lørdag 30. desember 2017

Zwift og watt per kilo!

På Zwift så er hverken hvor mye watt man tråkker eller hvor mye man veier en hemmelighet! Og slik må det kanskje være også ettersom det er disse input-faktorene som definerer hvor fort sin virtuelle sykkelkropp beveger seg rundt i spillverdenen Watopia. Iallefall når det er ritt så krever den offisielle Zwift-vaktbikkja zwiftpower.com at disse dataene er offentlige.

Dette er uvant kost for mange som er nye til Zwift. Og særlig wattdata er det mange som har beskyttet som en statshemmelighet. Ikke bare kan man analysere wattdataene til rittdeltagere på zwiftpower, men man kan til-og-med se estimert FTP (hva rytteren kan klare å snitte ila en time) og hele wattkurven (estimert makswatt for alle tidsintervaller). Her kan man se en syklists styrker og svakheter svart på hvitt. Ingen hemmeligheter her!

Alle data tilgjengelig... Slått av en belgier på 61kg

Til enhver tid i Zwift kan man se i rytterlisten på høyre side av skjermen hvilken watt/kg som tråkkes av de andre syklistene som er nærmest seg selv, og hvis man gidder å klikke på de og velge å se spillet fra deres perspektiv kan man også se watt og evnt puls om de har på pulsbelte. Da er det også enkelt å regne ut hva de har lagt inn som kroppsvekt om man gidder det. F.eks. når jeg selv veier 81kg og tråkker si 300watt på vei opp en bakke kan de andre syklistene se at det står 3.7 w/kg ved siden av navnet mitt. Dette kan være grei informasjon å følge med på i et ritt opp en bakke - da vet man sånn ca hva man selv bør tråkke for å henge med de andre.

Mr. Lovli kjører på 4,4 w/kg
W/kg vises også når man sykler på flater, og det er nok en av de tingene i Zwift som irriterer meg litt... For dette er faktisk et helt meningsløst nøkkeltall på flatmark da vekt ikke har noen betydning, og her burde listen heller bare vist total watt. Jeg er også helt overbevist om at fysikkberegningene i Zwift gir for stor "fordel" til lette syklister fordi de klarer å henge med i småkupperte løyper til tross for lav makswatt. Vårklassikerene som f.eks. Flandern Rundt ville per i dag ikke blitt godt simulert i Zwift fordi ryttere som Nibali hadde klart å henge med ryttere som Boonen over kneikene.

Det er jo et reelt incentiv for å gå ned i vekt om man vil sykle fortere IRL (in real life), men Zwift har tatt det til et nytt nivå. Her MÅ man slanke seg for å hevde seg... Eller ta snarveien som mange gjør: Juge.

Og når vi er inne på det med juging. Det finnes et triks for å se hvilken vekt man har lagt inn på Strava, og jeg har gjort en rekke stikkprøver for å sjekke enkeltrytter på Zwift vs Strava, og på kanskje 30-stikkprøver har jeg tilgode å finne noen som har lagt inn høyere vekt på Zwift enn det de har på Strava. Tilfeldig? Neppe. Min egen erfaring er at jeg veier litt mer nå på vinteren, så om noe burde jo de fleste av Zwift-brukerne på den nordlige halvkule ha høyere vekt i Zwift enn sommervekten som henger igjen på Strava.

Konklusjonen min rundt dette er ganske enkel: Zwift er et  treningsverktøy hvor man kan trene seriøst på en morsom måte - men ikke ta konkurransene alt for alvorlig! Fokuser på egen forbedring og vær ærlig. Om ikke får man en behagelig overraskelse når våren kommer og man skal bevise sin gode form der det betyr noe: På landeveien. Det er noen nordmenn som gjør det forholdsvis bra på Zwift som knapt har IRL resultater å vise til... eller Strava-KOM'er! Om man tråkker såpass bra watt per kilo så burde man vel kunne hevde seg godt utendørs også?

Så i ærlighetens ærend her er mine data: Jeg veier 81-82kg om dagen og testet FTP til 344 i forgårs. Det er de nakne fakta... bokstavelig talt! Det var nok en litt under pari FTP test da jeg ikke var helt restituert og møtte helt hammeren halvveis, så skal faktisk ha et nytt forsøk imorgen allerede. Min hovedstyrke er nok heller ikke på FTP, men på kortere wattdrag. Derav irritasjonen over at smågutta klarer å henge på opp korte bakker i Zwift!

Uansett... dataene juger ikke... min FTP/kg er altså i skrivende stund 4,2 watt per kg kroppsvekt. Langt unna de beste syklistene som kan ligge på opp mot 6,0 og over det, men helt ok ifht min aldersklasse. Nå skal det sies at FTP/kg er en god indikasjon på styrken opp lange bakker, men gir lite informasjon om styrken på de fleste andre områder - som tempostyrke, korte bakker, spurtegenskaper m.m. Froome har høy FTP/kg, men har jo ikke sjans i de viktigste (min subjektive vurdering) rittene: Vårklassikerne!

Apropos vårklassikere har jeg meldt meg på min egen vårklassiker allerede i begynnelsen av mars. Da skal jeg til Sør Afrika igjen og sykle verdens største sykkelritt, noe som blir et gledelig reprise fra opplevelsen jeg hadde i 2014. Det er faktisk bare ti uker til! Får jeg vekta ned til 78kg og FTP opp til 380 så bør jo det bli helt kanon! Da har jeg FTP/kg på 4,9 og nærmer meg de råeste mosjonistene på Zwift! ;-)3 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 2. Jeg er mr lovli😂
  Mvh Espen
  Ride on!

  SvarSlett
  Svar
  1. Følte meg litt "truffet". Så i ærlighetens ærend her er mine data: Jeg veier 78kg ftp på 270. 3.46 w pr kg. Altså bare en smågutt😂 Ride on!

   Slett