søndag 4. desember 2016

Piggdekk. Og wattmåler!

Skal man trene og/eller pendle utendørs igjennom en norsk vinter så MÅ man ha piggdekk. Jeg blir helt oppgitt over hvor mange som jevnlig tar risikoen på å sykle piggfritt når det er glatt ute.

Og hvorfor gjøres dette? Jo, fordi det ruller fortere!... 

Det er jo virkelig helt koko. Fordi man ikke klarer å akseptere at piggdekk ruller litt saktere så tar man risikoen på et kragebensbrudd eller verre for at snittfarten skal våre 3-4kmt høyere. Det er nesten rart at det i det hele tatt er lovlig å sykle uten piggdekk når det er glatt ute. Hvorfor de samme syklistene gidder å sykle med hjelm på sommeren når de trener kan man lure på?... 

Nå er det sikkert en luring som påstår at han har såpass god teknikk at han klarer seg helt fint igjennom vinteren uten piggdekk. Men disse smartingene må holde seg innendørs i svært mye vintervær, og/eller tilpasse rutene sine i stor grad etter forholdene. Prøv å sykle ned fra Tryvann når det er skikkelig glatt, som det jo er ganske mye der i løpet av vinteren, og man vil ende opp i grøfta med knukket kropp og kan si farvel til sykkelsesongen 2017... eller verre. Dette er enkel fysikk. Når et gummibelagt sykkeldekk skal forsøke å svinge på is så skjer det ganske enkelt ikke så mye... den fortsetter rett fram.


Mine Schwalbe Marathon Winter sitter bra igjennom vinteren

Heldigvis finnes det en "løsning" for de som er så datafikserte og tallforfengelige at de ikke klarer å fri seg fra tvangstankene om at man blir en dårligere syklist fordi man sykler saktere på piggdekk: Wattmåler!

Installer en wattmåler på vintersykkelen og drit i farten. Skift fokus fra implisitt treningseffekt ved å kikke på farten din og fokuser heller på faktisk treningseffekt ved å sykle etter watt.

Om du syklet til jobb med 230 snittwatt og 30kmt i august på sommerdekk så sykler du faktisk bedre i januar med 250watt selv om snittfarten kanskje bare er 26kmt!


"Jernhesten" med Stages wattmåler

Og om du ikke har råd, eller synes det er verdt det, med en wattmåler på sykkelen bør du nok bare pakke bort Garmin'en og sykle/trene etter følelse ("perceived intensity"). Om du synes det føles hardt ut, så er det nok det!

Det viktigste er å få treningseffekt uten å risikere liv og helse! ;)


4 kommentarer:

 1. Enig i alt du skriver. Hvilken type wattmåler har du på aluminiumshesten din? Originale skjermer?

  SvarSlett
  Svar
  1. Har stages (genii). Med mtb pedaler, men funker bra! :)

   Nei kjøpte bare noe div skjermer på bikeshop. Dessverre har ikke canyon helt standard skruepunkter så måtte klippe til spilene foran, og bøye litt, og bakskjermen jeg kjøpte fikk jeg ikke til å passe...

   Slett
 2. Wattmåler trengs ikke egentlig, pulsen vil jo gi samme mulighet for intensitetsstyring, ihvertfall ifølge forskerne. Men den forskjermen så interessant ut...

  SvarSlett