Mesteparten av luftmotstanden er fra kroppen |
Det betyr at om du ønsker å få en raskere reise (også i fellesstart) så er det en bedre investering å først kjøpe aerodynamiske klær før du kjøper en aerodynamisk sykkel (inkl hjulsett etc). Det er også ekstremt mye billigere!
Siste skrik i proffsirkuset, som har kommet gradvis de siste par årene, er å sykle med heldrakter i tettsittende aero-materiale med lommer bakpå. Og om vi ser på bildene fra årets VM kan man se at flertallet av deltagerne i fellesstarten syklet med heldrakter - naturligvis inkludert vinneren Peter Sagan, som syklet med en Santini-drakt. Norge måtte faktisk få spesialsydd slike drakter i forkant av arrangementet ettersom Diadora ikke hadde de i kolleksjonen sin... Sikkert smart å bruke utstyrsleverandører som følger LITT med i timen NCF! Heldrakter er vel nesten blitt den nye standarden blant proffene. På tide at vi amatører våkner opp!
Det som skiller disse draktene fra rene tempodrakter er at de har lommer bakpå samt at de typisk har glidelås foran slik at man kan om nødvendig åpne helt opp om det blir varmt. Kanskje man er på vei opp en bakke hvor man uansett holder lav fart og aerodynamikk ikke er viktig - da er det kjekt å kunne åpne opp trøya.
Fant noen tilfeldige bilder fra Richmond-VM av slike drakter. Her fra Santini, Castelli, Bioracer, og Kalas - som man ser har alle disse modellene hel glidelås (men trøye-delen og buksa går ellers i ett):
One-piece med lommer fra Santini, Castelli, Bioracer og Kalas. |
I forrige uke var jeg ute hos Bioracer Norge, som har åpnet et show-room ute på Kløfta, og testet en av heldraktene som de leverer - dette er tilsvarende som ble brukt under VM av bl.a. Belgia og Tyskland (sikkert noen andre også). Når man kjenner på materiale og trekker på seg en slik drakt så skjønner man at her er det forskjell fra normal sykkeltrøye og bukse. Vi snakker mer "ekstra hudlag" enn vi snakker sykkelklær. Gir ordet "kondomdress" fornyet mening.
Presset meg inn i Bioracer Concept RR suit |
En viktig detalj i disse dressene er at de sitter stramt over ryggen/skuldrene/overarmene. Bare følg med neste gang i et ritt på de rundt deg - legg merke til hvor mange av trøyene som blafrer på ryggen! Og merk også samtidig til hvor mange av de som sykler med slike blafrende trøyer som har gjerne brukt ti-tjue tusen på aerodynamiske høyprofilskarbonhjul!
Det er en del moderne trøye/bukse kombinasjoner som sikkert fungerer bra nok i massevis - tross alt mange av proffene som fortsatt separate trøyer og bukser - men da må man for all del passe på at trøyen har passform og materiale som er konkurransedyktig. I norske turritt er det stort sett ingenting å utsette på sykkelutstyret, men man henger langt etter hva gjelder skikkelig aerodynamisk tøy! Kanskje dette delvis skyldes dårlige/utdaterte klubbavtaler, men her må klubbene følge med i timen og tilby konkurransedyktig klubb-bekledning til sine medlemmer!
Greit å legge pengene sine der man får mest wattbesparelse per krone! Da går det fortere! ;-)
Ingen kommentarer: