søndag 10. april 2016

Aluminiumsracer Allez.. halvannet års erfaring!

Høsten 2014 kjøpte jeg sykkelen Specialized Allez Comp Race (2015 modell), og den har vært flittig brukt på både treninger og ritt det siste halvannet året. Sykkelen har bl.a aluminiums ramme, Shimano105 gir-komponenter, Roval Rapide CL40 hjul, og Praxis krankparti. Som jeg skrev om sykkelen da jeg kjøpte den, så var dette en prisgunstig rittklar sykkel - og det man har spart på å gå til litt rimeligere gir-komponenter har man heller lagt i et bra hjulsett. (Merk at denne modellen ikke finnes lengre - om man ønsker Allez med Roval karbonhjul så må man nå bygge opp denne selv.)

Nå, ca 8000km senere, er jeg iferd med å bytte sykkel til en Canyon Ultimate CF SLX, så timingen er god til kort å oppsummere hvordan det har vært å ha Allez'en som trenings- og rittsykkel!

Specialzied Allez i Arenberg skogen!

Erfaringer med de ulike komponentene - i sum en bra rittsykkel
Det var selvfølgelig noen utstyrssnobber som fnøs over at jeg skulle ha dette som hovedsykkel i 2015 da den har noe så dårlig som 105! "Seriøst Martin, du skal ikke sykle ritt på den vel?", var en av kommentarene.

Man klarer kanskje å finne mindre forskjeller på f.eks. 105 og Dura Ace, men vi snakker om forskjeller her som ikke har noen påvirkning på hvor raskt man sykler. Forskjellene er mer på et feinschmecker-nivå hvor man kanskje føler litt forskjell på gir-skiftet, men har ingen påvirkelig effekt på hvor raskt man sykler. Det samme kan man forsåvidt si om forskjellen på elektriske og mekaniske gir.


Allez med på Søgne Grand Prix 2015 (glemte sokkene hjemme.. svarte dressokker her)

Hjul derimot kan man argumentere for at det er forskjeller som har en merkbar påvirkning på fart og resultater... Og her kom Allez'en med Roval Rapide CL40 hjul - som er så-og-si identiske med de råeste Roval-hjulene med den eneste forskjellen at disse ikke har keramiske kulelagre. Disse hjulene har jeg vært skikkelig fornøyd med: De er dønn stive og lette. Sykkelen føles iallefall raskere ut når jeg har på disse istedenfor alu-treningshjulene.

Rammen i seg selv synes jeg igrunn var ganske lik karbonrammen jeg hadde på Tarmac'en tidligere - og dette skyldes nok i stor grad identisk geometri samt den tilgivende karbongaffelen. Jeg har litt inntrykk av at den kanskje flex'er mer når jeg tråkker skikkelig til i en spurt - bl.a. så vil da bremseklossene bak subbe litt inntil felgen om jeg har de stilt veldig tight. Her var kanskje Tarmac'en hakket stivere/responsiv. Men alt-i-alt ingenting å utsette på ramme/gaffel i forhold til karbon.

Det som irriterte meg på sykkelen var den sære Praxis-kranken, hvor først alle drevboltene falt ut (dårlig festet), og som jeg oppdaget senere da jeg skulle låne et annet kranksett, så har den noen helt spesielle dimensjoner, og også derfor et særegent kranklager...  Så jeg endte opp med faktisk å kjøpe et vanlig Shimano 105 kranksett. Skrev om dette i vår her. En ytterligere fordel med dette var at da kunne jeg også kjøpe Stages krankarm (finnes naturligvis ikke til Praxis) og ble medlem i wattklubben!

I sum så er det nok vekten, i tillegg til de små forskjellene enkelte vil hevde på komponentene og rammen, som er minustegnet på Allez. Men er snakker vi om helt marginale forskjeller - mens prisforskjellen mot dyre topp-sykler er enorm.


Tallenes tale... ingen merkbart dårligere resultater enn på karbon!
Om Strava kan brukes som noe benchmark tok jeg flere KOM'er på Allez'en i 2015 enn jeg tok i 2014 på Tarmac'en!... Resultatene i de rittene jeg var med på før jeg fikk akillesskade (juli-sep) var det heller ikke noe å si på - fikk bl.a. et bra resultat i turrittet Paris Roubaix Challenge på våren. Nylig var jeg med på rankingrittet Oslofjord Grand Opening og hang med helt til finalen i fellesstarten på Allez'en - så den kan hevde seg meget bra selv på et forholdsvis høyt konkurransenivå!

Min aller viktigste milepæl de siste årene har vært formtesten opp min faste treningsbakke Steinshøgda (se link her for segmentet jeg bruker) - og jeg fikk dessverre ikke tatt et skikkelig drag her i 2015 da formen var på det beste (akilleshælens feil igjen...), men var allikevel bare noen sekunder unna bestetiden på en økt i tidlig juni, så jeg er ganske sikker på at jeg hadde satt bedre tid med Allez'en senere om jeg hadde holdt meg skadefri...

Hjelmsveisen beviser at jeg hadde på hjelm før bildet ble tatt

Oppsummert - en bra rittsykkel for den lite forfengelige og prisbeviste syklisten!
Man kan helt sikkert vinne Tour de France med denne sykkelen. Ja, såfremt du veier 67kg og har terkselwatt på 419 watt (som Froome). Den største utfordringen hadde sannsynligvis vært at man ikke ville fått lov av sponsorene sine!... Og den andre utfordringen er nok ens egen forfengelighet.

Ja for det var forfengeligheten som tok overhånd i år. Min nye Canyon står i skrivende stund fortsatt til utstilling i stua, som den nå har gjort i nesten to måneder - og jeg har nesten litt dårlig samvittighet overfor Allez'en... Den har levert så bra og har en viss hard-bike utstråling der den hamrer igjennom møkkavær og over brostein med 105-komponentene sine... Og nå kommer jålebukken Canyon Ultimate med Dura Ace som trives best i solskinn... og Allez'en må trekke seg tilbake i skyggen...

Jaja vi får se... kanskje jeg beholder den til treninger og ritt hvor jeg trenger en partner som jeg vet tåler en trøkk og som jeg har erfart leverer på høyeste nivå!

Nysykkelen kan jeg ikke skrive så mye om enda... den har foreløbig bare stått til pynt... Så det får bli ved en senere anledning!

Her kommer jålebukken! ;)


1 kommentar:

  1. Meget intressant. Sykkelen er ca 10% av totalvekten og så snakker folk om gram hit og dit. Det beste er alltid å slanke seg og trene bra. Da spiller sykkeln ikke så stor rolle faktiskt akkurat som du skriver. Legg pengene på hjul som gir kvalitets økning uten at priset stikker i vei. Jeg kjører på Fulcrum Racing3

    SvarSlett