mandag 1. september 2014

Girutveksling til Birken... Åsmund Løvik-giring i 2015?

Etter å ha gjort litt analyse så er jeg overbevist om at de aller fleste har for "lette" gir på Birkebeinerrittet. Iallefall de som sykler under 3:30.

De aller fleste terrengsykler er ganske enkelt ikke beregnet for å sykle Birken med 30kmt +/- i snittfart. Girutvekslingen som kommer som standard på de fleste MTBer er nok mer beregnet på terrengsykling (det de gjør i Ultrabirken). F.eks. er standardutveksling på 2x10 delt MTBer typisk 38/26 foran med 11/36 kassett bak.

Før Birken byttet jeg fra standard 38/26 krank til 42/28, og dette ble tungt nok til at det ikke var et stort problem. Men det var definitivt ikke optimalt, fordi, om man antar kadens på 90, så har man et arbeidsområde på mellom 10kmt og 48kmt som er for lavt når man ser på den faktiske distribusjonen av fart.

På mine egne data fra Birken så var det 10min (5,7%) hvor jeg var under 15kmt - men mesteparten av dette var det partiet hvor jeg gikk/løp, så jeg hadde ikke trengt giring for under 15kmt. På den andre siden av skalaen var det 15min (8,7%) hvor jeg syklet raskere enn 55kmt... dvs rullet - for her hadde jeg ikke tunge nok gir til å trø. I den grå-skraverte grafen under samt tabellen ved siden av er distribusjonen av farten min (data hentet via veloviewer.com) fra årets ritt.

Personlig har jeg en målsetning om å ligge på tråkkfrekvens 90 som er vel omtrent der de fleste føler at de bør ligge. Og gitt 90 i tråkkfrekvens har jeg streket ut arbeidsområdet til girutvekslingen jeg syklet med under (den grønne streken med pil på begge sider). F.eks. på det letteste giret 28/36 med 90 i tråkkfrekvens sykler man her på 10kmt (med 29-tommer hjul og 2,2 dekk - beregningene gjort på bikecalc.com), og på det tyngste giret 42/11 blir det tilsvarende 48kmt. Om man da skal ha en fart utenfor dette spennet vil dette gå på bekostning av tråkkfrekvensen, og på oppsiden er det jo begrenset hvor raskt man klarer å trø... på litt over 50kmt blir tråkkfrekvensen så høy at jeg slutter å tråkke.Undertegnedes fartsdistribusjon fra årets Birkebeinerritt ifht arbeidsområdet for tre ulike girutvekslinger

Det er en noen terrengsyklister som sier at de ikke har bruk for tyngre gir selv om de sykler i eliteklassen. Dette er nok riktig om man ligger i et felt og er opptatt av plasseringer - for det er nok ingen som klarer å stikke av på asfalten på vei ned fra Storåsen uansett. Men om man er i en mindre gruppe eller alene så er det åpenbart en fordel å kunne ha girutveksling som gjør at man kan øke farten ytterligere! Dette fikk vi også demonstrert i årets ritt da Åsmund Løvik og Frederik Wilmann vant eliteklassen. Løvik kjørte med en landeveis kompaktkrank 50/34 på terrengsykkelen sin sammen med 11/28 kassett! (bekreftet fra ham). Og det var ganske lett å se fra TV-bildene at han fikk god bruk for denne utvekslingen på vei ned mot Lillehammer!

(Oppdatering. Merk her at Løvik kjørte på 26-tommer hjul så et 50 drev for han tilsvarer ca et 46 drev på 29 tommers hjul. I grafen over har jeg illustrert hva slags effektiv arbeidsområde jeg selv hadde hatt med hans giring på min sykkel.)

Løviks fartsdistribusjon vil riktignok være høyere enn min, og han har dermed større grunn til å ha tyngre girutveksling - men når jeg ser på grafen over så tror jeg hans girutveksling også hadde passet min sykling fint. Det laveste (34/28) hadde vært lavt nok til terrengpartiene (der man sykler) og jeg ville samtidig hatt tunge nok gir til også å kunne kjøre hardere i nedoverbakkene.

Hva den optimale giring er for den enkelte syklist er avhengig av hvilken fart han/hun holder, men jeg tror det er ganske åpenbart at det er svært mange har for lett giroppsett. For min egen del tror jeg kanskje 50/34 foran samt en 11/28 (alternativt 11/32 for å gi et par kmt ekstra på den lette enden) hadde vært helt perfekt!

Vi får se i 2015 - fristende å vurdere "Åsmund Løvik giring"! ;-)


7 kommentarer:

 1. Interessant analyse, hvis det stemmer så er det jo litt rart det ikke er flere som kjører med høyere utveksling i slike løyper - hvordan er cyclocross giret og hvordan kjøres slike konkurranser i forhold til Birken (kjøres det mye i grupper, eller ligger rytterne enkeltvis og spredt)? Der kjøres det vel også med kompaktkrank av forskjellig type utveksling.

  Ellers har jeg virkelig respekt for Åsmund Løvik for måten han har uttalt seg, i det jeg har sett av media, etter løpet - tror ikke alle hadde greid å holde seg like godt i skinnet. Håper at han tar seieren neste år i hvert fall. PS: noen må gi den gutten en Strava-konto, tidene han klatrer på må rundt i Norge må dokumenteres :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentar Mr regjerende Klatrekonge ;-)

   Det ligger en inn-boende negativ holdning fra terrengsyklister til å kjøre med tyngre gir selv om det hadde vært fordelaktig i en del av løypa. Jeg tror dette stammer fra terrengsykkel-genene som gjør at de samme menneskene klager over at Birken ikke er "teknisk nok".

   Holdning er omtrent slik: "Vi er terrengsyklister! Og vi trenger lave gir for å sykle på singletrack! Slike tunge gir er for landeveissyklister - vi vil ikke ha de!"

   Helt enig i at Løvik utalte seg svært diplomatisk - tror han vant mye respekt for det.

   Cyclocross kommer vel stort-sett med 50/34 (landeveis kompakt) og 11/32 tror jeg. Der omkring. Og i en cx-løype så kommer man nok heller opp i den type fart som man gjør under Birken.

   Forøvrig er det masse diskusjon om dette innlegget på min Facebook-gruppe https://www.facebook.com/groups/martinssykkelblogg/

   Jeg trenger forresten mailadressen din Erik. Kan du maile me på "nebukanezer (alfakrøll) gmail.com"?

   Slett
  2. Apropos Løvik og strava-konto: ryktene sier han har syklet til Tryvann alene på 13.30!

   Slett
 2. Hei Martin,
  Alltid bra analyse og oppsummering fra div ritt og aktiviteter her på bloggen.
  Jeg tillater meg å komme med en påstand; Den lave utvekslingen ble introdusert med 2 delt krank på offroad sykler. På de 3 delte krankene har en vanligvis 44/33/22t og 11/32 eller 11/34 på kassetten. Ikke 38/26t.
  Når jeg byttet krank for noen år tilbake spurte Greg Shaw meg om hvilke terrengritt jeg syklet; «Ingen» svarte jeg, «kun Birken». Hans første kommentar var da at jeg burde bytte til en 46/34/22t. Han hadde selv brukt 46 eller større på det største drevet i Birken for å ha nok utveksling i visse partier av løypa. (Ikke det at jeg personlig hadde bruk for det med den middelmådige gjennomføringen jeg har sammenlignet med dere.)
  Dette stemmer bra med et cyclocross oppsett som ofte kommer med 46/36t drev.
  Spec. for en std. 3 delt Shimano krank :
  Shimano XT FC-M770 Kranksett
  Spesifikasjoner: Bolteantall: 4 Drev: 44/33/22T

  Ola

  SvarSlett
 3. Hei Martin.
  Jeg sykler Birken med 26´ og 48/33/22 og 11-23 9 delt. Funker som fjell på raske grusritt og på treningsturer med CX'ere. Tett og fint og mangler aldri "riktig gir".
  drH

  SvarSlett
 4. Jeg klarte ikke engang å henge på halen av togene ned fra Sjusjøen i pulje 9 med. 42/11 og 26 tommer hjul. Sinnsykt frustrerende. Løvik-krank neste år... eller ny sykkel.

  SvarSlett
 5. Hei. Vet ikke om denne er aktiv. Jeg ser etter terrengsykle, men de fleste har 32-36 foran. Ofte er det en begrensning på de nye. Kunne dere linke en sykkel som er bra for birken? Mtp gir

  SvarSlett