tirsdag 18. oktober 2016

Ikke Edvalds feil at Alex ikke hadde godspurten!

Nå har jeg sett spurten fra VM fellesstarten fra Doha i ulike vinkler sikkert 20-ganger, og dette var ikke Edvalds feil.

La oss starte med bildet 200m før målstreken (200m-merket er under det hvite skiltet til høyre):

200m igjen til mål

Her er Alex på høyde med vinneren Peter Sagan, og ligger foran Mark Cavendish. Farten er rundt 64kmt med litt motvind.

Når man ser dette bildet kan man lure på hva Alex egentlig klager på? Han blir levert her med 200 meter til mål - herifra inn skal han klare å gjøre jobben selv. Om han er i form. I 2015 så vi Alex spurte med både 300-400m+ og vinne, så dette burde han kunne ta om han hadde hatt de samme bena!

Mellom 200m og 100m til mål går Sagan til høyre og må sykle i vind for å komme seg til fronten han også. Cavendish går igjennom midten og med bedre vindbeskyttelse har han høyere fart men får ødelagt seieren fordi han må stoppe opp da han runder Michael Matthews.

Med 100m igjen er Boonen i tet, Sagan kommer med større fart på høyresiden, Cav er i ferd med å sykle inn i Matthews og må derfor straks ta et hvileskjær og mister fart. Alex har gått ut på venstresiden, men har ikke klart å akselerere til høyere fart enn da han lå på hjulet til Edvald:


100m igjen til mål

Fra 100m til mål slukner Alex og må legge seg inn bak Edvald igjen, mens Sagan går fra å være én sykkellengde foran Alex på 100m streken til hele fire-fem sykkellengder ved passering mållinjen.

Mållinjen

Konklusjonen min etter å ha sett dette igjen noen ganger er ganske enkelt at Alex ikke hadde i nærheten den spurten han burde ha levert for å vinne løpet. Han ligger strålende til ved 200meter til mål, og da har han overhodet ikke noen grunn til å klage på at Edvald ikke gjorde en god nok jobb. Faktisk når man ser hvor mye vind Edvald tar, og at ikke Alex heller ikke klarer å passere ham før han slukner da han går ut til venstre, kan man faktisk lure på om ikke rollene burde vært byttet om!

Personlig synes jeg det er litt kult også at Alex tør å si det han mener, selv om han ikke leverte varene selv. Man skal være litt primadonna når man er spurter! ;-) Jeg tror også at Alex kommer til å vinne denne trøya en dag - han må bare finne fram bena fra 2015 igjen.

16 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Merk at et par kommentarer her har tydeligvis blitt slettet av Googles spam-filter av en eller annen grunn... Beklager det. De fleste kommentarene til dette innlegget finnes på bloggens facebookside www.facebook.com/martinssykkelblogg

  SvarSlett
 4. Har tenkt litt det samme ja, Alex klager på at Hagen ikkje startet spurten på 400m som planlagt, men ventet til 250m før mål, men da ble han sperret og var begynt å stivnet i beina. Eg lurer litt på kor stiv han hadde vert i beina om Hagen hadde begynt opptrekk på 400m..?

  SvarSlett
 5. Jeg er enig i konklusjonen: at Alex nok ikke hadde beina til å matche Sagan. Samtidig mener jeg premisset for denne analysen er helt feil: at alle spurtere spurter likt... Dette vet vi jo ikke stemmer. Jeg mener, for eksempel, at Cavendish har et kick som Alex ikke har, men på den annen side har Alex en langspurt som få kan matche. Derfor vinner Alex de fleste av spurtene sine - i hvert fall dem der han møter spurtere i verdensklasse - ved å gå fra front ganske tidlig. Det var sannsynligvis derfor han ønsket at Edvald skulle gå tidligere, slik at han kunne starte sin egen spurt fra spiss, og ikke fra midt i gruppen, på linje med Cavendish (som har et raskere kick, osv...). Edvald på sin side, er vant til å trekke opp for Cavendish, og han er formodentlig vant til at Cav foretrekker å vente så lenge som mulig, slik at han kan bruke sitt kick 100 %. Jeg har for øvrig også sett denne spurten flere ganger i reprise, og min konklusjon er at den som kunne ha tatt Sagan, men som tabbet seg ut, var nettopp Cavendish. Hadde han fulgt opptrekkeren sin, Blythe, hadde han vært 2 sykkellengder lenger frem da den siste spurten gikk, og det hadde sannsynligvis vært nok til å ta Sagan... Men, dette er da min tolkning... :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gode poenger her. Tror også at Cav så ut til å være raskest her, men bommet litt på valgene sine. Men vedr langspurt så tok jeg lap'er på 100m skiltene for å estimere farten, og kom til 64kmt. Det er sinnsykt fort i motvind. Jeg tror på Edvald når han sier at han ga alt, og det er jo lett å se at når Alex legger seg ut så går det allerede så fort at han ikke klarer å akselere omtrent i det hele tatt!

   Slett
 6. Dette er enkelt.
  1) Alex hadde ikke beina til å avgjøre selv
  2) Edvald spurtet KLART for egne sjanser.

  Hvordan forklarer jeg det? Så enkelt som at han ALDRI ga seg med "opptrekket" før mållinja... ser at det er mange som synser om dette, men saken er klar.

  SvarSlett
 7. Du glemmer at ved 100 meter så holder ebh på å vingle ut i linjen til kristoff og han må bremse kraftig og mister momentet. Men er helt enig i at han ikke hadde bena.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var rett etter 100m skiltet da Cav presser ham til siden - her er det allerede for sent uansett tror jeg. Alex burde ha vært godt forbi Edvald her om han hadde bena! ;)

   Slett
 8. Sikkert greit å planlegge før start at man skal starte spurten ved 400 meter igjen, men ikke like enkelt å følge planen alltid. Vil jo være avhengig av flere ting som hvem som ligger der, farta på gruppa, plassering i gruppa, hva er igjen av beina, vind, m.m. Synes faktisk at dette er litt sutring av Alex og at han burde vært litt mere lagspiller.

  SvarSlett
 9. Hei. Ok blogg men man kommer ikke bort fra at Edvald ikke fulgte stallorderen og startet spurten tidligere. Har sett Edvald gjøre opptrekk før og dette her så ikke ut som de opptrekkene han leverer. Vinglete og står og makser tråkkene. Helt enig at han ville mer slåss om bronsje enn gull og sølv her, men det tar ikke bort spørsmålet om hva i huleste Edvald drev med. Alex er også langt bedre om han får starte spurten først og tidligere slik at cav må stresse mere også Saganm. Selv om Sagan er en mester til stort sett hele spekteret. Alex fikk iallefall ikke styrt spurten slik de planla pga Edvald sine valg! Det var ikke et dårlig opptrekk, det var rett og slett uforståelig elendig!

  SvarSlett
 10. det er rett og slett for mange ting som skurrer med dette. kjæresten til Boasson står i intervju med TV2 og sier at hun tror han tar medalje.

  Boasson var aldri tiltenkt en medalje.

  Planen var enkel: sitt i front når det er 200m igjen og gi Kristoff klar bane.

  dette var aldri i nærheten av å skje og det er ikke rart Kristoff er skuffet.

  SvarSlett
 11. Helt enig, Krisstoff er en sytekopp. Edvald gjorde jobben, det var Alex som ikke klarte sin oppgave

  SvarSlett
 12. Er ikke noen tvil om at Edvald leverte et elendig opptrekk og ikke som planlagt, men sutringen til å Alex kunne vi vært foruten. Stryk karakter til begge to :)

  SvarSlett
 13. Er ikke noen tvil om at Edvald leverte et elendig opptrekk og ikke som planlagt, men sutringen til å Alex kunne vi vært foruten. Stryk karakter til begge to :)

  SvarSlett
 14. Man må ikke glemme det mentale her,Kristoff har forbrett hode på siste 2 uker:400m fra mål(han skrek til Edwald)skulle Edwald gå maxs.Edwald er så rå at da hadde de ikke hatt 64 km/t men 70 km/t + frem til 200m merket i innersving.Det hadde gjort at alle hadde ligget i rekke bak Kristoff.Med positiv adrenalin i kroppen hadde Kristoff spurtet mye bedre.
  Han var med Edwalds tabbe, desperat og nedsyka og med 2 ubalangser der først Edwald åpnet og gikk ut til siden og deretter Matthews som starter spurten og får både Edwald og Kristoff i ubalanse.Med alle disse faktorer er det ikke rart det ikke går etter planen.Skulle ikke være vanskelig for Edwald da det er bare 25 stk igjenn og at rytterne har passert mål mange ganger som gjør det lett og vite hvor 400m merket er

  SvarSlett