torsdag 1. september 2011

Hvordan se PROFF ut på landeveissykkelen!

Landeveissykling har sine røtter i sentral-Europa - og kanskje er det særlig i Italia vi finner de beste rollemodellene på hvordan man bør utstyre seg og oppføre seg for å fremstå som en proff landeveissyklist. Det finnes en svært detaljert guide (The Official Rules of the Euro Cyclist) som man kan lese på Facebook - men denne er kanskje litt vel detaljert så jeg har derfor tatt meg den frihet å summere sammen noen punkter som får fram de viktigste elementene. For ordens skyld gjør jeg oppmerksom på at jeg har gjort de fleste feilene det er mulig å gjøre her selv... men kommer litt nærmere å være en Euro Cyclist år for år!

La oss starte med et bilde jeg fant på nett - her er svært mange av kravene til Euro Cyclist'en oppfylt. Det er mao. omtrent slik man bør se ut!:

Sånn skal det være! Gjennomført!

Her er noen av de vesentligste punktene for å se proff ut:

 • Du bør (desverre..) være slank. Et brutalt krav for mange. Mens man jobber mot dette målet kan man heller oppfylle samtlige av de andre kravene og trøste seg med at det er mange slanke syklister som ser ut som amatører!
 • Barbér leggene og brun de. Den beste måten å få fin brunfarge på au naturel (samt riktig skille) er å si opp jobben (som undertegnede!) og flytte til en liten landsby i Spania, Sør-Frankrike eller Italia. Alternativt kan man påse å ta mange sykkelferier ila høsten/våren til varmere strøk. Jeg har tidligere skrevet om hårfjerning her.
 • Kjøp en av de italienske high-end sykkelmerkene. F.eks de Rosa eller Colnago. Sett også på et par høyprofil karbonfelger (Campa eller Lightweight funker). Man skal selvfølgelig ha pariser.
 • Kjøp de kuleste solbrillene du kommer over. Salice (som på bildet) er et sikkert tips. Disse har jeg selv tenkt å anskaffe til 2012 sesongen (og bli kvitt mine døve Jawbones...)!
 • Bruk mye hvitt. Særlig på sykkelsko (helst Sidi), hjelm, hansker, styretape og sete.
 • Bruk sterke/skrikende- og match'ende farger på bukse og trøye. Helst også med mye diverse reklame fra high-end annonsører - som kule bilmerker, sigaretter, solbriller, meglerhus, champagne o.l. Om du har tenkt å bli medlem av en sykkelklubb så start med drakta: Er den kul nok?
 • Ta på et gullsmykke rundt halsen når du skal sykle bratte bakker. Gjerne et lite gullkors - når man da åpner trøya helt opp (slik at den flagrer) så ser dette ultraprofft ut. Tips: Sjekk gullsmykket til Hushovd på youtube da han rykket fra feltet i Tdf på Tourmalet - en viktig detalj.
 • Når du skal tisse i veikanten skal man ikke forlate sykkelen. Stå med ett ben over ramma. Merk: Dette gjelder mannlige syklister!
 • Helst tren uten hjelm . Ja dette er direkte helsefarlig og igrunn et idiodisk råd, men det ser profft ut. Her må man passe på å også enten ha en kul hårfrisyre eller så kan man vurdere å sykle med en tøff caps. Man må også lære seg å ignorere andre syklister som peker på hodet når man sykler forbi de.

Man kunne lagd en liten liste over ting man absolutt ikke burde gjøre (eller ha) på en landeveissykkel. For eksempel brem på hjelmen, sadelveske, gul regnjakke, skjermer, TdF-replika trøye, osv osv. Men, her er det igrunn bare å fordype seg i Euro Cyclist reglementet så vil man luke ut slike nybegynnerfeil! Ellers vil jeg også anbefale Rapha - dette er klær som ikke helt tilfredsstiller de strengeste Euro-kravene (særlig grunnet mye bruke av for mørke farger), men de har mye bra som ser kult ut!

Lykke til! 

8 kommentarer:

 1. Hei Martin, Odd-Bjørn her! Hvordan gikk det på sykkelbirken? Du som er så rå skal få en helt personlig utfordring av meg:
  http://bit.ly/utfordring_til_martin

  SvarSlett
 2. Takk for den reklamefinansierte utfordringen! ;-) Den ser nok litt for omstendelig ut for meg, men tar gjerne en ren sykkelduell anytime. Der har jeg kanskje sjans til å ta deg! Det er bare å møtes på gressbanen så sykler vi til Tryvann og er ferdig med saken - enkelt og greit. ;-)

  SvarSlett
 3. Glimrende. Ser fram til nye Euro Cyclist Compliant bilder av deg etter hvert. Du må vel snart droppe profilbildet med regnbue-eplica'en? Eller kval'er den inn pga mye hvitt..?

  SvarSlett
 4. Ja der sier du noe - typisk nybegynner feil der! Som sagt: Har gjort alle feilene som går ann selv. Satser på være Euro-style i 2012!

  SvarSlett
 5. Forøvrig er den regnbue trøya litt spesiell ettersom jeg har orginalsignatur av Edvald på den - så jeg får bruke det som unnskyldning ;-)

  SvarSlett
 6. Hei igjen Martin. Trist du ikke vil delta for neste utfordring tror jeg hadde vært midt i blinken for deg. I utfordring #3 er det nemlig 3 mil terrengsykling som står på programmet. Jeg lagrer utfordringen din bak pannelappen. Kanskje vi møtes til duell en vakker dag...

  SvarSlett
 7. Den er god :-) Lykke til med opplegget!

  SvarSlett
 8. Jeg er litt overrasket over at reklame for sigaretter inngår i stilreglementet. Men jeg bryr meg uansett ikke så mye slike pålegg om hvordan man skal se ut.

  SvarSlett