søndag 4. oktober 2015

Smååsane: Bratteste asfalterte bakken?

Det finnes et lite land, like utfor Krisitansand... Som heter Vennesla! Og på sykkeltur med Sebastian i formiddag viste han meg en asfaltert bakke der som er brattere enn noen jeg har syklet tidligere! Det er skiltet som "turvei", og satt opp et forbudsskilt mot barnevogner og sykkel (!)... men er nok ment mer som et advarselskilt for de som er i dårlig form.

Bakken er en slags snarvei for å komme opp til toppen av Smååsan, et boligfelt på toppen av en bakke, og denne veien har man klart å asfaltere! Bilveien går en lengre runde rundt for å komme opp til samme sted - dette var vi ganske glad for når vi syklet ned igjen!

Data for bakken (etter å ha studert nøye i Google Earth!)
Lengde: 370m
Høydeforskjell: 80m
Snittstigning: 22%
Strava-link (heter "Smååsane, snarveien" - merk unøyaktig høydeprofil)

Profilen på bakken er todelt - først en vannvittig bratt kneik, så litt "flatere" (om man kan kalle det det...), så en ny bratt knekker på slutten igjen. Maksprosent på det bratteste er garantert et stykke over 30% (profilen fra GPS/Strava er ikke nøyaktig nok her... man må måle manuelt for å få dette nøyaktig), og det er f.eks. vesentlig brattere enn det man f.eks. finner i "Europas tøffeste motbakke" Zoncolan! Det er også brattere enn samtlige av bakkene i min oversikt over Topp ti bratte bakker i Oslo & omegn! Den hadde toppet listen! Vennesla vs Oslo: 1-0!

Selv om den bare er 370 meter lang så var det faktisk ganske vanskelig bare å komme til toppen... Utfordringen er at det er for bratt til å sitte (forhjulet vipper opp), og man må holde en viss minimumsfart for ikke å svinge ut til siden. Jeg hadde kompaktkrank med 28-kassett, og Sebastian imponerte med normalkrank og 25-kassett!... Kudos! Vi hadde heldigvis tørr asfalt... litt usikker på om det er mulig om det hadde vært vått.

Sebastian på toppen. Forbudt med fixie-sykkel her. Det skjønner jeg godt!

På Google Earth viser satellittbildene en grusvei, så denne har tydeligvis blitt asfaltert for ikke alt for lenge siden. En fantastisk bra asfaltbakke her som er en "må-sykle" bakke i Kristiansands-området!

Forresten knakk jeg en tann på drevet i siste knekkern i bakken... aldri opplevd før. Men så har jeg heller aldri syklet opp en såpass bratt kneik før!

Slik går det når man sykler kneiker på 30%+... 

2 kommentarer:

  1. Bra jobbet! Kult at Vennesla endelig er kommet på kartet som internasjonal sykkeldestinasjon! Eivind

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja nå kommer det nok syklister fra alle verdens hjørner for å sykle bakken! Tilogmed fra Sør Afrika? :-)

      Slett