre brøyting så antall utfordrende dager er redusert i forhold til i fjor. Stort sett har det sett omtrent slik ut:

En umulig sykkeltur januar 2016
Det var litt kaldt et par uker i slutten av januar, men det er faktisk bare snakk om å kle på seg mer. Når det er ekstremt kaldt er det som oftest bare veier - så kaldt ja, men sykkelen trives!

Kanskje det mest utfordrende har vært de veldig få gangene man har slaps/is av en konsistens som gjør at det fester seg på sykkelen og bak-kassetten. Da samler man is over hele seg! :)

Samler is på hjelmen :)
Kanskje det har skjedd 3-4 ganger de siste par årene?... Men man klarer å komme seg frem, fordi isen setter seg ikke på de store tannhjulene (ikke opplevd iallefall) - så det går bare tregere. Så selv dette er ikke umulig.

I sum så tipper jeg faktisk at det er mange flere dager i løpet av vinteren det er vesentlig mer utfordrende å kjøre bil til sentrum. For det første sitter mange i kø hver eneste dag!.. Og når det snør mye så står det ofte helt bom stille i trafikken rundt omkring hele byen... Vi kommer jo i det minste fram. Ja, faktisk tror jeg kollektivtrafikken har flere "umulige" dager enn vi syklister.

Finnes det egentlig umulig sykkelvær i det hele tatt? Vel, når Jon Amundsen klarte å sykle Norge på langs midt på vinteren fra nord til sør i fjor vinter, så finnes det ikke umulige sykkeldager i det hele tatt. Bare gamle myter og folk som ikke vil endre sine vaner til det bedre! (Jaja, noen "må ha bil".. men det er et forsvinnende liten gruppe...)