lørdag 9. februar 2013

Test av Alpenheat Fireglove hansker

I to vintre har jeg syklet med varmesåler fra Therm-IC i skoene og dette er et av de beste utstyrskjøpene jeg noensinne har gjort. Siden jeg kjøpte de har jeg ikke vært kald på føttene en eneste gang - selv på 3-4 timers langturer i -15 grader så holder de helt supert - og jeg klarer ikke skryte nok av de!

Derfor bet jeg rett på da Bikeshop reklamerte for Alpenheat Fireglove hansker med elektriske varmeelementer for noen uker siden - særlig likte jeg slagordet deres "Frys aldri på hendene igjen!". Og på -50% tilbudet til ca kr 1300,- (som jo fortsatt ikke akkurat er billig for et par hansker...) bestilte jeg de.

Jeg har testet de nå på 4 ulike turer i litt varierende temperaturer og på dagens 3-timers tur til Kleivstua med temperaturer ned mot -15 erfarte jeg at disse hanske dessverre ikke holder det de lover.

Hansken er på størrelse/form med en slalåmhanske, og med batteriet som man setter inn på undersiden (rett over pulsåren... se bilde nr 2) så blir de relativt tunge - men ingen problem å sykle med og fungerer sånn sett helt fint.

Alpenheat Fireglove hanske med eletrisk varming
Varmeelementene skrur man å med power-knappen på oversiden - og det finnes tre innstillinger. Når man har på hanskene innendørs med den kraftigste varmen på så kjennes de utrolig varme ut! Faktisk så ville man tro at de blir alt for varme med denne innstillingen!...

Batteriet settes inn på undersiden (se glidelåsen)
Problemet med disse hanskene er ikke varmeelementene. Problemet er at hansken i seg selv ikke er spesielt godt isolert og impregnert. Dette gjelder særlig fingrene/fingertuppene. Mesteparten av varmeelementene er på håndbaken - men det jeg erfarte i dag er at fingrene blir iskalde fordi vinden nærmest blåser rett inn... det føltes iallefall slik i -15 grader på den 20 min. nedkjøringen fra Kleivstua til Sørkedalen. Det blir omtrent som om varmesålene i skoen kun varmet hælen mens man ble iskald på fremre del av foten og tærne...

For en liten stund tilbake så skrev jeg om hvordan man burde kle seg i -15 kuldegrader - og da brukte jeg et par Swix slalåmhansker. Faktisk så tror jeg disse hanskene holder varmen omtrent like godt som Alpenheat hanskene. Og da er de uten varmeelementer mens Alpenheat har... det sier litt om kvaliteten på selve hansken.

På dagens tur så stoppet jeg på vei ned til Sørkedalen og fisket fram mine Norrøna overtrekkshansker som jeg (av gammel vane) har på baklomma. Da ble hanskene gode og varme under for da blåste ikke all varmen rett bort igjen. Det funket bra!...

Dette ble redningen i dag...
Noe annet som er verdt å tenke på er risikoen for at batteriene går tomme. Hva gjør man da? Da bør man ha telefon på baklomma slik at man kan ringe kona for å bli hentet: For i -15 grader med disse hanskene uten varmelementene på så har man et stort problem.

Konklusjon: Jeg trodde med disse hanskene at jeg "aldri ville fryse på hendene igjen". Men det gjorde jeg på dagens sykkeltur i -15 grader. Når man har betalt 1300 kr (og det var halv pris!...) for et par hansker med elektriske varmeelementer så forventer man at de holder varmen i vesentlig lavere temperaturer enn dette. Varmeelementene er supre, men hansken i seg selv isolerer såpass dårlig på fingrene at varmen forsvinner rett ut når det er skikkelig kaldt. Dette var svært skuffende. Jeg tror nok en vesentlig bedre og billigere løsning er fortsatt et par gode hummerhansker eller et par gode slalomhansker.

Ser sånn passe gal ut...
Men nå er jeg så lei av å fryse at jeg drar til Panama for å seile og steke på stranden! Forhåpentligvis er det litt varmere når jeg er tilbake! :-)

2 kommentarer:

  1. Så også reklamen om de hanskene der, de fristet veldig, men nå er jeg ikke i tvil. Holder meg for det meste inne på rulla i litt varmere temperaturer :)
    God tur til Panama, DIGG !

    SvarSlett
  2. Har gode erfaringer med Alpenheat varmesåler. De holder faktsik varmen lenger enn hva reklamen lover, og jeg har aldri frosset på beina når jeg har brukt sålene. Men festeanordningen for batteriene er ikke brukbar, så her bør en ty til fleksibel tape. Det fungerer bra.

    SvarSlett