søndag 10. desember 2017

Virtuelle sykkelritt i Zwift!

Zwift har i løpet av de siste to årene revolusjonert innendørs rulletrening på sykkel. For de av oss med hatefulle minner fra tidligere års innendørs rulletrening, så tilbyr Zwift en helt ny verden for inneslitere. Bokstavelig talt!

Zwift er et multispiller dataspill hvor man kan sykle sammen eller imot andre likesinnede innendørsslitere fra hele verden. Spillet har tatt med en rekke kjente ingredienser fra massive-multiplayer-online (MMO) spillverdenen - og her kan bl.a. nevnes experience (xp), levels, achievements, loot, events.. mm. Alt i en massiv verden du kan utforske! Det helt geniale her er at istedenfor å sitte i en lenestol iført star-wars t-skjorte omringet av tomme flasker energidrikk og pizzaesker, så må man med Zwift sitte på en innendørs interaktiv sykkelrulle iført sykkelbukse mens man hamrer litt seriøs watt ned i pedalene! Her kan du spille dataspill mens man trener. Eller trene mens du spiller dataspill. Ja, du kan kanskje finne noen nye sykkelvenner også. (Tips: Er du singel kan en idé være å starte en Single Riders Velo Club i Zwift. Kanskje du møter noen?)

Komme igang

For å få en god opplevelse i Zwift bør man nok investere et sted mellom fem-ti tusen kr. I tillegg til en sykkelrulle som har watt og kan styres av Zwift slik at motstanden øker i motbakker, bør man ha en Pad, PC, eller Apple TV, samt en skjerm av noe slag.

Jeg bruker selv en Elite Direto sykkelrulle. Denne kjøpte jeg etter å ha lest en rekke positive anmeldelser. Bl.a. har den veldig nøyaktig wattmåling i tillegg til at den står meget stødig. Så langt har jeg bare positive ting å si om den! Hovedalternativene i markedet er fra Tacx og Wahoo.

Elite Direto smart-rulle. Meget fornøyd!

Til programmet bruker jeg Apple TV 4K. Sannsynligvis den enkleste og rimeligste måten å kjøre Zwift på. Og utrolig bra kvalitet! Jeg kobler Direto'en opp direkte via Bluetooth, og i tillegg kjøpte jeg et Wahoo Tickr pulsbelte for å få pulsen opp på skjermen også (Garmin pulsbelter støtter ikke Bluetooth). Jeg startet først med å bruke Zwift på PC, men her var det litt knot med å koble opp via Bluetooth (må bruke smart-telefonen som bro) og man skal faktisk ha en ganske kraftig PC for at det skal bli bra. Apple TV 4K til 1800kr er uten tvil best verdi-for-pengene her! Min erfaring med Bluetooth istedenfor Ant+ er også bedre - sannsynligvis fordi det har lengre rekkevidde og man slipper å være bekymret for at signalet skal falle ut. Til skjerm har jeg en buet dataskjerm med integrert høytaler plassert på et bord foran sykkelen. Dette fungerer helt prima.

Når man har utstyret i orden så må man abonnere på Zwift og installere programmet/app'en - se zwift.com.

Utrolig enkelt å bruke Apple TV til Zwift. Anbefales!

Nå er det tydelig at jeg ikke akkurat er tidlig ute på Zwift. I dag ble jeg bl.a. passert av et stort tog fra Sportsklubben Rye! Med egne drakter og greier. Flere navn jeg kjente igjen også. Føltes litt som å ha ankommet en ny treningsdestinasjon i syden bare for å oppdage at det kryr av norske syklister!

Når man aner fred og ingen fare og Rye rulla farer forbi...

Sykle et ritt!

Om man vil kan man velge å bare sykle rundt fritt, enten på egenhånd, med en venn, eller med Edvald eller en av de mange andre proffene som nå trener i Zwift. Alternativt så kan man prøve en av de mange strukturerte treningsøktene eller melde seg på en av de arrangerte fellestreningene man finner under "Workouts" og "Events" tab'ene. Og etterhvert som du logger kilometer i spillet går du opp i nivå og får adgang til bedre sykler og utstyr, som faktisk går litt fortere også... kjekt om man skal sykle et ritt så man ikke stiller med alt for stort utstyrshandicap.

Det finnes flere ritt i Zwift hver eneste dag... Her er det bare å finne en som passer i forhold til lengde og høydeprofil, og velge nivåkategori mellom A-E basert på hvor bra syklist man er målt i terskelwatt/kroppsvekt (terskelwatt eller FTP kan du finne ut i en FTP-test i Zwift). For at slike ritt skal være rettferdige så må naturligvis deltagere ha nogenlunde nøyaktige watt-ruller og også være ærlige i sine kroppsdata... Det er det åpenbart at ikke alle er, men i de mest prestisjefulle rittene (som KISS-serien) tipper jeg at de aller fleste av de beste deltagerne har rent mel i rulla.

Jeg har nå deltatt i fire ritt, og det er igjennom dette at jeg virkelig har skjønt hva slags positiv verdi Zwift kan ha på egentrening på vinteren. Selv om verdenen er virtuell, så er konkurranseelementet høyst reell, og jeg har aldri vært så høyt på puls eller wattdata på denne tiden av året tidligere. Og ikke var det vanskelig å motivere seg til det heller - det var i grunn som ritt pleier å være... man tyner kroppen det man klarer for å gjøre det så bra som mulig!

Eksempelvis var jeg med på et løp på torsdag med over 470 (!) deltagere som en del av en criteriums-serie i regi av KISS (skal være hver torsdag fremover kl 21:00). Her var jeg oppe i 177 i puls mot slutten av løpet... Noe jeg tror er rekord for 2017. Dette hadde jeg aldri klart på en gammeldags rulle. Hadde vel ikke giddet å prøvd en gang!

Jeg er inni der et sted!
Når rittet var ferdig var jeg ganske overasket da jeg analyserte dataene. Det var iallefall ikke noe å si på viljen. Jeg måtte forsåvidt også legge meg på gulvet en stund etterpå for å komme til hektene igjen.

Når et ritt er ferdig i Zwift dukker (av-og-til) en preliminær resultatliste opp på skjermen (som den under), men offisielle rittresultater legges på en tredjeparts side www.zwiftpower.com. Grunnen til dette er delvis fordi Zwiftpower filtrerer bort urealistiske data... For eksempel om man tråkker mer enn 5watt per kg kroppsvekt må man bekrefte til ZP at man har utendørsresultater som beviser at man sykler på dette nivået. De bruker det artige navnet Zwift Anti-Doping Agency (ZADA). Mao. så blir de verste juksemakerne borte på de offisielle resultatlistene der. Jeg ble forøvrig nr 46 tilslutt offisielt... jaja... topp 10% iallefall... jeg er igang!

Så hardt klarer jeg ikke presse meg solo...
For de største rittene er det også live-stream på twitch/youtube med kommentatorer! Eksempel fra dette rittet kan ses her. Søk på "Zwiftcommunity" på YT eller Twitch.com. Om man gidder kan man altså kjøre live-kommentering på en annen skjerm ved siden av Zwift!

Det er i utgangspunktet enkelt å bli med på et ritt, men man må gjøre jobben med å registrere seg på zwiftpower.com først og også påse at man laster opp til Strava etter økten og at denne ligger åpen. Strava opplastning kan Zwift gjøre automatisk så det er ikke veldig komplisert.

Rittopplevelen i seg selv vil jeg si ligner ganske bra på vanlig utendørs ritt, men draft-effekten i Zwift når man er i større grupper er åpenbart mye mindre enn i real-life (RL). I for eksempel nedoverbakker i en stor gruppe så MÅ man trø en del for å ikke skli bakover og ut av halen, i motsetning til det jeg er vant til fra RL hvor, i en slik situasjon, det holder stort sett med bare å sitte aero uten å tråkke. Et resultat av dette er at man må forvente å måtte tråkke watt omtrent hele løpet. I Zwift-ritt er det lite hvile. Det er også ørlite lag/delay mellom rulla og spillet, noe som sikkert blir bedre etterhvert, men man bør derfor gjøre wattendringer litt gradvis. For eksempel om du skal tette noen meter til han foran deg så bør du øke litt forsiktig og være litt tålmodig fremfor fristelsen av å ta et par harde tråkk som er vanskelig å beregne i Zwift pga litt delay, og vil du typisk skyte forbi ham når du ser at spillet har fått med seg wattøkningen... så plutselig er det du som må drasse på ham og ikke omvendt! #fail


Vintertrening for fremtiden

Oppsummert så har dette vært en skikkelig aha-opplevelse så langt som ganske enkelt ikke kan sammenlignes med det man er vant med fra tradisjonell rulletrening. Dette er noe helt nytt, og det er bare begynnelsen. Over de neste årene kommer dette til å bli enormt! Jeg kommer naturligvis til å holde det gående utendørs i parallell, men dette kommer nok til å bli en del av mitt vintertreningsprogram i fremtiden.


9 kommentarer:

 1. Hei. Vet du om Zwift faktisk "sender" i 4k format? Mvh Tor

  SvarSlett
  Svar
  1. Menyene er visst i 4K, men selve spillet er foreløbig i 1080p. GPlama har en video på youtube som sammenligner kvaliteten mellom apple tv gen2 og apple tv 4k, og 4k er betydelig bedre bildekvalitet og frame-rates. Antar det er pga bedre grafikkprosessor eller noe.

   Slett
 2. Har hørt at på enkelte ruller som har lag/delay så unngår man dette om man har egen wattmåler og bruker den i stedet for rullen sin wattmåler når man logger seg på Zwift.

  SvarSlett
  Svar
  1. ok takk for tips - men man må vel fortsatt koble rulla som "controllable trainer" for at motstanden skal bli justert. Jeg har forsåvidt Pioneer wattmåler på også så det kan jeg prøve og se om det hjelper, men Apple TV støtter bare 3 BT tilkoblinger samtidig så må da ta puls via smarttelefonen som bro. Skal være mulig - tester :)

   Slett
 3. Usikker på hvordan man setter opp siden jeg bare har en dum rulle selv, men leste et innlegg på terrengsykkel.no Denne her var vel med Tacx Neo, men skader ikke å prøve.

  https://www.terrengsykkel.no/ubb/ubbthreads.php?ubb=showflat&Main=184690&Number=2451424#Post2451424

  SvarSlett
  Svar
  1. Mye interessant der takker. Jeg opplever ikke dette tilsvarende ille på Elite Direto. Har ikke målt men kanskje ett sekund eller noe sånt. Men skader jo ikke å teste wattmåleren direkte. Kanskje imo :)

   Slett
 4. Har du satt responsen på rulla i Zwift? Standard er 50%,noe du kan justere til 100%,og da responderer den umiddelbart.

  SvarSlett
 5. Kan du bruke chromcast istedenfor apple tv?

  SvarSlett
 6. Hei. Jeg har en rulle (Elite Turbo Muin B?) som jeg kobler opp mot Zwift men uansett hva jeg gjør klarer jeg ikke få automatisk mostand fra rulla når jeg kommer i oppover bakker. Har du selv vært borti noe lignende? Jeg får både watt og km/h måling på Zwift dashbordet.

  SvarSlett