fredag 10. mars 2017

Runde tall

Det finnes ikke noe bedre mål enn et rundt tall. Man skal alltid strekke seg, og for nesten alle betyr det å strekke seg til det neste naturlige runde tallet i tallsystemet. Noen skal løpe marathon på under fire timer. Noen skal trene mer enn 400 timer i år, og noen skal kanskje klare å sykle opp treningsbakken på under fire minutt.

I 2013 syklet jeg Birken på rett over tre timer, og til tross for at jeg var brukbart fornøyd med gjennomføringen var tiden én time for treg. Forskjellen på 2:59 og 3:00 i Birken-sammenheng er nemlig ikke ett minutt - det er én time. I 2014 kneppet jeg inn denne ene timen på slutttiden og kunne huke av en målsetning jeg hadde hatt i mange år. Og godt var det: Så kunne jeg selge terrengsykkelen og slippe å sykle Birken igjen!

Runde tall

De fleste runde tall er bare et resultat av menneskeskapte tallrekker. Mange er en konsekvens av ti-talls systemet vi benytter, og mange er en konsekvens av vår brøkdeling av planetære tidsintervaller (som år og døgn). Med andre ord, når man reflekterer litt rundt det, så er de egentlig meningsløse. Hadde vi f.eks. delt døgnet opp i 30 istedenfor 24, så hadde sikkert "tre timer" fortsatt vært en viktig målsetning for treningsnarkomane i ulike sammenhenger... det hadde bare vært kortere enn det vi kjenner fra det 24-timers klokkesystemet vi er vant til (2:24 om jeg har regnet riktig...).

Meningen finnes ikke i tallets logiske forankring i fysikkens verden. Meningen finnes i relasjonen til ditt personlige potensiale og ytelsesnivå gitt de rammene du har i hverdagen å forholde deg til. Be all you can be, slagordet til hæren i USA, kan være grei å ha i bakhodet når man skal velge sine personlige runde tall.

Hvor raskt klarer du å sykle opp treningsbakken din når du er i peak-form, har gått ned de fem kiloene, og forsøker et maksdrag med uthvilte ben og vind i ryggen?

Seks minutt?... Er du sikker?.... Kanskje potensialet ditt er fem om du trener litt mer strukturert og spiser mindre potetgull? Om du tenkte syv så er tallet kanskje virkelig meningsløst. Enkle runde tall kan man kaste en molotov cocktail etter - du blir aldri ditt beste om du ikke finner fram til runde tall som representerer potensiale ditt. Kanskje du aldri klarer det... men det spiller ikke noen rolle så lenge du tror du har det i deg og jobber målrettet mot det.

Det er også en paralell her bak min egen sykkelstory de siste få årene. Jeg hadde egentlig bare som målsetning å sykle opp Steinshøgda (min faste treningsbakke) på under fire minutt. Men jammen holdt ikke det også til å vinne master-NM i klassen min tilslutt også i 2016. Det trøya kom som en ekstra bonus.

Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: