Den siste uken har NCF meddelt at de nå ønsker å sette en stopper for "kommersielle team" i tur-ritt. NCF - via Spesialrådgiver Heiki Dahle (her intervjuet på
sykkelaktiv.no) mener at de har rett til å bøtelegge disse lagene med opptil 100 tusen kroner - og også i verste fall bøtelegge enkeltryttere.
Såvidt jeg har forstått (og det jo godt mulig at jeg ikke har - forbehold om det!) så henviser NCF til Norges Idrettsforbunds (NIF)
foreskrift om navn på idrettslag - hvor det står beskrevet hvilke type navn som ikke er lov i punkt 2.6, og omfatter bl.a.
"Navn på næringsdrivende juridisk person". Det står også som kommentar til punkt 2.6 at
"Firmanavn kan ikke under noen omstendigheter godkjennes som idrettslagsnavn".
For det første synes jeg at dette fremstår som en misforståelse av regelverket ettersom dette er en foreskrift for navn på
idrettslag tilknyttet NIF. Dette er regelverket man må forholde seg til om man ønsker å starte et friidrettslag eller en sykkelklubb - et regelverk som bl.a. nyetablerte Blodsmak Sportsklubb fikk
bryne seg på i fjor... Sykkelteamet "Atea" er ikke et idrettslag - men en gruppe ivrige syklister som har dannet et kortsiktig samarbeid for å delta i et håndfull turritt. Jeg har vanskelig for å se at denne foreskriften har noen regulerende betydning for hva denne gruppen av syklister kaller teamet sitt. Det er da heller ikke noe forskjell på at et selskap melder en haug av ansatte på i Birken under team-navn med bedriften sin - disse syklistene er også sponset med en trøye - men det er ikke et
idrettslag i regelverkets betydning.
Uansett - NCF gjør en masse flott arbeid ellers - men, i denne saken fremstår NCF som temmelig byråkratisk anlagt og en ganske up-tight regelrytterorganisasjon når de synes at dette er verdt å bruke tiden på.
For om man først skal se på regler - la oss ta en kikk på paragraf no. 1 i NCFs egen formålsparagraf (se min uthevning
)
§ 1 Formål
NCF er den høyeste faglige myndighet i Norge på syklesportens område, og har til formål å arbeide for syklesportens fremme, herunder bidra til samarbeide mellom lagene, foruten å representere idretten internasjonalt. Arbeidet skal preges av frivillighet, demokrati, lojalitet og likeverd. All idrettslig aktivitet skal bygge på grunnverdier som idrettsglede, fellesskap, helse og ærlighet.
Å forsøke å sette en stopper for disse teamene i turritt vil jeg (hjemmel i regelverket eller ikke) påstå er å gjøre det motsatte av det som står i NCFs egen formålsparagraf. Dette er å
bremse sykkelsportens utvikling og er hemmende for den entusiasmen og det engasjementet som disse team'ene, og de respektive rittene de deltar i, har klart å skape! Istedenfor å rynke på pannen og begynne å surre rundt i regelverket for å finne måter å sabotere innsatsen på så burde NCF heller ha rost initiativtagerne for deres engasjement og deres eget bidrag til å "arbeide for sykkelsportens fremme."!
For hva har de fått til - ATEA, United Bakeries, Sepura, Team YT, Aktiv mot Kreft, med flere? Jo de har skapt enormt med entusiasme - ikke bare hos de syklistene som har vært med på prosjektene - men også hos støttespillerne og i media generelt. Noen, som Aktiv mot Kreft, har også brukt oppmerksomheten til å fremme en god sak. Disse team'ene har økt interessen for en rekke sykkelritt og sykkelsporten generelt - og har garantert fått mange tidligere sofapoteter til å komme seg ut og begynne å trene på landeveien! Sepura er et flott eksempel - her er det skapt bøttevis med lokal interesse, og hvor man har klart å samle resurser på tvers av Østfold regionen. Det står det respekt av - her har de gjort en fantastisk bra jobb.
Det er heller ikke slik at dette er noe big business akkurat. Heiki Dahle sier til Skiaktiv at
"- Det er styggmye penger ute og går."... Det er ekstremt overdrevet - det kan faktisk godt hende at det er et underskuddsprosjekt for de fleste bedrifter som er støttespillere. Sannsynligvis er mye av støtten å anse som ren subsidiering av sykkelsporten - og dermed noe som NCF burde ønske hjertelig velkommen med åpne armer. Og de menneskene som jobber på team'ene - de fleste gjør dette primært som dugnadsinnsats - og det er ikke veldig mye rytterne får dekket. Vi snakker kanskje noen klær, startkontigent, og rittstøtte (følgebiler mm) - det er fortsatt bare en liten brøkdel av de reelle kostnadene. Her er det en mengde ildsjeler som bruker av sin egen fritid som stiller opp og som fortjener skryt for en fantastisk god innsats.
Konklusjonen min er at de bedriftene som har bidratt så mye som de har til sporten burde bli møtt med all den ros som er mulig å oppdrive og ikke en slik kald skulder fra sportens øverste organ.
Et annet motargument er at det blir færre syklister med på klubblagene - men det tror jeg er en svært begrenset effekt - om en i det hele tatt. Mange av disse syklistene har ikke et reelt tilbud fra klubben sin på f.eks. Trondheim-Oslo. Om man har bena til å sykle på 13 timer - så er det ikke så kult å være med på et lag som håper på å komme under 16. Så resultatet er at de hadde sannsynligvis gjort noe helt annet om de ikke var med på team ATEA. Fellesstart sammen med undertegnede kanskje? :-) Og om det er folk i Fredrikstad Sykkelklubb som er gode nok så er det helt sikkert plass til de på Sepura - jeg tviler på at de stenger folk ute.... Slik som NCF tydeligvis vil.
Synes du det er ok at slike kommersielle lag deltar i tur-ritt? (Begrunn gjerne i kommentarfeltet.)