onsdag 27. februar 2013

Er haemoglobin på 17 høyt?

I dag var det en svenske som påstod at Bjørn Dæhlie må ha vært dopa fordi han angivelig hadde (sammen med en rekke andre utøvere) høye blodverdier (andel røde blodlegemer) mot slutten av 90-tallet. Jeg satt og googlet litt på hva som er normal-distribusjonen for slike verdier - og fant et par tabeller som er interessente i denne sammenheng. Jeg er definitivt ingen ekspert på området og anbefaler på det sterkeste de som er opptatt av dette å gjøre sin egen research!


Nasjonalikon! :-)
Ifølge svenskene så hadde altså et par mannlige norske utøvere haemaglobin-nivåer på over 17 i konkurranser på slutten av 90-tallet. Dette tilsvarer ca 50% hematocrit - som er omtrent nivået hvor syklister fikk startnekt i Tour de France på begynnelsen av 2000-tallet (i EPO-alderen). Bl.a. så har Tyler Hamilton skrevet en del om hvordan US-postal dopet seg opp mot denne grensen i hans bok The Secret Race.

På papiret så ser disse nivåene litt suspekte ut - særlig når man ser hvordan snittnivåene på blodverdier hos langrennsutøvere (ref den svenske dokumentaren - om dette stemmer aner jeg ikke) økte på slutten av 90 tallet - samtidig som bloddoping ble "kjent" i idrettsverdenen.

Men! Når man ser på normaldistribusjonen av blodverdier så er det fullt mulig å komme på dette nivået ved 1) ha genetisk høye blodverdier, og/eller 2) trene i høyden lenge nok. Og noen idrettsutøvere som er genetisk anlagt og trener i høyden vil da kunne få svært høye verdier.

Her er par tabeller jeg kom over. Denne første er fra en Islandsk studie og viser et haemoglobin-snitt på litt over 15 hos menn, og at ca 3-4% av befolkningen vil ha et nivå på ca 17 på havnivå. Husk på at genetisk høyt Hb er ofte en av elementene av det vi kaller "talent" hos idrettsutøvere innenfor utholdenhetsidrett - dvs at innenfor toppidrett så finner man høyere snittverdier.

Normal Distribution, Hemoglobin, range on 1069 healthy men age 34 - 61. Source: The Reykjavik Study by O.J. Bjornsson, et. al

Denne andre tabellen/grafen (fra en studie fra La Paz, Bolivia) viser haemoglobin-distribusjonen for Tibetanere bosatt på 3700 meters høyde. Her er snittet på hele 18,8! Det viser ganske tydelig hvilken enorm effekt det har å oppholde seg i høyden - og her er et resultat på 17 ganske langt under gjennomsnittet.Etter det man har opplevd i sykkelsporten, inkludert skandalen til Steffen Kjærgård, så er det vel ingenting som overasker lengre. Men, å anklage norske langrennsutøvere på de blodverdiene som har fremkommet i den svenske dokumentaren kan se ut som et litt for tynt grunnlag når man ser på tallene ovenfor. Dæhli og co var på denne tiden allerede svært oppmerksomme på de "positive effektene" høydetrening har på blodverdier og trente mye i høyden - og det virker jo ikke usannsynlig at de kan ha trent seg opp på dette nivået. Når man kobler dette mot det faktum at det aldri har vært dopingmistanker mot disse utøverne tidligere så velger iallefall jeg å ikke bli svekket i troen på at Dæhli og co konkurrerte med rent mel i posen! :-)

Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: