torsdag 23. oktober 2014

Mellomkompakt med 110BCD er fremtiden!

Nå har jeg fått syklet en del på min nye sykkel Specialized Allez Comp Race og er så langt veldig fornøyd. Har også satt på noen alu treningshjul for å spare Roval karbonhjulene for høstsykling i møkkavær - så nå er sykkelen hel-alu!

En ting jeg er veldig fornøyd med og som er verdt å sette litt fokus på er dimensjonene på krankpartiet. Allez'en kom med en mellomkompakt krank fra selskapet Praxis Cycles med drev 52/36. Slike mellomkompakt-krankpartier har økt veldig i popularitet de siste årene, og nå som jeg har fått testet litt så skjønner jeg hvorfor. At man har et marginalt lettere toppgir er knapt merkbart (52 drev ifht normal standardkrank som har 53), men så har man en del mer å gå på når det gjelder lettere gir (36 drev vs tradisjonell 39). At det er større "avstand" mellom drevene gjør at det blir mindre overlapp av gir. Dette gjør at man har et videre spenn fra det letteste til det tyngste giret, og uten at det har gått på bekostning av giravstanden mellom de enkelte girene (noe som skjer når man setter på stor kassett bak)! Veldig smart og anbefales på det sterkeste!

Mellomkompakt fra Praxis Cycles

En ekstra bonus med mellomkompakt er at den kommer med en BCD på 110mm (dimensjonen på kompaktkrank spider - som er diameteren mellom de fem boltene man fester drevene på). Det betyr at om man trenger enda lettere gir (kanskje man skal sørover og sykle Zoncolan?) så kan man bare skru på mindre drev - enten rappe fra en gammel kompaktkrank som ligger og slenger i boden, eller så kan man finne ganske rimelig på nett. Man trenger altså ikke å bytte hele krankpartiet slik man holdt på med i "gamle dager".

Merk forøvrig her at Shimano har nylig lansert sine 2015 landeveiskranker som alle skal ha 110mm bcd, men med an asymetrisk 4-arms design som er helt nytt og dermed ikke kompatibelt med noen andre drev (gamle eller andres). Fremtiden kan iallefall se ut som går mot samme diameter på krank-spider'en slik at det ikke blir noe forskjell på "kompakt" og "standard" i fremtiden... bare forskjellig størrelser på drevene.


Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: