lørdag 4. februar 2012

Styrketrening for syklister

Styrketrening for syklister er et debattert tema. Jeg har brukt litt tid på å lese litt om det i vinter ettersom jeg selv har drevet med en del styrketrening og man finner utrolig mye artikler om man søker litt.

Ekstremt kort fortalt så mener "motstanderne" at styrketrening for syklister er unødvendig fordi den begrensende faktoren i sykkelritt er ikke muskelstyrke men det kardiovaskulære systemet (hjertet) og man risikerer bare å bli tyngre. "Tilhengerne", på den andre siden, mener at styrketrening er viktig av flere grunner bl.a. fordi a) man må kunne trykke ut høye makswatt verdier i korte perioder når det feks går et rykk (ref Fabian Cancellara som dytter ut over 1000W når han stikker av..), og b) musklene blir mer effektive og krever mindre oksygentilførsel.

Det finnes (visstnok) ikke gode studier som tydelig beviser om styrketrening for (godt trente) syklister er nødvendig. Personlig så har jeg vanskelig for tro at det ikke bidrar positivt og frykten for å legge på seg unødige kilo er overdrevet. Registrerer også at de fleste av verdens beste syklister også gjennomfører stykeprogrammer i off-season/vintern.

Om man bare skal gjøre én øvelse så er dette knebøy. Knebøy trener de viktigste musklene som brukes i sykkeltråkket. Vedlegger her en video med Sir Chris Hoy som snakker om knebøy og demonstrerer teknikk. Merk hans personlig rekord på 227.5kg. Forøvrig synes jeg selv det er litt lettere å gjennomføre knebøy med god teknikk om man har noe under hælene - f.eks. et par 2.5kg vekter liggende flatt på gulvet under hver hæl.Om man vil ta det noen steg lengre så kan man også fokusere på kjernemusklatur (mage/rygg), som er viktig for å stabilisere overkroppen på sykkelen - særlig når man skal sitte og tråkke hardt. Vedlegger (må klikke på linken) en video med Lance Armstrong som demonstrerer noen øvelser i hans hjemmestudio:

2 kommentarer:

  1. Hører du ikke hva sir Chris sier? Løft harde knebøy,så får du kjørt kjernemuskulaturen skikkelig. Da slipper du å tulle rundt med fjollete mageøvelser:) Les mer om emnet her: http://fitnessbloggen.no/kukerundtsyndrom/

    SvarSlett
  2. Kan ikke akkurat si jeg føler meg særlig sliten i mage/rygg etter noen sett med knebøy ;) Tar ikke mer en noen få minutt ekstra å ta noen kjernemusklaturøvelser i tillegg. Men, om man er opptatt av å være sinnsykt tidseffektiv så er et annet alternativ kanskje å bruke benpressmaskinen ("legpress" på engelsk) og ta noen situps/ryggøvelser imellom settene. Litt indiviuell smak og behag her. Personlig så er jeg av den oppfatning at når jeg først har tatt bryet med å rusle innom senteret for å gjøre noen squats så har jeg et kvarter ekstra for å ta et par andre øvelser også!

    Fin blogg forøvrig - takk for tipset :)

    SvarSlett