lørdag 4. juli 2015

På hjul med Andreas Vangstad!

For tre år ble min innboks torpedert av følgende mail:

Huh?... :-(

Også Gimlekollen da! Min første intervallbakke fra 1994 fra tiden jeg famlet med en trinnløs girsjalter på Peugeot'en og en casio stoppeklokke på håndleddet. Kanskje en av de kjæreste bakkene jeg har... og som har en helt spesiell plass i hjertet mitt. Å miste denne bakken er faktisk omtrent som å miste et del av barndommen... Hvem gjorde det! Hvem?...

Etter dette chattet vi litt på nett ved diverse anledninger, og i 2013 var vi på startstreken i samme turritt i Grimstad: Bukkene Bruse. På dette tidspunktet hadde Andreas byttet fra studentklubben KSI-Sykkel til Kristiansand Cyckleklubb (KCK) og vant rittet etter sterk kjøring, fra først å ha vært i brudd lenge, tatt igjen av hovedfeltet, og da rykket enda en gang noen km før mål for å ta seieren (min rapport fra det rittet her). Og senere i 2013 (etter også sterke resultater i NM) ble Andreas rekruttert til Team Plussbank (senere Sparebanken Sør).

Vinner Bukkene Bruse i 2013

Siden Bukkene Bruse har det vært morsomt å følge fremgangen, og det har vært en jevn oppadgående trend - og det i ritt med et nivå som jeg kan bare nyte foran TV'n! Særlig har han markert seg i tempo, som han har bevist med tredje plass i NM 2014 og andre plass i 2015 (første plass i 2016 da eller?) samt bra kjøring i U-23 VM i fjor høst. Men det store gjennombruddet må sies å ha kommet i år med etappeseier i Tour of Norway og seier i endagsrittet Fyen Rundt i Danmark. Begge disse seierne kom ved at Andreas rykket og holdt unna de siste kilometerne før mål. Sterke tempoegenskaper har blitt konvertert til seier i fellesstart, og under tempo NM for et par uker siden var det kun Edvald Boasson-Hagen som stod høyere på pallen. Andreas har dermed raskt blitt en av de mest lovende syklistene i landet og nå spekuleres det i når han får mulighet til å ta det neste steget. Kanskje Sørlandet får enda en syklist i Tour de France i løpet av noen år? Vi håper det!

Ettersom jeg har dratt ned (faktisk syklet ned i går fra Oslo) for å nyte Sørlandsidyll i ferien så fikk vi avtalt en rolig økt sammen i dag. Vi møttes på toppen av Varoddbrua, og Åge Ljøstad Nilsen (som ble nr2 i Bukkene Bruse tidligere i år.. det lover bra!) var også med.

Andreas i farta over Varoddbrua
Vi satte avgårde i retning Høvåg og pratet stort sett om normale sykkelrelaterte temaer som watt per kilo, periodisering av trening, nye sykkelkomputere, osv. Andreas viste seg å være en like hyggelig kar å prate med live, som å chatte med via nettet! (Ja om vi ser bort ifra de derre "you just lost your kom"-mailene da.).

I praten så tenkte jeg noen ganger "Hvordan har du blitt så god?" da jeg stilte Andreas et og annet spørsmål, men klarte ikke plukke opp noe enkelt ting som jeg bet meg merke i. Kanskje det viktigste var inntrykket at det høres ut som han gjør alt 'riktig': Full fokus på syklingen, god på å restituere seg under harde treningsperioder, opptatt av kosthold, samt en tilsynelatende avslappet holdning til resultater. Vanskelig å sette fingeren på noe spesielt, men helhetsinntrykket er en svært dedikert og balansert idrettsutøver.

Det går rolig når man kan knipse bilder fra en mobiltelefon ;)
Det eneste som skulle rekkes senere i dag var starten av Tour de France på TV, så jeg fikk overtalt gutta til en kaffepause på hytta. Der var svigermor på hugget og spurte Andreas "Da ser vi det kanskje der om noen år?". "Ja, det er det som er målet.", svarte Andreas med et smil.


Undertegnede, Andreas og Åge
Alt oppsummert en flott avslappende sykkeltur i Sørlandsk sommervær. Og om jeg synes det var rolig, så Andreas ut som han knapt hadde anstrengt seg. Uvant for en mosjonist som undertegnede som er vant til kun å trene hardt!

Kanskje neste økt får jeg gleden av å bli kjørt av hjul, og ikke bare å ligge på! :-)


Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: