lørdag 13. mai 2017

Den nye komboen: Grusracer og fulldemper!

Sykkelnorge er i endring, og en av de mest klare trendene er at Birken-segmentet er i fritt fall. Antall deltager i Birkebeinerrittet var 14.123 i 2015 og 9.766 i 2016, som er en dramatisk nedgang på 30% på bare ett år - og verre skal det bli. Birken har blitt gammeldags og forgubbet, og det hjelper heller ikke at startkontigenten er skyhøy, logistikken er kronglete, og om du ikke har syklet på et par år har du mistet seedingen din.

Men, dette er nok ikke bare Birken sin feil. Det er også en konsekvens av trend-endringer i sykkelnorge. Populariteten for terrengritt på grusveier har vært et særnorsk fenomen, og helstive terrengsykler finner man vel knapt i noe annet land. De fleste ville ha syklet Birken raskere på en grusracer eller cyclocross, men siden det ikke er lov med bukkestyre, ser man f.eks. terrengsykler med tynne dekke, ingen dempegafler, ganske smalt styre, og gjerne satt opp med landeveiskrank! Og vinnerene er gjerne landeveissyklister!

Landveissyklist vinner Birken 2016 på mod'et MTB. Fra kondis.no.

De siste årene har også ganske mange syklister, meg selv inkludert, fått en aha-opplevelse når de har oppdaget at man sykler jo fortere på de fleste grusveier på en landeveissykkel enn Birken-riggen man tidligere brukte... Så hva skal man egentlig med den da, med unntak av den ene gangen i året man må opp til Rena? De siste årene jeg hadde en slik MTB ble den omtrent bare brukt denne ene gangen...

Grusracere er også en av de viktigste salgstrendene sykkelbutikkene ser om dagen. Les f.eks. denne artikkelen med Jonas fra Sørensen Sykler i dn.no. For svært mange mosjonister og turryttere vil disse syklene oppfylle de aller fleste behov: Du ruller like raskt som en racer på landeveien og du kan sykle til Kikut på søndag for å spise vaffel og drikke kaffe.125km grusbanking i Nordmarka på ræcer

Den andre viktige trenden sykkelbutikkene påpeker er salget av fulldempede terrengsykler. Altså skikkelig terrengsykling. Ikke den tradisjonelle norske grusbankingen med terrengsykkelalibi, som det nå viser seg går fortere med en grusracer!... Dette fulldemper-segmentet har vært underliggende sterkt de siste årene og er voksende. Her kjøper man et verktøy hvor man vil trives på blåstiene med steiner og røtter, gjerne inkludert litt gjørmesprut - eller dra på ekspedisjon i fjellheimen og se litt skikkelig norsk natur!

Jeg tror det er mange som har funnet frem til kombinasjonen grusracer & fulldemper allerede, men tipper at det vil bli vesentlig flere av disse også fremover. Da har man verktøyet til å dekke nesten alle mulige typer terreng.

For min egen del har jeg aldri vært noe særlig interessert i stisykling - men de siste ukene etter å ha 'våknet opp' litt selv til disse trendene funnet ut at jeg skal oppdatere meg litt på hva som skjer på denne fronten. Så nå har jeg fått låne en skikkelig kul fulldemper fra Canyon Norge som jeg skal sykle litt på de nærmeste ukene før jeg gir den tilbake (får vaske den da!). Foreløbig har jeg bare hatt en liten test tur for å skjønne hvordan man bruker en "dropper seatpost", og tilpasset de andre demperne litt, men skriver mer om erfaringene mine senere.

En Canyon Spectral CF 9.0 EX. 
Har jo også skjedd MYE de siste årene her... Sjekk f.eks. giringen! Ett drev og 10-50 kassett! Kan demontere denne og brukes som middagstallerken om man ønsker!

10-50 kassett. BIG.

Så nå satser jeg på at snøen fort blir borte så jeg får kommet meg litt ut i skauen for å leke der istedenfor på asfalt en periode!

1 kommentar: