Sider

mandag 29. april 2013

Kristian Oftedal - i skrivende stund Oslos Klatrekonge 2013!

I konkurransen om hvem som blir årets klatrekonge i Oslo så ble det satt et par tider i helgen som gjør at konkurransen om topp-plasseringene har blitt betydelig skjerpet! Kristian Oftedal fra Vestre Aker og Arne Sæterbakken fra Ullevål Sykkelklubb var begge ute og satte gode tider til Tryvann og rykket dermed opp forbi undertegnede til henholdsvis første og andre plass!

På Kongsvn, Grefsenkollen og Tryvann har Kristian tidene 3:52, 4:57 og 15:58 - så nå er lista lagt for våren!

Oftedal på vei opp en bakke... of course.

Se forøvrig den dedikerte siden til Oslos Klatrekonge 2013.

Her er listen over alle som har poeng i konkurransen pr i dag (merk man må være på topp-50 hittil i år på minst ett av de tre klatringene for å være på listen):



søndag 28. april 2013

Bukkene Bruse 2013 i Grimstad!

I dag syklet jeg et ritt i Grimstad ved navn Bukkene Bruse. Jeg meldte meg på rittet delvis fordi jeg skulle til Sørlandet denne helgen, og delvis fordi Thor Hushovd ofte har vært med tidligere for å vise støtte til Grimstad SK. Om Thor var der så må han ha blitt kjørt av i første kneik - for han så jeg ikke noe til. Det var derimot en ganske stor kontigent av lokale helter som hadde meldt seg på, så farten og pulsen ble bra nok for undertegnede uten verdensmesterens deltagelse!

De første ti kilometerne gikk i rolig tempo hvor jeg stort sett satt og irriterte meg over mine konkurrenters dårlig festede startnumre og håpte at det ikke ville begynne å regne (Les min guide om hvordan startnummer skal festes! Jeg har tilogmed spesifikt omtalt startnummer med hull i hjørnene - disse skal ikke brukes!). Men straks vi kom inne i de første bakkene så ble tempoet skrudd kraftig opp - og slik holdt det seg frem til målgang!.

I Herefossbakken omtrent halvveis i rittet så får noen KcK ryttere en luke i front - og urutinert ligger jeg et stykke bak i feltet og må omtrent opp på makspuls for å kjøre de inn over kulen. De holder såpass bra tempo etter bakken at jeg bruker mye krefter for å klare å helt tette luken (sleit med de siste 20m...). De neste 45min var vi en 6-mannsgruppe hvorav 4 fra KcK, og i starten var jeg såpass sliten at jeg ikke kunne bidra i det hele tatt. Etterhvert kom jeg meg til hektene, men var ikke særlig lysten på å bruke krefter som ensom BoC rytter omgitt av masse blå trøyer og lå stort-sett på halen med et par gjeste-debut'er i rulla.

Med ca 17km igjen (av tot 87) ble vi tatt igjen av restene av hovedfeltet og en masse ulike rykk og napp starter. Ved ca 10km igjen får en duo en luke og med kraftig motvind er det ikke mye vilje hos de resterende, inkludert undertegnede, i feltet til å kjøre i front. Ved 2km igjen stikker ytterligere to mann - her var jeg på vei til å bli med, men nølte et par sekund for lenge.. :-( De første to vinner og de neste to kommer på de to neste plassene.

I siste bakken mot mål så fikk jeg iallefall bevist for meg selv (om ikke annet) at kneika passet meg bra da jeg holdt høyest fart i feltet og tok 5-plassen bak de fire i front. På forhånd hadde jeg ambisjon om topp-3, og var igrunn ok fornøyd med 5te. Igjen kjenner jeg at formen er bra - og det er små marginer opp til de aller øverste plassene - får bare prøve igjen snart! :-)

Andreas Vangstad vinner etter sterk kjøring! Grattis!

Ellers var det et bra arrangement - det er tydelig at man vet hvordan man arrangerer ritt i Grimstad. Dette har man gjort før! Det er ingenting som et svært oppblåsbart målseil med masse mennesker som heier! Gøy! Deltagelsen var også utrolig bra - jeg tror det var godt over 300 deltagere fordelt på ulike ferdighetsnivåer - som sier litt om sykkelinteressen i området. I tillegg var det barneritt for de aller minste hvor Grimstad SK tydeligvis er godt igang med å lete frem neste "Hoshovd"! Og om ikke det var nok så fikk man spandert hamburger når man kom i mål. Digg! :-)
"Barneritt!"
Alt-i-alt en positiv opplevelse og en morsom dag. Det er gøy med slike lokalarrangement - og særlig når nivået og stemningen er såpass høy! Blir gjerne med på dette rittet igjen en gang!

Jeg hadde iallefall det best festede startnummeret! ;-)

onsdag 24. april 2013

Bratte bakker: Ekebergveien!

Jakten på Oslo og omegns topp ti bratteste asfaltbakker fortsetter! Og fra å ha vært litt ute i periferien ("omegn") i helgen og syklet Fladeby Skogsbilvei, så var jeg i dag definitivt tilbake i "Oslo". For å få rette stemningen linker jeg inn en låt fra Oslo Ess... kanskje det er i Ekebergvn?




Her i Oslos pulserende hjerte finner man en svingete og kneikete bit av Ekebergveien som går fra Konowsgt til Vallhallveien. Man krysser et lite brosteinsparti når man svinger av fra Konowsgate, og deretter dundrer mann rett inn i, det noen har kalt på Strava, Muur de Ekeberg! Et passende navn, for her kommer et par kneiker som er på over 20% stigning! Her er det bratt!

I min iver etter å sykle opp på en anstendig tid så glemte jeg helt å ta noen stemningsbilder... Google Streetview to the rescue:
Stemningsbilde fra Google
Strava-segmentet viser snittstigning på 11%, og er litt misvisende (etter å ha dobbelsjekket mot Google Earth og egen høydeprofiler) - og mine tall viser et snitt på 14% over hele segmentet  Og snittstigningen lyver  en del ifht hvor bratt og hard bakken er siden bakken har fire-kneiker som alle har stigningsprosenter på over 20%. Jeg har derfor satt denne høyt oppe på listen over de bratteste bakkene i Oslo og omegn!

De harde fakta - Ekebergveien (Konows gate til Vallhallveien)
Lengde: 465m
Høydeforskjell: 65m
Snittstigning: 14%
Strava-link


tirsdag 23. april 2013

Sykkelquiz - fortsatt noen dager igjen!

For de som enda ikke har forsøkt seg på sykkelquiz'en enda så er det ikke for sent. Vinneren annonseres om noen dager 1 mai, og det er fortsatt mulig å toppe listen!

Premien, i tillegg til medfølgende heder og ære, er et par eksklusive drikkeflasker fra Bab Racing. Jeg kan meddele at de også er gode å drikke fra - og på elegante 600ml størrelse. Disse ser proffe ut på sykkelen :-)

Disse kan bli dine

Klikk deg inn på quiz'en her og bli med i konkurransen!

Video fra helgens sykkeltur til Nesodden

Video som oppfølging til mitt siste innlegg om Fladeby Skogsbilvei. Fikk litt diverse video fra Richard (som var utstyrt med et aresenal) av GoPro-kameraer. Jeg gikk løs på disse i kveld med en saks og klippet sammen til en liten snutt som viser bl.a. de to bratte bakkene vi syklet, Storebakken og Fladeby Skogsbilvei. Her er den:



lørdag 20. april 2013

Bratte bakker: Flateby Skogsvei!

Brattbakktest - nå med video!

Er Flateby Skogsvei Oslo og omegns bratteste asfaltbakke? Den er iallefall den bratteste jeg har syklet så langt - og den går dermed inn på en foreløbig førsteplass på min liste over Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn, og skyver Brattbakken ned til 2ndre plass.

For første gang i år på disse brattbakke-testene så hadde jeg med hyggelig selskap med Pedro (Bab Racing) og Richard. Og med strålende vårvær (endelig!) så ble ekspedisjonen en super tur!

Da vi omsider kom frem til Fjordvangen brygge på Nesodden så fant vi først ikke frem til riktig vei og varmet derfor opp med Storebakken. Denne bakken, med snittstigning på 17% over 250 meter (43meter stigning), kunne jeg forsåvidt også tatt med på listen ettersom den også slår knockout på mange av de andre jeg har på listen, men vi fant den riktige bakken nesten rett ved etterpå og den er drøyere - så jeg tar med bare denne istedenfor siden begge disse veiene jo tross alt går opp samme bakke.

Etter Storebakken da vi gjorde oss klar ved starten av Flateby Skogsvei så ble vi faktisk litt psyka ut... for da vi kikket på veggen som gikk opp foran oss så ble vi litt usikre på om vi i det hele tatt ville klare å sykle opp!... "Denne klarer jeg ikke sykle opp", sa Richard lavt.

Pedro gjør GPSn klar for veggen bak ham.. denne skal på Strava! ;)
Jeg gikk avgårde først med tanken om å stille meg litt opp i bakken for å ta noen bilder av de andre, men da jeg var midt i bakken slo jeg denne tanken raskt fra meg... "denne bakken orker jeg ikke sykle igjen", tenkte jeg. Richard og Pedro kom rett etterpå - og alle tre kom dermed opp den bratteste delen av Fladeby Skogsbilvei i fin stil. Og Richard filmen både sin egen tur opp og i tillegg fikk undertegnede på film etter at jeg bestemte meg for å sykle den en gang til for å kunne sykle helt til toppen (...). Se video'en under som gir et inntrykk av bakken - selv om det reelle inntrykket får man først ved å dra bort og sykle selv!! ;-)




Den aller første kneika man møter er på rett i underkant av 30% stigning etter at jeg har sett litt på Google Earth og våre høydeprofiler. Heldigvis var det tørr asfalt og lite grus i veien - hvis ikke så hadde det nok vært vanskelig å komme opp.

Richard var tvilende før start, men spiste bakken til lunsj! ;-)
Jeg er skeptisk til at det finnes en annen asfaltbakke i Oslo og omegn som er brattere enn denne her - fordi en brattere bakke hadde vært ekstremt upraktisk også for biler. Det er tross alt litt vinter i Norge, og av åpenbare årsaker så tror jeg ikke det er særlig hensiktsmessig å lage asfaltbakker ment til transport på 30%+. Om det finnes en brattere bakke blir jeg overasket!

Her er dataene på den bratteste delen av bakken:
Lengde: 145meter
Høydeforskjell: 30meter
Snitt-stigning: 21%
Strava-link


Ca 30% i den første delen av bakken!...

Om man synes den er for kort, så kan man fortsette et godt stykke til etter den bratte delen, og jeg har også lagd et segment på hele stigningen - se under. Denne, "hele stigningen" har fortsatt en snitt stigning på 15% over 450 meter, men det er den første delen som gjør den brutal - jeg hadde ikke mye krutt i bena når den "flatet ut". På min topp ti liste tar jeg bare den bratteste delen av bakken - det er tross alt "bratt" som er nøkkelordet her, ikke lengde!...

Her er dataene på hele Flateby Skogsvei-bakken:
Lengde: 450meter
Høydeforskjell: 66meter
Snitt-stigning: 15%
Strava-link

Hele bakken til den flater ut i en sving

Kjøp skikkelig umbrakonøkler!

Et kanskje banalt tips til syklisten som skal mekke på egen sykkel: Men, om du så bare skal ha ett eneste verktøy så start med et skikkelig sett med umbrakonøkler. Det er ingenting så irriterende som å montere en flaskeholder med et multiverktøy hvor umbrakonøkkelen henger sammen med en masse andre greier som kommer i veien... Resultatet er at en enkel jobb har blitt til et mareritt av ørsmå skru om gangen - med påfølgende senebetennelse!

Mitt råd er å plukke opp et sett på Clas Ohlson til latterlig billige 99 kr. Dette settet har fra den minste du trenger til de store som brukes bl.a. til krank- og pedaler. Har hatt min i et par år nå og har utviklet et nært og kjærlig forhold - og det er fortsatt 8 år igjen av garantien på 10 år...

99 kr på Clas Ohlson
Jeg vil anbefale å kjøpe de som har rund-ende (se bildet under) - det gjør at du kan skru litt på skrått - og montering av flaskeholderen blir plutselig verdens enkleste sak! Nå slipper kona å kjøre til Tryvann med drikke! Du kan ta med egen flaske!

Med avrundet ende - sexy!
Først etter at du har et skikkelig sett med umbrakonøkler kan du begynne å handle alt det andre du trenger... som mekkestativ, kjedeverktøy, kjedepisk etc etc. Det meste av dette koster dessverre ikke 99kr.

Ellers er det fantastisk vær i dag! Har våren ankommet eller drømmer jeg!? Har for ordens skyld vasket sykkelen og gjort meg klar til en langtur i ettermiddag - dette blir fantastico! :-)

text_shown_if_image_doesn't_load
Ferdig vasket!

torsdag 18. april 2013

Garmin EDGE510 - inntrykk og tips/guides

Oppdatering 22/4: 1) Vedr batteritid og LiveTrack så var jeg på en 5timers tur på 115km med LiveTrack via BT til min Samsung Galaxy S3, og da jeg kom hjem var det 71% igjen på batteriet på 510 og 60% igjen på telefonen. Mao. overaskende bra batterikapasitet selv med LiveTrack på. 2) Jeg fikk bort mye av sanden som hadde satt seg fast i sprekken langs kanten ved å børste bort med en tannbørste - så den ser bedre ut nå enn på bildene under. 3) Jeg opplevd noen software bøggs - bl.a. ved overføring av ruter/courses via BT fra mobil så har jeg fått "failed" og enheten har skrudd seg selv av et par ganger - ikke bra. 4) Swipe'ing ved å bytte skjermbilde er helt håpløst dårlig - særlig med hansker. Står fortsatt inne for at brukervennligheten hadde vært mye bedre på en del av funksjonene med knapper fremfor touch.

Jeg har testet Garmin EDGE 510 i noen uker nå og jeg har oppsummert noen inntrykk og noen tips/guides nedenfor. Tror også at disse tipsene også er relevante for de som har kjøpt den nye EDGE810. Starter med en oppsummering av hva jeg er fornøyd- og misfornøyd med:

VidunderGPS?...

Fornøyd med:
  • Superduperrask GPS-lock. Etter man skrur den på tar det bare noen få sekunder før den piper om at den har funnet tilstrekkelig GPS-signal til å vite posisjonen. Selv innendørs virker det som den stort sett finner posisjonen - og det ganske raskt her også.
  • Nøyaktig GPS-spor. Når man zoomer inn på sporet etter å ha lagt det inn på Strava (eller forsåvidt også på Garmin Connect) så er det tydelig at sporet er mere nøyaktig enn tidligere. Før har jeg tidligere sett at sporet ofte har litt sideveis feilforskyvelse (engelsk: "drift"), men med 510 så er nøyaktigheten av GPS-posisjoneringen åpenbart blitt forbedret ifht tidligere enheter. Dette er også veldig bra for data’ene i Strava – sånn sett håper jeg at flere enn meg oppgraderer så vi slipper (som man gjør i dag) å se KOMer basert på unøyaktige/uriktige GPS-spor!
  • Batterilevetiden er vesentlig bedre. Jeg har ikke fått testet nøyaktig hvor mange timer den holder, men for normale treningsøkter på 2-3 timer har man fortsatt 70%+ igjen på batteriet, så det er tydelig at batteriet varer vesentlig lengre enn på tidligere enheter. Kan jo være hendig om man f.eks. skal sykle Trondheim-Oslo eller Tryvann TiTusen!?
  • Touch-screenen fungerer faktisk selv med hansker i regnvær. Det synes jeg er imponerende selv om jeg stort sett synes det er litt irriterende med touch-screen på denne enheten – og synes mange funksjonene ville være lettere å bruke med knapper istedenfor.
  • Kobling via telefon og de nye live-funksjonene er morsomme. Kanskje litt gimmick over værmelding og LiveTrack, men de er artige. Og å kunne laste opp treningsøkten direkte via mobil er ganske praktisk.


Misfornøyd med:
  • Overpriset. Ettersom datamaskinen Rasberry Pi koster et par hundrelapper (altså under 1/10-del av 510) og har elektronikk og tilkoblingsmuligheter som gjør ca 10.000x mere enn hva EDGE510 kan – så antar jeg at elektronikken inne i en EDGE510 koster rundt 50-lappen å produsere i Kina. Og da er det noen drøye fortjenestemarginer når man selger den billigste pakken for ca 2500kr (kun enheten uten pulsbelte og annen stæsj). Men, så sponser jo Garmin et Protour sykkellag som sikkert ikke er billig... det gjør ikke Rasberry Pi.
  • Vesentlig større enn EDGE500. Jeg tror dette skyldes at man absolutt ville ha touch-screen ettersom dette ikke ville vært praktisk mulig på en for liten enhet. EDGE500 var liksom en litt nettere enhet for de som ikke ønsket å sykle rundt med en "datamaskin" på bukkestyret. De som nå ønsker å unngå å bli stemplet som nerdesyklister tvinges nå til å sykle rundt med enheten skjult i baklomma. 
  • Live funksjonene "tvinger deg" til å bruke Garmin Connect. Garmin Connect er et dårlig program med et foreldet og lite tiltalende brukerinterface og med en amatørmessing tilnærming til de sosiale funksjonene  Når jeg nå laster opp en økt fra 510 til GC via mobilen, blir GC bare et unødvendig steg før jeg eksporterer ut TCX-filen for å derretter laste den opp til Strava igjen – og da blir også hele poenget med "enkelt" å laste opp økten trådløst litt meningsløs ettersom jeg da må inn og eksportere/importere igjen. Her burde Garmin etablere et samarbeid med de ledende eksterne leverandørene av online treningssoftware (som Trainingpeaks og Strava) som gjør dette mye bedre. (Merk, om man bare kobler EDGE510 til PC’n via USB så kan man selvfølgelig laste opp direkte til Strava og slippe Garmin Connect – dette er bare om man bruker live-funksjonen med direkteopplasting via mobiltelefon.)   
  • Lite intuitiv meny-struktur. Til tross for at man har fått touch-screen så må jeg si at enheten i seg selv er litt lite brukervennlig. Det er mulig man har blitt bortskjemt i en verden av superintuitive iphones og Androids - men uansett så opplever jeg nesten 510 som et skritt tilbake når det gjelder brukervennlighet fra tidligere enheter. "Hvor trykker jeg nå?"-følelsen dukker opp litt for ofte i starten. F.eks. tok det meg en stund å finne ut hvordan man bytter skjermbilde under trening (når man har flere dataskjermer – som en som har lap-tider... se neste punkt.).
  • Touch-screen for enkelte funksjoner er en dårlig løsning. Jeg skulle ønsket en knapp eller to til for enkelte funksjoner. F.eks. så fungerer det mye bedre å flippe mellom visningsskjermer med en knapp (som på min gamle 705) enn å måtte først trykke på skjermen for deretter trykke på en pil... kronglete og irriterende.  EDIT 18/4.. det viser seg at man kan "swipe'e" sideveis på skjermen for å bytte skjermbilde... grunnet til at jeg ikke fikk dette til er at backlight må være aktivert. Altså man må først trykke for å få den til å lyse og deretter swipe'e...
  • Virker mindre vann-/støvsikker enn forgjengerne. Jeg har syklet et par ganger i dårlig vær nå og langs kanten av skjermen så er det en ørliten glippe hvor sandkorn fra diverse vannsprut (fra syklistene foran meg - damn you!) har nå satt seg langs hele kanten. Ikke bare er dette irriterende, men det ser ikke særlig bra ut... se bilde under.
Mye sandkorn har satt seg fast i glippen langs glasset... :-(

Ok – så det var +'er og -'er med enheten. Nå over til 3 tips/guides jeg føler er viktige på denne enheten!

Tips 1 – Hvordan bruke LiveTrack

LiveTrack har blitt presentert som den største nyheten til den nye EDGE-serien. Det dreier seg om å kunne vise posisjonen din (inkl puls, fart, og evnt watt/kadens-data) i real-time over nettet. Slik kan din kjæreste, bestekompis, personal trainer, dine Twitter-followers, eller hele verden for den saks skyld, såfremt de har linken, kikke på en bevegelig liten blå prikk på et kart som representerer deg.  Og om de eller den som ser på denne lille blå prikken klikker på den vil de også få vite din fart, puls, samt evnt watt/kadens som du har på dette tidspunktet. De som følger med på deg trenger ikke å installere noe – de ser dette direkte i nettleseren – enten på en PC eller på en smarttelefon. Men for at du som sykler skal få dette til å fungere må du gjøre følgende:


  • Laste ned app’n «Garmin Connect Mobile» til din iphone eller Android smarttelefon. Du har sikkert lastet ned Angry Birds. GC-appn lastes ned på samme måte. Dette kan du.
  • Koble EDGE’n mot mobiltelefon via Bluetooth. Dette er omtrent like enkelt som å koble telefonen til andre bluetooth enheter – altså, ganske forvirrende og vanskelig å få til. Men med hjelp av sde 267 i din smarttelefons brukermanual så klarer du dette her også. Bare husk å skru på Bluetooth både på EDGEn og på mobiltelefonen først.
  • Starte LiveTrack via Garmin Connect app’n på mobilen. Gå inn å «My Device» menyen på GC-app’n på telefonen og klikk på «LiveTrack». Når du klikker på LiveTrack må du passe på å velge hvem du vil dele med før du starter: Dette gjør du ved å legge inn epostadressene til de du ønsker skal kunne se deg (heldigvis så lagres disse til neste gang du skal bruke LiveTrack – det hentes også fra kontaktlisten din som er ganske smooth). Du kan også dele på både Facebook og Twitter, men dette forutsetter at du har installert den offisielle versjonen av FB og/eller Twitter app’n... hvor idiotisk er det da!?... Det ble jeg såpass irritert over at jeg ikke har testet akkurat dette! ;-)
GC-app'en: Here we go!
  • Starte selve økten ved å trykke på startknappen på EDGE’n. Merk at LiveTrack tilkoblingen startet før du startet selve økten din (i forrige punkt), men det overføres ingen posisjonsdata før du starter økten. Du har med andre ord god tid til å sette igang selve funksjonaliteten før du starter sykkelturen. Men merk at når du er ferdig med økten så avsluttes både treningsøkten og LiveTrack ved at du trykker på start/stopp knappen og deretter velger å lagre økten.
  • Du er klar! Nå kan du begynne å sykle. Kom igjen nå! Heia! Looking good!
Der har vi han!!!
Dette var altså "hvordan bruke LiveTrack". Et oppfølgingsspørsmål er da "hvorfor bruke LiveTrack?". "Fordi det er kult" er muligens et svar. Eller om man sykler alene på vinteren i Nordmarka med hodelykt så gir det kanskje litt trygghet for kjæresten å kunne gå inn på LiveTrack og se at den blå prikken fortsatt er i bevegelse. Men, så risikerer du kanskje å skape panikk om du stopper på Kikut for en kopp kaffe. "Herregud! Han er død!". Eller om du punkterer så risikerer du at en Luftambulansehelikopter lander på jordet ved siden av deg. Faktisk så spørs det om det ikke er smartere å ikke bruke det i denne situasjonen.

Et annet bruksområde, som profilert på Garmins kule reklame, er at trenerne (som Jonathan Vaughters i reklamen) skal kunne følge med på teamet via nettet. Jeg er villig til å vedde ganske mye på at Garmin-Sharp sykkellaget ikke bruker denne funksjonaliteten under trening (IRL in real life. For det første så er det ganske enkelt slik at ny teknologi kun brukes når det er enkelt å bruke det – og det er for kronglete å styre med bluetooth-tilkobling og app’er når man skal ta seg en treningsøkt Særlig når man skal gjøre det minst en gang om dagen. For det andre ser jeg ikke helt hvordan live-data til treneren (som i praksis er ca 30sekund forsinket) kan bidra noe særlig i trenings-øyemed. Dette fungerer nok bedre i en reklame enn i praksis.

En annen litt kjiip sak med LiveTrack er at man kun ser én syklist – såvidt jeg kan forstå så er det ikke mulig å se to syklister på samme skjerm selv om man har LiveTrack linken til begge to. Man ser heller ikke seg selv på kartet: F.eks. under rittet Ronde van Berg så fulgte kona undertegnede på LiveTrack – og det hadde vært til stor hjelp om hun også kunne ha sett hvor hun selv var på kartet siden hun flyttet seg litt rundt for å ta bilder. Da hadde hun visst hvor langt unna jeg var fra henne. Og når jeg punkterte så hadde det vært lettere for henne og finne meg også... :-/ Skulle jo trodd at dette var en enkel sak å implementere.


Tips2 – Hvordan enkelt bruke Shadow-Rider på Stava segmenter

På nye EDGE 510 så er Shadow-Rider funksjonen en av de 3 standard skjermbildene på fabrikkoppsettet på enheten. Denne er supersmart å bruke når man skal kjøre et Strava-segment (eller et annet intervall drag) hvor man vet hvilken snittfart man ønsker å holde på segmentet.

For eksempel  om man skal kjøre et segment hvor man har en målsetning om å sykle på 4min/25kmt så stiller man inn Shadow-Rider ‘mannen’ med «+»/»-« knappene på toppen av skjermen til «25kmt».  Når man da passerer startpunktet for segmentet så holder man bare inne en finger midt på displayet i 1-2 sekund for å nullstille mannen (enheten pip’er). Nå vil du se deg selv på skjermen nederst mot Shadow-Rider øverst (som sykler i 25kmt), og se til enhver tid hvor mye du ligger enten før eller etter både i meter og sekund.

Dette er en genial måte å motivere seg litt ekstra for å tyne ut de siste kreftene av kroppen – og denne fremgangsmåten er utrolig enkel å bruke. Forhåpentligvis så klarer man å komme til slutten av segmentet foran Shadow-Rider mannen og innkassere sin PR, eller kanskje til-og-med en KOM!

Dette er en funksjonalitet som, i motsetning til LiveTrack, er enkel å bruke og svært hendig! Altså ikke bare en fancy gimmick som fungerer best i en TV-reklame! ;-)

Shit... 264m og 38 sekund bak Shadow Rider!...

Tips3 – Lag «courses» på Garmin Connect og last de opp til enheten

Ok, Garmin Connect ligger noen hestehoder bak Strava og Trainingpeaks og andre, men det er en ting som fungerer ganske bra - og det er muligheten for å lage ruter som du skal sykle. Og selv om ikke 510 har kart så skal man visstnok forstå hvor man skal sykle igjennom "kartet" på 510 - hvor man ser ruta man skal sykle som streker på en blank bakgrunn. Jeg har så langt bare testet design av ruter og overførsel til enheten. Dette var veldig enkelt - så det ser ganske lovende ut. Skal teste hvordan det er å sykle en slik rute snart.

Akkurat det å tegne ruta er såpass enkelt at det nesten ikke trenger en forklaring. Det er bare å gå på "Plan"-tab'en på Garmin Connect og begynne å klikke på kartet. Om du klikker feil er det bare å høyre-klikke på punktet og trykk delete, så klikker du videre som om ingenting har hendt!

For å laste courses over til enheten kan man, om man har koblet 510 sammen med telefonen din via BT, bruke Garmin Connect-app'n til å "send to device". Fancy :)

Definitivt et av områdene hvor Garmin har forbedret seg vesentlig fra tidligere utgaver.

Bare å klikke i kartet for å lage en rute.. enkelt!


Konklusjon:

Om du allerede har EDGE500 eller 800 så ser jeg igrunn ikke det store poenget med å oppgradere til den nye serien. Det er iallefall vanskelig å se at Live-funksjonaliteten, som fremstår mer som en artig tilleggsfunksjon uten reell nytteverdi, klarer å forsvare overprisen på EDGE-produktene. Kanskje det viktigste salgsargumentet for EDGE510 er mere nøyaktig GPS-posisjonering samt lengre batterilevetid. Dette er forbedringer av basisfunksjonaliteten som er grunnen til at man kjøper en EDGE-enhet.

Garmin EDGE enheten har oppnådd en svært sterk posisjon i high-end sykkelmarkedet - og de utnytter nå denne markedsposisjonen til å prise produktene vel høyt. Men, det er iferd med å komme nye konkurrenter som kanskje kan være med å utjevne prisene litt. En av de jeg personlig synes ser spennende ut er Bryton. Dette skal jeg teste senere i vår (den nye Bryton Rider60) - kommer tilbake til denne! :-)

onsdag 17. april 2013

Nr 3 i Spinn Cup#1 :)

I går var jeg med på årets første Spinn Cup ritt, som gikk i nøyaktig samme løype som lørdagens Ronde van Berg ved Stavern. Jeg har vært med på flere Spinn Cup ritt de siste årene og nivået som holdes er ganske høyt – og tiltrekker seg primært de aktive landeveissyklistene i Vestfold og omegn - samt en håndfull fra Oslo. Ila av sesongen så er det hele 10-ritt i serien, deriblant både bakketempo, fellesstart, og gateritt (tempo lurer jeg på om ikke står på årets program). Man får poeng per ritt og en totalvinner kåres på slutten av sesongen.

Her følger en (kanskje litt vel detaljert) beskrivelse av løpet:

Før start begynner det å regne ganske kraftig og oppvarmingen blir derfor unnagjort  i bilen. Pga det dårlige været annonserer rittkommissæren ved start at man kutter ned rittet fra 5 til 4 runder. Med 6 grader og regn kommer det få protester fra startfeltet!... Og kanskje det er kombinasjonen av kulde og at løypen er avkortet at det blir kjørt hardt allerede fra start: «La oss komme oss i mål, og hjem!»-holdning.

På bakken (den som betyr noe) i den første runden så rykker  Jarle (som lå i det vinnende 3-manns bruddet på lørdagens RvB) tett fulgt av en Joker Merida syklist (Vegar Robinson Bugge fant jeg ut etterpå). Jeg kjenner meg bra, tråkker til, og klarer å kjøre de inn mot toppen av bakken. En håndfull andre ryttere tar innpå over kulen, men feltet er sprengt. Vi samarbeider og det blir snart klart at vi er ett 10-manns brudd. Og dette bruddet ble aldri innhentet igjen.

De neste to rundene fortsetter med tidvis samarbeid, men med mye rykk- og napp pga tidvis hardt kjør i kneikene og bakken, men jeg føler meg pigg og henger fint med uten store problemer. Faktisk ser jeg at jeg har et bedre trykk opp kneikene enn de fleste, og ved flere anledninger må de bruke krefter på å kjøre meg inn igjen. «Lær deg å kjør!» glefser en CK-Oslofjord rytter ved en anledning... men jeg antar at det var bare melkesyra som snakket! ;-)

På sisterunden har gruppen blitt redusert til 6 mann og det er klart at rittet kommer til å bli avgjort i den ca 500m slake og svingete stigningen opp til målstreken. Jeg ligger bevisst på rundt 4-5te posisjon, men Joker Merida og en kar fra Asker får for stor luke i front - og da jeg åpner opp på den siste flaten mot mål tar jeg kraftig innpå, men ender opp med å være en hjullengde bak Asker over streken til  en 3dje plass. Robinson-Bugge fra Joker Merida vinner ganske klart foran oss.

Oppsummert så er jeg veldig godt fornøyd med rittet og egen kjøring. Ikke minst fordi det viser at treningen jeg har lagt ned i vinter har gitt resultater. Det er i ritt man får fasitsvaret på hvor bra formen er. En 3dje plass blant såpass sterke syklister (og små marginer unna 2ndre plassen) er blant de beste plasseringene jeg har klart på sykkel – og dette lover godt for resten av sesongen!

Jeg har dessverre ingen bilder fra gårsdagen – så dette ble et fargeløst blogginnlegg! Det var for dårlig vær til å knipse bilder – og supportteamet (Kona) var hjemme. Jeg fikk forøvrig testet Live Tracking på min nye Garmin 510 slik at Kona kunne følge med live hjemmeifra på internett hvor jeg lå i løypa underveis i rittet. Det fungerer slik at Garmin enheten sender fortløpende posisjonsdata via Bluetooth til mobilen (som jeg hadde i Ziplock pose på baklomma) og derifra til Garmin Connect. En artig funksjon. Jeg skal skrive litt om dette, og litt annet relatert til 510 (bl.a. hvordan man enkelt kan bruke shadow-rider funksjonen til Strava-segmenter) litt senere.

Neste ritt jeg skal sykle er Bukkene Bruse i Grimstad neste helg - i forbindelse med at jeg skal til Sørlandet den helgen – det er et ritt med et par litt lengre stigninger, så det blir spennende å se om jeg (som bruker sykkeltrøye i Large) klarer å henge med der!

tirsdag 16. april 2013

Ny adresse på bloggen - martinhoff.com

Det var kanskje på høy tid at jeg fikk endret web-adressen til bloggen ettersom jeg hadde den svært kronglete og lite brukervennlige adressen nebukanezerblog.blogspot.com... Nå har jeg brettet opp mine lange ermer og fininnstillt noe som på tech språket heter "A-records" og "Cname settings" og vips så fikk bloggen en ny web-adresse! Voila!


www.martinhoff.com



Merk at den gamle vil fortsette å fungere - innkludert linker til separate innlegg. F.eks. vil den gamle linken til "Huskeliste sykkelritt" på http://nebukanezerblog.blogspot.com/2012/06/huskeliste-sykkelritt.html peke til samme sted som http://www.martinhoff.com/2012/06/huskeliste-sykkelritt.html

Enjoy.

søndag 14. april 2013

Bratte bakker: Krokkleiva på Nordstrand!

I serien hvor jeg skal finne de ti bratteste bakkene i Oslo og omegn syklet jeg i dag Krokkleiva på Nordstrand..

Krokkleiva er en 260m svingete vei opp imellom noen flotte eneboliger - og ila disse meterne så stiger man hele 46 høydemeter - altså en snittstigning på 18%. Dette er en såpass bratt bakke at den kommer høyt opp på listen min over de bratteste bakkene i Oslo og omegn. I skrivende stund er det også fortsatt mye grus i veien - så denne bakken blir lettere å sykle om noen uker tenker jeg.

Bygger du hus her får du flott utsikt!
Data:
Lengde: 260meter
Høydeforskjell: 46meter
Snitt-stigning: 18%
Strava-link

Den ligger heller ikke langt unna Brattbakken - som foreløbig topper listen - så om man skal ut og ta noen brutale bakkedrag så bør man naturligvis svippe innom begge to! ;-)

Høydeprofil Krokkleiva - her er det bratt!

På vei hjem svippet jeg innom Gamlebyen og knipset en kult bilde av min nye sykkel - tar med den også! :-)

Dette er kunst!

lørdag 13. april 2013

Bilder fra Ronde van Berg (Stavern)

Her er en del bilder fra dagens ritt tatt av min bedre halvdel!

Selv punkterte jeg etter en halvtime (eller noe sånt) og løpet var ødelagt. Følte meg veldig bra i dag, og lå fint etter å ha kjørt svært billig, så det var utrolig bittert... I forhold til hvor mye arbeid man legger ned i forberedelser osv. så er det utrolig kjedelig når sånt skjer. Var bare maks uheldig og kjørte inn et parti med dårlig/hullete asfalt og så var det gjort... veldig kjiipt... :-( Syklet på min nye Specialized S-Works Tarmac (med Sram Red) sykkel som virker sinnsykt bra - så jeg måtte jo ta en treningøkt når jeg kom hjem for å få opp humøret igjen. Skal skrive en del om sykkelen straks jeg får testet den litt mere.

Jeg har ikke rukket å sjekke resultater enda - men, her er iallefall bildene:

Følg denne linken. Merk at jeg har alle bildene i bedre kvalitet - om du ønsker å bruke noen så vennligst behold akkrediteringen.

Et par utvalgte her:

Undertegnede klar som et egg før start. På nysykkelen!

Feltet på vei opp bakken v Berg Kirke
3-manns bruddet som, såvidt jeg har hørt, holdt inn til seier
Rye tar en føring :)

fredag 12. april 2013

Oslos Klatrekonge 2013 - april oppdatering

På mandag var jeg ute og tok et par drag i Kongsveien & Grefsenkollen - og vips så var jeg på toppen av listen over Oslos Klatrekonge 2013 igjen. Det betyr at det fortsatt er mange som ikke har tatt fram racersykkelen enda, ettersom jeg vet av erfaring fra fjoråret at det er mange bedre bakkeklatrere i Oslo enn undertegnede.

Nå som sykkelsesongen er igang så er nettopp det å ta noen drag opp Oslos tre mest prestisjefulle klatringer bra trening - så er det bare å komme seg ut og opp! ;-)

Her er den oppdaterte listen per tidligere i dag.

(For førstegangslesere kan bakgrunn leses på sidene til Oslos Klatrekonge 2012)



torsdag 11. april 2013

Når blir man en "Supermosjonist"?...

I går dumpet siste utgave av sykkelbladet Landevei ned i postkassen min - og jeg fikk en liten overraskelse da jeg oppdaget et bilde av undertegnede med tittelen "Amatør"... Dette er vel strengt talt en korrekt definisjon ettersom jeg lever for å sykle, og ikke av å sykle... Jeg har en "day job" også. Så, ja... jeg er en "amatør".

Men når det er sagt så finnes det andre titler på amatører som kanskje klinger litt bedre: Sportsidiot, overivrig sykkelnerd, mosjonist++, milsluker, etc.

Og kanskje den flotteste tittelen en amatør kan tilegne seg er "Supermosjonist"!

Men hva er en Supermosjonist? Hva må man gjøre for å kunne ta steget opp i denne eliteklubben av svette menn- og kvinner med treningsnarkomani og hjerteflimmer?

I et annet blad som okkuperte postkassen min en kort stund i forrige uke, Birkebeinerbladet, så fantes det et forslag til definisjon (vi får unnskylde forfatterens orddelingsfeil ettersom han sannsynligvis fortsatt var omtåket av melkesyre fra hans siste 4x4) som kanskje kan fungere som et utgangspunkt:

"Trener minimum 4-5 dager i uken. Godt treningsgrunnlag på sykkel og mye erfaring fra tur-løp."

Birkebeinerdefinisjonen
Unnskyld?... Helt seriøst: Trene "4-5 ganger i uken" og et "godt treningsgrunnlag"??... give me a break!.. I så tilfelle er de fleste av mine bekjente (inkludert mine pensjonerte foreldre og barna mine) Supermosjonister! Nei nei nei - lista må nok legges vesentlig høyere enn dette!

Så hvem er det som definerer seg selv som Supermosjonister - kanskje det vil gi noen svar? Med hjelp av Google imagesøk fant jeg raskt frem til et par bilder og linker til noen som kaller seg selv for Supermosjonister:

Supermosjonist nr 1 - med egen blogg.
Supermosjonist nr 2... (Martin-gitar! Nice!)
Å posere naken med en hund på Hardangervidda eller å spille gitar i garasjen iført lusekofte og Harry Potter briller føler jeg heller ikke bringer oss nærmere definisjonen av en Supermosjonist... Men, svaret tror jeg at jeg fant tilslutt i mitt favorittverktøy Strava.

I Strava så er treningsvolumene eksponert for omverdenen så her kan man finne en benchmark på hvor mye de mest ekstreme hjerteflimmerpasientene klarer å nedlegge av treningsvolumer i uken - og det ved siden av full jobb, kone & barn -  og, ikke minst, hvile..

Her er et eksempel på en kar som jeg føler definitivt fortjener å kunne kalle seg en Supermosjonist:

Nå snakker vi!!! Yess!!

Legg merke til de røde ringene jeg la til dette bildet. 1) Trener hver dag og snitter oppunder 30 timer trening i uken. 2) Har kone, barn og fulltids jobb, og 3) har et svært presist mål om å sykle 643,7km i uken (altså over 30 tusen km i året).

Da vet vi hvor lista ligger og som konklusjon har jeg forsøkt å formulere en enkel definisjon (basert på disse empiriske undersøkelsene):

En Supermosjonist trener hver dag og snitter godt over 20-timer i uken - i tillegg til å ha full jobb og familieliv.

Tror jeg beholder tittelen min som "overivrig mosjonist" inntil videre! ;-)

mandag 8. april 2013

Sykkelquiz 2013

Følger opp fra i fjor med en ny utgave av Martins Sykkelquiz. Her finner du helt tilfeldig spørsmål relatert til sykling som jeg rablet ned i helgen. Nivået tror jeg bør være overkommelig - om du er sykkelinteressert så bør du klare de fleste av disse her!

Om du ikke ser den integrerte versjonen av quiz-skjemaet under (pga nettleseren din e.l.) så kan du se samme skjema på denne linken - og fylle ut her istedenfor - bare kikk på bildene her først.

Premien er et sett med Bab-Racing drikkeflasker (2 x 0,6l, hvit med fin logo!) Jeg brukte senest disse i ritt på søndag og de er veldig fine! ;-)

For å være med må du sende inn ditt bidrag innen slutten av måneden (1 mai).

Here we go:

Bilde 2
Bilde 1


Bilde 4
Bilde 3















søndag 7. april 2013

Stjernetråkken 2013 - bilder!

Her er en mengde bilder support-teamet (kjæresten/kona og 2 små heiaropere) tok under dagens Stjernetråkken-ritt ved Fredrikstad. Det er bilder fra Masters gruppene 30-39 og 40-44, fra "tur-gruppa" (som, iallefall for dette rittet, er et misvisende navn ettersom nivået er svært høyt), samt noe diverse bilder av ulike grupper mot mål.

Selv gikk det ikke helt som planlagt pga litt overivrig kjøring, bla. solobrudd fordi jeg tenkte jeg skullle ta bakkespurten (men ble kjørt inn..), samt et brudd på 6 mann som holdt unna ettersom det ikke var noe samarbeid i feltet for å kjøre de inn. Men, flott vær og det er godt å være igang igjen - formen er definitivt bra selv om jeg ikke fikk uttelling i dag. Ny sjans neste helg :-)

Om du ønsker å bruke et bilde på en annen webside/Facebook e.l. vennligst påfør "(c) Martins Sykkelblogg" - kopier villig vekk til privat bruk! Merk at dette albumet kommer jeg til å slette om et par måneders tid.

Her er link til bildene.

Et par utvalgte under:

Han smiler ettersom han tar bakkespurten lett!

Spurten i hovedfeltet M30-39... er ikke det Børsen til venstre!?

Bare på tur ;-)

onsdag 3. april 2013

En proffsyklist om de nye aerodynamiske hjelmene

Cyclingtips fra Australia har en interessent bloggserie fra "The Secret Pro", skrevet anonymt av en proffsyklist som sykler de fleste av de store rittene (sikkert mange som lurer på hvem dette er!...). I hans siste innlegg så har han noen oppsiktsvekkende sitater om de nye hjelmene flere og flere er tvunget til å bruke" i proff-feltet!
"The talk of the peloton is about these ridiculous “aero” helmets they’re making us wear. I mean … seriously? They always put them on the big name riders first and then they start trickling down to the rest of us. You’ll see Specialized’s new helmet on Boonen right now. They had a great looking helmet and now look what they’ve done? Scott, Lazer, Kask, Uvex … almost all of them have gone backwards. We’re on these absolutely ridiculous looking Giro helmets now and every iteration is getting worse and worse. 
I remember seeing guys wear ones that looked like this back in the 80’s. Giro had the best looking helmet out of them all, and I can’t understand what they’re doing. Riders will say in public that they benefit from “marginal gains” with their aerodynamics, but really nobody cares. If you have the legs, then you’ll win. Simple as that. No helmet is going to make a difference with all the other variables thrown in there."
Giros "absolutely ridiculous looking helmet"...
"But the sponsors use us to sell more helmets, which ultimately pays our salaries, so we just play along."

Ja hva skal man si bortsett fra "HELT ENIG!"... personlig synes jeg Giro Air Attack ser ut som en barnehjelm - og ved et raskt google-søk fant jeg en som ser ganske lik ut:

Jøss - er ikke dette Giro air Attack?...
Selv så har jeg iallefall tenkt å fortsette å bruke "normal" landeveishjelm! (Jeg har forøvrig også valgt å fortsette med mekanisk girgruppe på nysykkelen også selv om "hele proffeltet" bruker de - men de har jo, som påpekt, ikke akkurat et valg når sponsorene ønsker at de skal ha det nyeste og mest inntektsbringende utstyret.).

Ellers er det verdt å merke seg av Cancellara og Sagan vinner det meste om dagen uten å ha på en slik fæl hjelm! ;-)

"If you have the legs then you'll win. Simple as that."

tirsdag 2. april 2013

Rittplaner 2013

Da har roen senket seg etter en bra treningsuke på Gran Kanaria. På 8 sykkeldager logget jeg totalt 32timer / 830km / 18300høydemeter - og synes at kroppen fungerte bra og at formen virker ok. Men det vil tiden vise!

I helgen lagde jeg en liten rittkalender for våren/sommeren og legger den ut i tilfelle noen andre trenger noen ideer til fellesstartritt i kjøredistanse fra Oslo (par unntak). I tillegg til de som er satt opp her så er jeg muligens også med på noen Spinn Cup ritt (spinncup.no) samt at jeg kanskje blir med på noen flere "i siste liten" (som pizzorne challenge).

Rittsesongen starter med Stjernetråkken førstkommende helg. Her fra 2012-utgaven
Ellers så har jeg ikke satt meg noen spesielle målsetninger (eller prioriterte ritt) - men siden jeg tror at formgrunnlaget er bedre enn i fjor så satser jeg på mitt vanlige sesongmål: "Bedre enn i fjor!". Siden jeg synes det er gøy bare å være med så er det viktigste å delta! (Yeah, right!...)


7 april: Stjernetråkken - Fredrikstad
13 april: Ronde van Berg - Stavern
28 april: Bukkene Bruse - Grimstad
12 mai: SuperBagleren - Tønsberg
20 mai: Sandefjord Tours - Sandefjord (litt usikker på denne)
26 mai: Vestfold Rundt - Horten

I juli så blir jeg sikkert med på NM veteraner i Sandefjord 27 juli (fellesstart) og på høsten sikkert med på Øyern Rundt og også Birken. Får se på sommer/høst litt senere. Mye logistikk som skal planlegges på ulike fronter!