onsdag 23. mai 2018

Da proffene KOM til Gimlekollen


Kongen av Gimlekollen

I min tidlig ungdom syklet jeg ofte opp til Gimlekollen i Kristiansand for å besøke min venn Bjørn. Og på tidlig 90-tallet da jeg for første gang satte meg på en landeveissykkel var det også bakkene opp til Gimlekollen hvor jeg gjennomførte mine første intervalløkter på landeveien. De bakkene betyr litt for meg faktisk!

Nå i Strava-tidsalderen har jeg passet på å toppe KOM-listene på flere av bakkene som går opp der - inkludert det aller viktigste Strava-segment (for meg iallefall): Gimlekollen.

Min lille beibi <3 3="" td="">

Kristoffer Halvorsen (Sky) og Andreas Vangstad (Joker) har også en historikk på Gimlekollen, og kanskje i enda større grad enn meg ettersom de bodde der oppe hele barndommen, men de henger etter på Strava-fronten. Doffen er vel ikke der en gang!?... Og Andreas er for opptatt med å vinne UCI ritt andre steder enn å gidde å gå all-inn på hjemmebakkene. Tabbe for de, bra for meg.

Selv med velt kunne Doffen kanskje trøstet seg med en KOM eller to... ja om han hadde logget økta! Photo: meg

For noen år siden var det helt tabu for en proffsyklist å være på Strava da det ble ansett som amatørenes lekegrind, men nå er faktisk majoriteten innlogget. Det tror jeg for deres egen del er smart. For hva skjer når en proffsyklist legger opp? Da blir han en glad amatør som skal ha sykling som en hobby akkurat som oss andre dødelige. Om Edvald en gang i fremtiden påstår at "joda jeg syklet opp til Tryvann på 13:05 for noen år siden" så har det faktisk lite verdi om det ikke er logget. Hvem som helst kan jo si det!

Edvald kjører opptrekk for ryttere bak som logger på Strava! Photo: meg

Tenk bare på hva Thor Hushovd kunne ha hatt av KOM'er om han var litt mere teknologisk fremoverlent! Fint å vinne etapper i Tour de France. Jada hyggelig det, men hvor mange KOM'er har du da mann??? NULL!!!! Når man først er proff så kan man likeså-godt være proff på Strava også.

Evig eies kun et GPS-logget rykte på Strava.


Tour des Fjords anKOM Gimlekollen...

Så tilbake til Gimlekollen... I dag hadde arrangøren av Tour des Fjords funnet ut at de skulle legge løypa over bakken både en og to ganger. Med et rekordsterkt startfelt med bl.a. ni world tour lag i kombinasjon med at en stor del av proffene har innsett at de må logge øktene på Strava i forberedelse til amatørlivet som venter en gang i fremtiden, så var jeg forberedt på en depressiv kveld. Omtrent som denne scenen fra Giro'en i 1973.

Her kommer feltet gampende etter strava-KOM'er i Grimstad. Photo: meg

Heldigvis skulle ikke feltet passere de aller viktigste segmentene, men ved en rask opptelling kom jeg fram til at jeg hadde syv KOM'er i dagens TdF-løype. Syv!!!... hjelp!

Her er de viktigste, i rittets rekkefølge (et par av de andre er overlappende):

1. Fra Ålefjær til Gillsvannet. Slettene nordøst for byten før Gimlekollen.
2. Tretjønnveien. Klatringen opp baksiden av Gimlekollen.
3. Marviksveien Spesial. En knekker forbi Vabua og ned til barneskolen jeg gikk på et par år, Wilds Minne Skole.
4. Bjørnebakken / Bear Hill. Bakgate opp til Gimlekollen. Jeg har KOM her fordi jeg testet den i forrige uke da jeg hørte at TdF skulle sykle den!

Fasiten: Proff-syklister sykler fortere enn glade amatører

De falt alle som en. Kongen er død, lenge leve kongen.

Det var Filippo Zaccanti på en De Rosa sykkel fra laget Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini som var førstemann til å laste opp Tour des Fjords etappen til Strava, så det var eposter "fra" han som fylte mailboksen min i kveld.


Takk skarru ha... :-/
Han var riktignok ikke raskeste mann på sykkelen.. han var bare raskest av feltet til å laste opp økten sin til Strava. Sluttfasiten ble som følger på de fire segmentene over:

1) Ålefjær-Gill: Min tid 9:46, Ny tid 9:02 (315w) av Aksel Aasheim, Joker
2) Tretjønnveien: Min tid 1:58, Ny tid 1:31 (586w) av Carlos Verona, Michelton-Scott
3) Marviksveien: Min tid 1:09, Ny tid 0:55 av El Fares Julien, Delko–Marseille Provence KTM
4) Bjørnebakken: Min tid 1:48, Ny tid 1:31 av Niki Terpstra, Quick-step Floors

Disse fire segmentene var mot slutten av dagens etappe og det ble kjørt fort! På særlig de tre siste segmentene kjørte feltet full gass. Tretjønnveien var det klatrepoeng på toppen av bakken og Bjørnebakken var den potensielt avgjørende knekkeren på de siste to rundene.

Jeg hadde dessverre ikke wattdata når jeg syklet noen av disse fire, men det er definitivt en trøst å se at wattene som noen av proffene logget ikke er helt avskrekkende. Det er klart at noe av tidsdifferansen skyldes at de kommer inn i segmentene i et stort felt. Det var også godt å se at bare halvparten av proffene som logget på Strava i dag hadde bedre tid enn meg opp Bjørnebakken. Men det blir med trøsten... de harde fakta er at disse gutta ganske enkelt sykler mye fortere. De hadde også 180km i bena og måtte kjøre beinhardt i mere enn to minutt om gangen.

Jeg tror vi runder av med å si gratulerer til de av proffene som er forutseende nok til å logge øktene sine på Strava! Tipper faktisk at Niki Terpstra kommer til å ha den KOM'en opp Bjørnebakken i meeeget lang tid fremover.

Niki sparer bena til Bjørnebakken! Photo: meg

Imorgen skal Tour des Fjords til Egersund. Der har jeg ingen KOMer, ingen bekymringer og kan kose meg med å se på sykkelrittet. Hvem vant forresten løpet i dag?

Forøvrig stod jeg ganske godt plassert rett der velten skjedde i gårsdagens etappe. Her er den igjen for de som ikke så den på Instagram




Det gikk heldigvis forholdsvis bra med de fleste! Dette skjer ikke på Strava gutter! Gled dere til pensjonisttilværelsen som venter der! :)



1 kommentar: