torsdag 25. juni 2015

Stages Power... da var jeg også med i watt-klubben!

Jeg har kjøpt wattmåler... Ikke så mye fordi jeg føler et behov for det, men nå er det så mange som har det at jeg nesten følte meg litt utafor! Egentlig har jeg vegret meg for å kjøpe det fordi jeg er redd for at treningene får et for vitenskaplig preg over seg.. Fokus er at det skal være gøy, og å kjøre etter watt er i utgangspunktet noe jeg synes ser litt kjedelig/sterilt ut. Jeg er nok mer en Strava-syklist enn en Trainingpeaks-syklist for å si det litt sånn sykkelnerdete.

Det hele startet med at jeg har vært misfornøyd med Praxis-kranken som fulgte med Specialized Allez-sykkelen. Det er forsåvidt det eneste jeg ikke har vært fornøyd med på sykkelen... Først, noen uker etter at jeg fikk den i fjor høst, synes jeg det var noe rart med kranken og oppdaget at tre (av fem) av drevboltene hadde løsnet og falt ut.. Hvem produserer en krank uten å feste drevboltene skikkelig? Siden det har to av kranklagrene gått og måtte byttes, den har stort sett knirket noe grusomt hele tiden - men dråpen som fikk begeret til å renne over var når jeg oppdaget at Praxis har sinn helt unike krank-aksel dimensjon slik at de ikke er kompatible med noen andre kranklagre systemer på markedet. Faktisk har kranklageret på høyresiden forskjellig dimensjon på akselåpningen enn på venstresiden! Etter alt dette bestemte jeg meg for å terminere mitt forhold med denne irriterende kranken og kjøpte en Shimano 105 krank istedenfor! (Gjett om jeg ble overasket i forrige uke da Bikeradar rangerte Praxis-kranken til den beste i en kåring...)

Å sette på en Shimano 105 krank på en Specialized Allez aluminumsramme er i utgangspunktet en enkel sak om man har et standard PF30 kranklager. Da trenger man bare plugge inn to konvertere på begge sider slik at 24mm akslingen til Shimano passer inn. Men siden Praxis har sitt særegne kranklager måtte jeg da også fjerne denne (ganske stress skal jeg si deg) og bestille et nytt kranklager også...

Om det er ett område sykkelprodusentene virkelig har klart å rote til så er det kranklager-systemer. Jeg skal ikke gå nærmere inn på dette, men det er ganske enkelt et virvar at ulike "standarder"... det er omtrent som når alle mobiltelefonprodusentene synes det var smart å ha sin egen type plugg på ladekabelen. "Min plugg er best!!!"... men i realiteten fungerer alle like bra.

Uansett... et PF30 kranklager på en Specialized alu-ramme viser seg å ikke være samme PF30 kranklager som man finner på en Specialized karbon-ramme. Logisk? Nei. PF30 på karbonramme har 46mm diameter og er beregnet på at man presser inn plastkopper på begge sider som lagrene igjen sitter i, mens PF30 på alu-rammene har 42mm diameter, er i utgangspunktet ikke beregnet på at man skal skyve inn plastinnfatning (selv om Praxis hadde klart dette også), og er faktisk egentlig det samme som det andre kaller for BB30. Dette tok det meg to uker med Google-søk samt en feilbestiling fra Bikeshop å finne ut av.

På andre bestilling av kranklagre fant jeg ut at "hey, nå kan jeg faktisk kjøpe en 105 Stages wattmåler også!" (finnes naturligvis ikke til en sær krank som Praxis), og på impuls klikket jeg med et nytt sett pedaler i tillegg til wattmåleren og kranklagre.

Når jeg da endelig fikk alt det riktige tok det meg faktisk ikke mer enn 45min å sette inn nye kranklagre, skru på ny krank med Stages wattmåler, koble stages mot Garmin, oppdatere firmware via Stages telefonapp, og teste at alt fungerte. Inkludert i de 45min tok jeg også en liten bildeserie som kan ses under med beskrivelser.

Nå skal jeg snart ut og teste min egen wattmåler for første gang! Det blir jo litt spennende - kanskje blir det litt gøy med wattmåler allikevel!?

Kommer tilbake med mer om det! :)


Kranklagersett som passer Allez rammen

Håper denne er bedre kvalitet enn de som kom med Praxis-kranken

Stages wattmåler-arm rett ut av boksen

Litt tykkere enn en vanlig 105-arm, men bare 20g tyngre

Selve hjernen er på baksiden drevet av et standard CR2032 batteri

105 pedaler er også karbon nå

Denne rare saken gjør at kranklageret ikke skyves for langt inn i ramma

Klikket den på plass i sporet sitt

Litt fett.. får håpe på mindre knirking nå

Banke inn lageret. Sikkert bedre med spesialverktøy...

Når alt annet feiler, så er det bare å bruke brutal kraft

Smokk smokk på plass

Overgang fra 30mm til 24mm akselbredde

Dunke inn kranklageret

Skru på Stages-armen og pedal

Søke opp wattmåleren på Garmin

Installere Stages app og koble til wattmåleren

Oppdatere Firmware. Klar til å sykle!!!


Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: