onsdag 15. mars 2017

Landeveissyklister trenger (stil)regler!

Hvis det ikke fantes regler til landeveissyklisten så ville alle sett slik ut:

Slik ser verdens raskeste sykler ut... Ugh.. :-/
Og selv om UCI har hatt regler i over hundre år finner noen til stadighet smutthull som gjør at de sykler raskere:

Graham O'Bree suser avgårde på tidlig 90-tallet.... Dobbel ugh... :-/
Når sånt skjer så tilpasser/skjerper UCI reglene slik at sykkelsporten kan fortsette sin evolusjon med et minimumsnivå av verdighet. Senest i 2011 forsøkte Frank Schleck seg på en nytt smart aero-triks ved å temposykle i Criterium International med en drikkesekk på magen!


Sch(kr)lek(kelig) greier!
UCI strammet straks inn reglene sine ved å oppdatere sine 'technical regulations' som i praksis forbyr drikkesekk, bl.a. ved at det nå kun er lov med maks 0,5l i sekken. Hein Verbrugge og Pat McQuaid var kanskje ikke de mest proaktive på antidopingfronten, men på stilfronten var de knallharde! Bra jobba der gutter!

Nå tenker kanskje noen "jaja, men dette gjelder bare proffer og/eller aktive syklister". Feil og atter feil! Hvordan verdens beste syklister kler- og utstyrer seg er normen for hvordan alle oss andre, som på en eller annen måte trener og konkurrerer, skal se ut, om det så er treninger, klubbritt eller turritt. Man møter ganske enkelt ikke opp i et turritt på landeveissykkel med Camelbak!... (utover at det er ulovlig og ser grusomt ut så er det uansett upraktisk, man får lettere ryggsmerter, samt en håndfull andre argumenter for hvorfor du burde skjerpe deg big time om du vurderer dette).

Men også UCI innser sine begrensninger. Det finnes en grense for hva slags detaljer deres formelle regelverk kan omfatte - og derfor ser vi til stadighet både ass-savers, store vannflasker, ankelsokker, grelle fargekombinasjoner, hårete ben, sadeltasker etc etc også blant proffene både når de trener og konkurrerer! Her overtar/overlapper det semi-humoristiske regelsettet fra Velominati!

Her ser man f.eks. verdensmester og superstjerne Peter Sagan med et Velominati stilbrudd som skapte full storm i verdens sykkelpresse da han i fjor syklet en stund med hårete ben:

UCI-lovlig. Velominati-ulovlig.
Personlig synes jeg det er mest artig å diskutere Velominati uten et smil om munnen! Gråsonen mellom seriøsitet og humør er individuell og det er alltid best å late som alt er seriøst ment selv om man kanskje synes at mye bare er morsomt. Vel, det meste er jo så klart seriøst. Eller... neida, bare kødda. Det vil si... tar jo majoriteten alvorlig. Altså, på en humoristisk måte. Lissom.

Eksempel:

Sadeltasker er ikke UCI-ulovlig, men er et klart Velominati stilbrudd. Men om du blir observert på trening med f.eks. en Lezyne Road Caddy (ikke elefantpungen Lezyne L-Caddy!!!! Pass for guds skyld på her da folkens!!!), så er det nok ingen som kommer til å heve et øyebryn over Oakley'ene av den grunn. Det går faktisk helt greit så lenge man er sånn nogenlunde innafor ellers.


Dette skal nok gå greit.
I praksis er min erfaring at det norske sykkelmiljøet er svært inkluderende, og mindre Velominati-stilbrud forekommer på løpende bånd uten at noen blir ekskludert av den grunn. Men grensen her er som sagt noe flytende, og om man begynner å bryte UCI-reglene så har man gått for langt. Man møter ganske enkelt ikke opp på landeveistrening eller ritt på en kopi av Graham O'Bree's 'Old Faithful'.... Eller med Camelbak!!!... Eller med skivebremser!!!... Eller med 0,75l drikkeflasker!!!! (hehe, bare kødda på den siste der... Not!)

La oss bare avslutte med et beroligende bilde av noen proffer for å få ned pulsen til normal hvilepuls igjen...dvs under 40 om du har trent bra i vinter. Dette er bare et av de første bildene jeg fant ved Google image søk*.. legg bl.a. merke til et av feltets stilikoner Greg Van Avermaet nr to fra venstre. Det er altså ikke tilfeldig at de ser så bra ut: De MÅ gjøre det fordi de ganske enkelt følger reglene, være seg UCI og/eller Velominati. For alle oss andre som vil være raske trenger vi ikke finne opp hjulet på nytt... Det er bare å kopiere proffene. Og om du ikke har en følgebil kan du i alltids ta med deg noen lappesaker, bankkort, og en vest på baklomma. Vanskeligere er det ikke.

Ser bra ut dette her. Takk UCI og Velominati. (merk bruken av sykkelhansker ok fordi det er ritt)
Forøvrig så har jeg aldri sett en superrask syklist som ikke også så bra ut. Hva som kom først, stil eller snittfart, er helt umulig å fastslå. Det er et uadskillelig par som går hånd-i-hånd - som Yin og Yang eller øl og tacos. Skal du sykle så raskt du klarer så MÅ du følge reglene du også. Her finnes det haugevis av uavhengig analyser og rittresultater som alle konkluderer med følgende: God stil=win!

Forresten, om det skulle være noe tvil når vi snakker om regler, så betyr ikke dette at man også skal fullt ut følge vegtrafikklovens regler om krav til sykkel: "foreskrift om krav til sykkel"! Nei nei, man stiller naturligvis ikke til kappestrid på sykkel med refleks i hjula og signalklokke. Jeg snakker om UCI og Velominati her!

PS: Alt dette dreier seg naturligvis for de som ønsker å trene på en landeveissykkel. Om du bedriver annen idrett (som terrengsykling, triatlon, bowling, mm.), eller om du bare er en helt tilfeldig person som skal forflytte deg fra A til B på en miljøvennlig måte og ikke har noen plan om å bli medlem av en sykkelklubb, trene med andre, eller delta i noen form for kappestrid på sykkelsetet, så kan du gjøre hva fa#"en du vil! Du kan jo til-og-med kjøpe deg elsykkel om du vil! Pling pling her kommer jeg - tilfeldigvis på en sykkel! :-)

*bildene er 'labeled for reuse' av Google.

4 kommentarer:

 1. Hei!

  Kanskje litt off topic men i 2017 ville du gått for pariser eller clincher hjulseet? Ser for meg 2 senarior:
  1. Alu clincher for trening og carbon pariser for ritt
  2. Carbon clincher som brukes til alt

  -André

  SvarSlett
  Svar
  1. Ville gått for nr 2. Selv droppet jeg pariser for noen år siden. når Tony Martin bruker clincher når han sykler tempo så er det greit for meg! :) Mer tricky er om du har behov for høyprofil eller om et lavprofil sett, eller mellomprofil, holder. Selv bruker jeg lavprofil til alt jeg sykler.

   Slett
 2. Jeg er selvsagt enig alt Martin. Men i år skal jeg fravike enda en regel, skivebremser! Men, reglene gjelder jo ikke meg som er terrengsyklist og tilfeldigvis benytter en ureglementert landeveissykkel til alternativ trening. Vi sees på veien (skauen) snart��

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er vel på konto for mindre regelbrudd som i praksis er helt innafor! ;-)

   Slett