søndag 13. september 2015

Strava Live Segments på Garmin 510/520/810/1000!

Da har jeg testet den mye omtalte funksjonen Live Segments fra Strava på Garmin EDGE, ved å både oppgradere min to år gamle EDGE 510 og i tillegg kjøpt den nye sykkelcomputeren EDGE 520. Her følger en liten bildeserie med hvordan man får dette igang, og hvordan det fungerer i praksis.

Forberede Live Segments

Du trenger:
- Et Strava Premium abonnement. Gå til Strava/settings og kjøp der.
- Enten en ny Garmin EDGE 520 (anbefales), eller en 510/810/1000 med oppgradert firmware. Last ned programmet Garmin Express for å oppgradere 510/810/1000
- Koble din Garmin Connect konto til Strava, slik at segmenter lastes via Garmin Connect og inn på sykkelcomputeren. Gjøres under Strava/Settings. Etter at du gjør dette vil også de øktene du laster opp til Garmin Connect blir overført til Strava automatisk.

Før du sync'er computeren med Garmin Connect, slik at dine favorittsegmenter kommer inn på enheten vil jeg anbefale å først passe på at du har et begrenset antall segmenter som du har satt stjerne på. I Strava så er det de segmentene du har satt stjerne på som anses som "favoritter", og det er disse segmentene som blir synkronisert inn på computeren. Du kan ha opptil 100 segmenter inn på 510/520/810/1000 om du ønsker, men f.eks. 510 virker ikke å håndtere dette veldig godt. Dine favorittsegmenter er listet opp i Strava/Dashboard/My Segments. Merk at selv om du sletter et segment på EDGE-enheten, så vil den dukke opp igjen etter en ny sync med Garmin Connect om du ikke også fjerner den fra favorittlisten i Strava.

Etter at du har sjekket at du har et fornuftig antall segmenter med stjerne på i Strava (jeg har vel mellom 10-15) så kan du synce disse via kabel til pc'n, men det beste er å synkronisere ved å:
- Installere app'en Garmin Connect på telefonen
- Installere Strava app'en på telefonen (trenger denne for å se stjernesegmentene fra GC app)
- Koble enheten til din telefonen via Bluetooth

Puh... ok, når du har gjort alt dette så vil jeg også å anbefale å gå inn på 510/520/810/1000 innstillingene (Settings/System) og sette Data Recording til "one second intervals", og også sette GPS recording til "GPS & GLONASS". Dette gjør at du får mer nøyaktig gps spor - og dermed mindre sannsynlighet for å gå "off segment" mens du sykler mot et segment, i tillegg til å få mer nøyaktig segment-matching. Et annet tips er å stille inn skjermbelysningen slik at den ikke slår seg av - dette gjør at det er utrolig mye lettere å se tallene!


Før du sykler

- Via enten Strava på web eller Strava-appen så pass på at du har satt stjerne på de segmentene du ønsker å sykle.
- Sync computeren via telefonen. Om du har satt opp bluetooth forbindelsen så skal dette skje automatisk
- Gå inn på Edge og sjekk at segmentene du skal sykle har dukket opp i listen over segmenter (på 520 er dette under Training/Segments)

Når du går inn på et segment så finner du informasjon om segmentet, men her bør du også gå inn på "Leaderboard" for å velge om du vil sykle mot din PR, personen som har tiden bedre enn deg på Strava, eller om du skal gå for KOM'en!


520: Liste over segmenter på enheten under Training/Strava Live Segments

520: Litt info om segmentet

Her velger jeg at jeg skal sykle mot min PR på 3:46


Ut og sykle - hvordan dette fungerer i praksis

Etter alt det arbeidet med å sette dette opp og å få inn de riktige segmentene, så skal resten gå automatisk! Nå er det bare å sykle i vei.

Når du nærmer deg et av live-segmentene skifter enheten automatisk til Live Segment displayet, og du får en varsel om at segmentet straks skal starte.

122 meter til SeinsHøgda-bakken starter
 Når du passerer starten av segmentet så piper den og det står "Go!" på skjermen.

Jada, jeg er igang her
Nå går skjermen over til hoved-displayet til Live Segments, som inneholder 1:Hvilken tid du sykler mot på toppen av skjermen, 2:Hvor langt det er igjen ("Distance to go"), og 3:Time Ahead/Behind (hvor langt du er fra den tiden du kjører mot). I tillegg så ser du deg selv som en sort trekant og tiden du konkurrerer mot som en blå trekant i kartet.

Merk at nå har enheten "overtatt" kart-displayet, og selv om du kanskje satte opp et par datapunkter på kartet ditt tidligere (som fart og puls), så vil ikke disse vises. Live Segment displayet er per i dag ikke mulig å tilpasse etter egne behov. Om man skal se puls/watt/fart e.l. må man bla til en av sine andre dataskjermer.

Standardskjermen til 520 for Live Segments
Jeg har testet med både 510 og 520, og de inneholder samme data, men med litt forskjellig plassering. 510 har også målestokk - som er nyttig å se.


Litt forskjellig standardskjerm på 510 og 520


Når man sykler over slutten av segmentet så dukker sluttiden opp. Dette er den estimerte tiden på enheten og blir lastet opp senere når du er ferdig med hele økten og får synkronisert økten inn til Garmin Connect (og dermed automatisk videre til Strava). 

3min og 18sek bak PR. Fail.

Sette opp en alternativ Live Segments display

Selv synes jeg det er ganske problematisk å ikke kunne se puls/watt mm. Som et alternativ, så kan man da sette opp de to datapunktene som finnes på Live Segment displayet inn på en av sine standard dataskjermer. Dette er per dags dato ikke mulig å gjøre på 520 (!) fordi datapunktet "Time Ahead" (den viktigste...) finnes i dag ikke som et alternativ på de øvrige skjermene (Dist to go finnes). Men den finnes på både 510 og 810, så her kan man sette opp en annen dataskjerm med denne informasjonen!

Som et eksempel satte jeg opp en dataskjerm med lap-tid, watt, puls, kadens sammen med de to datapunktene fra Live Segments displayet "Distance to go" og "Time Ahead". Dist. to Go finnes i datapunktslisten under "Courses/Dist. to go", og Time Ahead finnes under "Timer/Time Ahead". Den siste av disse er litt annerledes enn andre datapunkter ettersom om du ligger bak så blir den rød og skifter navn til "Time Behind"! Best om den er svart og heter "Time Ahead" med andre ord!!

Om du skal bruke Live Segments med en slik dataskjerm så må du bare huske å trykke på Lap-knappen når du passerer start, og så må du skifte over til dette displayet. Burde jo vært mulig å få enheten til automatisk nullstille lap ved passering av start på et segment, men dette er ikke mulig per dags dato.


Eksempel på alternative Live Segments display på 510
Litt merkelig at "Time Ahead" ikke finnes på 520 enda.. her har jeg satt opp den dataskjermen jeg ønsker å bruke når det blir mulig (får jo anta at det kommer med firmware oppdatering senere)... Her må jeg bare få byttet ut "Odometer" nederst til høyre med "Time Ahead".Live Segments oppsummert - et morsomt tillegg!

Garmin og Strava har gjort en kjempejobb her og Live Segments kommer til å bli skikkelig bra etterhvert. Problemet akkurat nå er at displayet ikke er mulig å tilpasse! Og enda merkeligere er det at på 520 så kan man ikke legge inn det viktigste datapunktet på en av de andre skjermene sine. Kartet i seg selv kan jeg ikke se gir noen verdifull informasjon - så jeg stusser litt over valget fra Garmin å legge dette på kart-displayet uten tilpasningsmuligheter.

Det mest verdifulle her er faktisk hvilken tid man syklet segmentet på! Selv om man ikke bruker Live Segments displayet (men bare bytter til sin egen lap-skjerm) så vil man få vite med en gang man er ferdig med segmentet om man klarte å slå sin målsatte tid. Dette er morsomt å vite umiddelbart uten å måtte vente til man kommer hjem og laster opp treningen!

Garmin EDGE 520 - verdt å kjøpe?

Min erfaring med min to år gamle 510 er at den ikke takler Live Segments særlig godt. Den har blitt veldig treg, og har hengt seg helt opp et par ganger (måtte faktisk hard-reset/nullstille den for noen dager siden) - i tillegg så får man stadig "off segment" melding midt i segmentet, slik at Live Segment displayet blir borte... og da er jo hele poenget med det borte også. Dette har skjedd på over halvparten av segmentene jeg har testet på 510. Min konklusjon så langt er at 510 har såpass mye problemer med Live Segments er at jeg neppe hadde det brukt det på denne enheten. (Mulig dette blir bedre med nye firmware-oppdateringer.)

520 derimot har vært 100% stabilt på samtlige av de segmentene jeg har testet så langt. Så om man ønsker å bruke denne funksjonen så er det liten tvil at man bør vurdere en oppgradering fra 510 til 520! (Ikke testet 810 eller 1000).

Edge 520 fortjener nok et eget innlegg etterhvert, men mine inntrykk etter noen dagers bruk er at dette er en førsteklasses sykkelcomputer. Fantastisk skjerm (ikke touch lengre - bra!), rask prosessor, flott design (endelig en litt mindre enhet!), og en rekke nye funksjoner. Ha telefonen med på baklomma og man får sms/ringe varsler rett på enheten mens man trener. Og som nevnt så fungerer den svært godt når man bruker Live Segments funksjonaliteten. Tviler på at det finnes et bedre valg av sykkelkomputer på markedet akkurat nå.


14 kommentarer:

 1. Hei , er det mulig å overføre treningsøkt dirkete fra gamin Edge 520 og over til Strava(uten å gå via PC)? Mvh Kristian

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja - du kan sette opp sync via Garmin Connect app'en. Når telefonen da er koblet til din telefon via Bluetooth så vil økter automatisk komme inn til Garmin Connect.

   I Garmin Connect kan du sette opp automatisk sync videre til Strava - så når øktene kommer inn på GC via mobilen går de også automatisk videre til Strava. (dette gjøres vel i Strava settings såvidt jeg husker.)

   Dette er slik jeg gjør det selv, og har forsåvidt gjort i halvannet år nå. Fungere meget bra.

   Slett
 2. Ok takk, får prøve igjen . Har forsøkt det du sier, men øktene kommer ikke over automatisk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dvs øktene kommmer over til GC , men ikke videre over til Strava selv om jeg har valgt at de skal synce under Strava /settings.

   Slett
  2. Ok, om du får de opp til GC så må det jo være autosync'en videre til Strava som ikke funker vel? kanskje prøve å stoppe den og sette den opp på nytt? Gjøres på strava.com/upload/device/

   Slett
 3. Hei Martin.
  Jeg forstår det slik at dersom jeg linker Garmin Connect med Strava, vil ALLE mine treningsøkter automatisk lastes over til Strava.
  Jeg vil:
  1) Gjerne ha Strava Live segmenter på min Garmin Edge 1000.
  2) IKKE dele alle mine treningsøkter på Strava, kun utvalgte.
  Dersom jeg linker disse to, vet du om jeg får noen måte å sette opp programmene på en måte som gjør at jeg ikke laster alle økter automatisk, men kan klikke på de jeg vil dele på Strava i etterkant (manuelt).
  (Jeg mener forøvrig at det kommer opp alt for mye "søppel" på Strava for tiden. Det jeg vil se og dele er spennende sykkelturer, spektakulære områder, ritt, KOM-forsøk... At jeg har syklet til jobb, er ikke noe jeg har behov av at alle andre skal se.)
  Mvh. Pål Fritsvold

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann. sorry så ikke denne før nå... :)

   Mulig en grei løsning for deg er det jeg har gjort på min strava-profil, og det er å sette som standard at økter du laster opp til Strava er "private". Da blir de ikke offentlig automatisk, men det er en enkel sak å huke de om til "public" etterpå. Gjøres på strava.com (web) under settings/privacy/ og huk av der det står "make my activities private by default".

   Slett
 4. Hei.

  Du skriver:

  Om du skal bruke Live Segments med en slik dataskjerm så må du bare huske å trykke på Lap-knappen når du passerer start, og så må du skifte over til dette displayet. Burde jo vært mulig å få enheten til automatisk nullstille lap ved passering av start på et segment, men dette er ikke mulig per dags dato.

  Vet du om dette funker på 820?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hallois. Jeg tror ikke det er mulig å få en automatisk lap ved passering av start på segmentet. 820 vet jeg ikke, men mistenker at det er det samme her. Litt irriterende!

   Slett
 5. Svar
  1. Hvorfor? Du kan jo gjøre segmenter som favoritter på den vanlige også.

   Slett
 6. Hvordan får jeg avsluttet et Strava premium. Noen som veit?

  SvarSlett
 7. Hei, takk for mye god info! For å få opp favoritt segmentene i Strava på Garmin... er det nødvendig å ha Strava Premium abonnement eller holder det med gratis versjon?

  SvarSlett
 8. Går det an å legge segmenter inn på en Edge 1000 EXPLORE?

  SvarSlett