mandag 28. juli 2014

FOCC Challenge: Et focc'ing bra opplegg!

For noen dager siden deltok jeg i det litt spesielle rittet FOCC Challenge fra Fevik til Tovdal! (Var sist med i 2012). Nå tilfredsstiller riktignok ikke FOCC Challenge noen som helst av de normale kravene til et turritt på sykkel - bl.a. fordi det bare inneholder oppoverbakker, de antatt beste blir tvunget til å starte over en halvtime bak de andre, halvparten av deltagerne har egne kallenavn, rittet avholdes kun når det er minimum 30 grader i skyggen, man må sykle tilbake til start etter at man har kommet i mål (like langt...), og fordi den lokale bedehusmafiaen som vanlig skulle kreve inn en rådyr "pølseavgift"!

Nå skulle man kanskje tro at disse svært spesielle omstendighetene ville skremme bort de fleste mosjonister...Men neida!! Ikke på Sørlandet!! Over 80 desillusjonerte melkesyrekåte sykkelmosjonister valgte å prioritere bort familie og sommerferie og heller slite seg oppover alle bakkene til Tovdal!.... Meg inkludert!! Hurra!

I oppkjøringen til rittet hadde skifteren til bakgiret på min gamle Cervelo S2 tatt kvelden (dvs knukket) og jeg måtte dermed forberede meg med kun en fungerende frontskifter. Dette hadde sannsynligvis vært helt ok ettersom den letteste av disse to girene fungerte greit i oppoverbakker - men jeg sender en stor takk til Velo City på Lysaker som fikk snudd seg rundt og skrudd sammen min Specialized Tarmac (hvor kranken hadde løsnet de siste dagene i Italia/Slovenia) og sendt den nedover til Kristiansand! Takk!

Så til FOCC Challenge møtte jeg opp med et arsenal av mulige girkombinasjoner - og en tilsvarende høy selvtillit på at dette kom nok til å gå ganske smertefritt. Selvtilliten fikk seg raskt et skudd for baugen da jeg så startlisten og oppdaget at juryen igjen (som i 2012...) hadde plassert meg omtrent helt bakerst! De liker  fortsatt ikke trynet mitt (ifølge reglementet avgjøres startrekkefølgen av resultater i lokale ritt og generell trynefaktor)!... Men med min appetitt for melkesyre og selvpining (som de andre der) var det bare å ta til takke og stille seg opp til start på oppsatt tid. En plaster på såret var at jeg var blitt satt opp sammen med to hyggelige og temposterke syklister - deriblant dagens speaker og FOCC-klubbmester Frode Frekvens -  og det ville vise seg at Jørgen Hodnebrog (nr 2 i sist Norges Cup i Trondheim) og Øysteim Blom-Ohlsen (vant nylig sin klasse i master-NM) som startet noen minutter etter oss ikke ville ta oss igjen før ca 2/3 inn i løpet. (Hvorpå jeg kunne stort sett ligge på hjul inn til den siste og avgjørende bakken!).

Rittet forløp seg uten stor dramatikk - med unntak av at jeg svelgte en veps ca ti km inn i løypa... jeg antar det betyr at jeg tok såpass i at jeg syklet med ganske stor munnåpning... for før jeg visste ord av det kjente jeg bare febrilsk summing langt bak i halsen og måtte  skynde meg å skylle ned med vann. I noen minutter funderte jeg over hvordan jeg skulle klare å forskyne bena med nok oksygen om vepsen stakk meg i halsen og jeg ikke ville få puste - men dette skjedde heldigvis ikke! 1-0 meg vs veps.

Tovdal er nok ikke verdens navle akkurat ettersom Telenor enda ikke har tatt bryet med å forsyne bygda med mobiltelefondekning siden jeg var der for et par år siden. Nå er det forsåvidt ikke sikkert at det bor noen andre der enn de fire kuene som kunne ses på jordet. Men det er iallefall en liten bakke der! Og da vi kom inn i den bakken ble feltet vårt (som nå var på kanskje 20 mann ettersom vi hadde dradd med oss en del av de vi tok igjen) raskt redusert til tre personer med Hodnebrog, Blom-Ohlsen og undertegnede. Jeg synes igrunn det gikk ganske greit opp bakken og særlig siden Hodnebrog forsøkte å riste oss av rett etter toppen og jeg satt fint klistret til hjulet hans - og i et svært desillusjonert øyeblikk rakk jeg å tenke "Jøss de er skikkelig slitne!!! Jeg kommer til å knuse disse gutta i spurten!". Vel... etter å ha forsøkt å spurte fra de over tre bakketopper (synes å huske at mål var rett etter en bakketopp) spurtet de plutselig ifra meg over den fjerde og inn til mål. Først tenkte jeg "what the focc", og da jeg ble oppmerksom på at det allerede stod ca 15 syklister i målområdet som vi ikke hadde klart å ta igjen tenkte jeg "WHAT THE FOCC!!!".

Vel... slik er FOCC Challenge. Alle er i brudd og må kjøre til krampen tar de mens de svelger veps og svetter seg oppover bakkene til Tovdal. Og det er først når man kommer i mål at man finner ut om bruddet gikk inn. -"Klarte jeg det!!?? Vant jeg? Kom jeg på pallen???" -"Nope! Du ble nr 15. Sorry, men du skal få en pølse før du får lov til å sykle hjem igjen."

Rittets svært uortodokse gjennomføring la derimot ingen demper på stemningen og med pølser, kaker og brus fra FOCC-tilhengeren var det mange blide ansikter i Tovdal! Rittet ble vunnet av Eivind Baas samt et par andre blide gutter i 15-16 års alderen. Champagnen ble spurtet i sin helhet over tilskuerne og de få dråpene som var igjen i flasken ble helt ut på plenen. Dette grunnet den lokale bedehuskulturen samt at de tre på pallen ikke er gamle nok til å smake alkohol. Om et par år vinner de og tar den på styrten!

Og vi syklet tilbake til start. Her min strava-logg som bevis! Og her noen bilde fra rittet arrangementet under.

I det hele-tatt et fantastisk flott arrangement som FOCC bør ta patent på og selge til samtlige andre sykkelklubber i Norge. Et mer inkluderende og morsommere sykkelarrangement skal man lete lenge etter. Monsterkudos fra meg til ildsjelene som står bak dette her - og jeg kan varmt anbefale dette til alle som er i området til neste sommer! Familien klarer vel å spise is i noen timer uten deg! :-)

Den fantastiske FOCC-hengeren er første som starter. Pølsene i Tovdal griller seg ikke selv.

Håpefulle bruddkamerater står klare til start

Tre FOCCere startet noen min før oss - og vi ville senere danne en fin gruppe som holdt jevn og bra fart.

Super stemning i Tovdal!

Brus, kaker og pølser!

Spis så mye du vil!!!

Tror det er første gang jeg har sett en Cipollini-ramme i Norge. Kult.

Gutta på pallen forsøker å finne ut hvordan man åpner en champagne-flaske!

Velfortjent hyllest!Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: