mandag 21. mars 2016

MSR2016 - juksemakeren vant...

Arnaud Démare passerte målstreken først i Milan San Remo 2016 etter å ha delvis hengt på en av lagets biler opp den nest siste bakken Cipressa. Hva er egentlig forskjellen på å ha en motor i ramma og på å henge seg på en bil?... Samtidig som UCI forsøker å livstidsutestenge Femke Van den Driessche for mekanisk doping blir det hele ganske absurd om de ikke fratar Demare seieren i Milan San Remo.

Situasjonen var at Demare er med i en velt med 30,5km igjen sammen med bl.a. en rekke andre sterke ryttere, deriblant Michael Matthews (Orica) m.fl. Dette er like før den nest-siste bakken Cipressa, som er på 5,6km og 4% snittstigning, og ved inngangen til Cipressa ligger han i underkant av et halvt minutt bak hovedfeltet. Opp Cipressa sykler Démare opp på 10:02 med 34kmt snittfart, og setter KOM på Strava, ved bl,a å sykle betydelig raskere enn fremre del av hovedfeltet. I bakken var han en kort periode oppe i 52kmt i maksfart. Denne fantastiske prestasjonen opp Cipressa gjør at han klarer å komme seg opp til hovedfeltet, og vinner tilslutt spurten i mål.

Rytterne Eros Capecchi (Astana) og Matteo Tosatto (Tinkoff) forteller til media etter rittet at de så Démare henge på en av lagets biler opp Cipressa - men var ikke sikre på om han holdt i bilen eller om han mottok en flaske - som han da holdt i tilfelle holdt fast i ganske lenge. Ifølge lagets sportsdirektør Frédéric Guesdon tok Démare en flaske fra bilen men "ikke gjorde noe ulovlig". 

For å "forsvare" seg mot anklagene legger Démare ut økten sin på Strava for å vise løpet sitt - den blir først lagt ut med wattdata, men så blir den slettet og lagt ut igjen uten wattdata... Økten kan ses her (om den ikke slettes igjen).

Visconti på 63kg har lagt ut wattdata og snittet 401w opp Cipressa - han angrep hovedfeltet og var den raskeste rytteren fra hovedfeltet opp bakken. Som man ser (youtube link her - Cipressa fra 1:23) har Visconi nærmest full spurt opp slutten av bakken...  Ettersom Démare veier over 10kg mer (76kg ifølge hans egen input i Strava) så må han ha tråkket vannvittig med watt opp bakken om dette skal stemme. Det er kanskje ikke tilfeldig at han valgte å slette wattdata fra filen?...

Démare setter KOM opp Cipressa og har fortsatt nok kraft til å vinne spurten i mål...
At Démare, som er mer enn spurter enn en klatrer, skulle klare å sykle opp på denne farten ved egen kraft, og i tillegg senere har nok power igjen til å vinne sluttspurten er, for å si det enkelt, totalt usannsynlig.

Kjernen av problemet her er faktisk UCIs slepphendte holdning til "sticky bottles". Vi har sett det så mange ganger på tv - at en rytter som skal ta en flaske holder fast på den og dermed i praksis henger på bilen et ganske godt stykke. Og når man ikke slår ned på dette så blir dette utnyttet til det fulle i en slik "desperat situasjon" som Démare og laget følte at de var i opp Cipressa.

Egentlig er dette veldig enkelt - UCI må kreve å få utlevert wattdataene til Démares innsats opp Cipressa. Da vil man raskt få bekreftet at det var et betydelig innslag av "sticky bottle" opp bakken, og han bør naturligvis fratas seieren. Dette er mekanisk doping på sitt verste.

En veldig trist seier - og synd at årets første momunent blir avgjort på denne måten.