søndag 28. februar 2016

Våren er her! Med div utstyr!

For en fantastisk helg! Tørre asfaltveier, solskinn, piggfrie dekk, og en ivrig smilende syklist på sykkelen! Jeg var i Kristiansand på en mini-vinterferie, og benyttet anledningen til å få noen nydelige turer på cx'en. Og for første gang i år byttet jeg over til dekkene som opprinnelig fulgte med sykkelen - et sett med 28mm Continental GP4000s II... Det er jammen motiverende å kjenne at sykkelen ruller nesten av seg selv igjen etter noen måneder med piggdekk!

Jeg benyttet naturligvis anledningen til å sykle de tre bakkene i Klatrekongen Kristiansand - og kan konstatere at de lokale heltene ikke helt har våknet fra vinterdvalen enda! Nå har de iallefall et sett med tider de kan ha gleden av å banke i stykker når de også finner fra sommerdekkene!

På vei opp bakke nr3: Urdalen
I tillegg til å være en strålende helg som gir varsel om enda bedre tider som er i anmarsj, har jeg litt diverse nytt utstyr som jeg synes er verdt en kommentar - og liten anbefaling faktisk! (Har kjøpt alt selv - ingen skjult agenda her.)

Gopro Hero4 Session - veldig hendig liten sak
Jeg tror jeg bare kaller den "Session"... Og for de som har fulgt litt med har denne fått litt blandet kritikk fordi bildekvaliteten er marginalt dårligere enn på de vanlige Hero4 kameraene. Dette er nok også grunnen til at Session har blitt redusert i pris, og man kan nå kjøpe disse for ca 2000kr. Det synes jeg var en grei deal, og har nå testet den i en liten uke på diverse turer. Uten å gå inn i for mye detaljer så er jeg iallefall veldig fornøyd med den - hovedsakelig fordi det er så liten og anonym - men også fordi den er såpass enkel i bruk. Den har to hovedfunksjoner: Trykk på knappen en gang for å filme, eller hold inne knappen lenge (3s) for å ta time-lapse bilder. Bildekvalitet er bra nok i massevis for mitt bruk, og prisen er nå ganske konkurransedyktig for dette hendige lille kameraet! Sånn ser det ut på sykkelen (har en K-Edge Garmin/Gopro combo mount):

Ganske "anonym" ifht en del andre kameraer

På K-Edge combo mount

For å gi litt inntrykk av video fra den har jeg lagt opp et par små snutter fra helgen under. Dette var på default innstilling 1080p med 30 bilder i sekundet:




Uvex Active Varia Shield solbriller
Disse Uvex solbrillene kjøpte jeg sammen med cx'en fra Canyon (de var på salg)... De er nok ikke de kuleste brillene utseendemessig akkurat, men de har Photochromic billeglass som endrer seg ifht hvor lyst det er ute. Andre produsenter har også lignende glass, inkl Oakley som har til toppselgeren Radarlock, men de er stort sett en del dyrere enn disse Uvex brillene. Jeg trengte noe til vintersykling hvor lysforholdene kan endre seg veldig mye, og var mindre opptatt av kulhetsfaktoren..

Uvex-briller med Photochromic glass

Etter et par måneder i bruk så må jeg si at disse brillene er helt fantastiske til vintersykling! I skumring så er de nesten helt blanke, men i sterk sollys (som f.eks. på bildet øverst i dette innlegget) så blir de automatisk mørke. Flere ganger de siste par ukene har jeg syklet fra jobb i full dagslys, men så har solen gått ned på treningsøkten hjemover, og jeg har rett og slett ikke tenkt på at brillene har endret seg underveis! Godt mulig at andre solbriller med photochromic glass er like bra, eller bedre, men disse har iallefall fungert utrolig bra så langt. De er også ekstremt lette, så jeg tipper de fungerer bra til andre aktiviteter som løping og langrenn.

Barmitts... Kan ikke nevnes for ofte.
Disse har jeg skrevet om tidligere, minst en gang... Men det må bare gjentas: Blir du ofte kald på hendene på vinteren så kjøp deg et sett. XXL har også en billigvariant som jeg vet har en del fornøyde brukere også. Barmitts er ganske enkelt den sikreste måten å holde varmen på hendene. Og skal man være seriøs med vintersykling så kan man ikke ta risikoen på å bli kald på hender (og føtter..)... Da gidder man tilslutt ikke mer.

Barmitts - tegnet på en erfaren vintersyklist

Billigtrøye fra Wiggle!
Som på øverste bildet igjen - og også den under her - så testet jeg en ny langermet sykkeltrøye i helgen. En Dhb Roubaix trøye fra Wiggle.com. Denne kjøpte jeg på salg for 280kr (den koster mer nå igjen), og med transport på 60kr, kom totalprisen på under tollgrensen på 350kr til Norge, og ble dermed en av de rimeligste trøyene jeg noensinne har kjøpt. Litt dårlig bilde under kanskje, men personlig synes jeg den er skikkelig fin - litt tykkere enn vanlig, til vår/høst sykling - og for å ikke bli kald i helgen (2-6 grader) så tok jeg en langermet undertrøye med vindtett front som ble helt perfekt.

Dhb Roubaix langermet trøye in-action
Jeg har også tidligere kjøpt en annen trøye og en sykkelbukse fra Wiggle sitt dhb-klessortiment, og det er naturligvis ikke på nivå med dyre merker, men sett i lys av prisen så er det utrolig bra value-for-money. Følg litt med på salgene (som denne trøya) så kan man kjøpe enkeltplagg med leveranse til Norge som kommer under den nye tollgrensen!

NB: Kommentarfeltene her på siden er avsluttet pga at det ble stadig overlappende diskusjoner på Google+, embed'ed Facebook-kommentarer, på Facebook gruppen, og bloggens eget kommentarfelt... Fremover vil kommentarer/diskusjoner skje på Facebooksiden til bloggen slik at alt samles på ett sted. Facebooksiden finnes på facebook.com/martinssykkelblogg  Husk å like (og også dele om interessent nok) innlegget på Facebook - da vil fremtidig innlegg komme automatisk opp i din Facebook activity feed.

fredag 19. februar 2016

1) Å trene med watt: Hvilken wattmåler?

I fjor sommer kjøpte jeg wattmåler og har nå trent med watt i litt over syv måneder - så jeg har begynt å få litt erfaringsgrunnlag som jeg tenkte å dele. Jeg føler meg fortsatt litt nybegynner siden jeg begynte såpass sent i forhold til mange andre - men har kommet godt igang og har også lest meg igjennom de to bøkene som mange referer til: Training and Racing with a Power Meter, og The Cyclists Training Bible. Her kommer første del om hvilken wattmåler.

Trenger jeg wattmåler?
Ja du trenger wattmåler. Og du trenger det mye mer enn du trenger elektronisk giring, karbonhjul, eller en tur til Mallorca.

Jeg ventet selv i det lengste med å begynne med watt, men veldig raskt har dette blitt det viktigste datapunktet både under sykkeløkten og i analysen etterpå. Du blir ikke nødvendigvis en bedre syklist av det, men du vil ha verktøyet for å kunne lettere bli en bedre syklist: Dine styrker og svakheter blir tydeligere, progresjon blir lettere å måle, treningsøkter kan struktureres bedre, og i enkelte rittsituasjoner kan en wattmåler være forskjellen på å nå eller ikke-nå dine målsetninger.

Akkurat dette er ikke veldig komplisert. Har du ikke wattmåler i dag og ønsker å lettere utvikle deg som syklist så kjøp en. Du vil ikke angre.

Utstyr... mye å velge mellom
Det finnes i dag haugevis av ulike wattmålere å velge mellom - og det viktigste valget er igrunn om man ønsker en krankbasert (som Quarq), pedalbasert (som Garmin Vector), eller krankarmbasert wattmåler (som Stages). For en relativt detaljert beskrivelse av de ulike produktalternativene se DC Rainmakers Power Meters Buyers Guide 2015.

De siste par årene så har de to produktene som har hatt desidert størst suksess og vekst vært Garmin Vector (pedaler) og Stages. Og for mange vil valget av wattmåler stå mellom disse to produktene. Det finnes ikke gode markedsandelstall, men den årlige wattmåler-telling i Ironman-mesterskapet i Hawaii tror jeg gir en god pekepinn på hvordan markedsutviklingen har vært og er. Som vi ser er markedet splittet med ca 50% krank-baserte, og 50% pedal- og krankarmbaserte. Merk også at i 2009 (se linken) var det bare to aktører som delte dette markedet imellom seg (Powertap og SRM) - men siden den gang har disse to gått fra ~100% markedsandel til i dag under 10%. Utviklingen de siste årene har gått fort, prisene har kommet ned, og de gamle traverne fulgte ikke med i timen. SRM har fortsatt et rykte på å være "mest nøyaktig" - men fra mange sammenligninger av data fra ulike målere (se bl.a. DC Rainmaker igjen) de siste årene så er det i tilfelle veldig marginalt. Stages f.eks. viser seg å være så-og-si like bra.



2015 wattmåler tellingen Ironman Hawaii.

I proffsirkuset så er det i dag omtrent ikke en eneste syklist som trener eller konkurrerer uten wattmåler, og for en oppdatert oversikt over hvilke wattmålere som brukes her se GCN's ferske youtube-video Powermeters of the Pro Peleton. Verdt å huske her at proffene ikke bryr seg stort om fleksibilitet ifht å kunne bytte måler fra sykkel til sykkel, så krankbasert er ingen ulempe i så måte for de.

Utstyr - valget ble Stages
For min egen del var fleksibilitet til å flytte wattmåler fra sykkel til sykkel den avgjørende faktoren. Jeg har en Cervelo treningssykkel, en Specialized trenings- og rittsykkel, og også nå en Canyon CX vintersykkel. Alle disse tre har Shimano kranksett som gjør at en shimano-kompatibel Stages arm kan lett settes/byttes over til alle tre. Hovedalternativet wattpedaler (Garmin Vector eller Powertap P1) hadde betydd at jeg ikke ville kunnet bruke vintersykkelskoene mine på Canyon CX'en, ettersom jeg her trenger MTB-pedal.

Det ble dermed en Stages 105 krankarm (175mm), som er både nøyaktig, fleksibel og rimelig (i forhold til andre). Den jeg kjøpte (generasjon 1) kostet 5800kr fra Bikeshop.no da jeg bestilte den i fjor sommer. Nå har en ny versjon (gen 2) blitt lansert, som skal ha et mer vanntett lokk (mer om dette etterpå...). Hovedalternativet, som gir nesten like god fleksibilitet (og kanskje bedre om man har forskjellige typer krank-sett, men samtidig litt mer styr å bytte/kalibrere) var Garmin Vector 2S (også bare en-side måling) som kostet da ca 8000kr.

Merk forøvrig at det er ingen forskjell på Stages 105, Stages Ultegra og Stages Dura Ace bortsett fra marginal vektforskjell og utseende. Det ser selvfølgelig best ut med en Stages Dura Ace arm om man har Shimano Dura Ace kranksett, men man kan fint bruke Stages 105 og spare ca 1200kr. Såvidt jeg kan forstå så spiller det heller ingen rolle som man har 10- eller 11-delt kranksett, og man kan også bruke denne Stages armen på dårligere Shimano-kranksett som Tiagra. Om det passer så funker den.

Ulempen med Stages er at den måler bare på venstre ben (og ganger med to) og tar dermed for gitt at man tråkker omtrent like mye watt på begge sider. (Team Sky sykler riktignok i skrivende stund på en Stages prototype som måler begge.) Hvorvidt dette egentlig er en ulempe er litt diskutabelt... Det er en del trenere som mener at det er helt naturlig at man tråkker litt hardere med ett av bena, og som jeg kommer tilbake til i et senere innlegg så er det aller viktigste med watt heller ikke 100% nøyaktig absolutt måling - så om man så skulle tråkke f.eks. 51% av watt på ene benet og 49% på det andre så spiller det ikke så stor rolle.

Tilpasse sykkelkomputeren til wattmåler
Stages støtter både standard ANT+ og Bluetooth, og er dermed kompatibel med både de fleste sykkelkomputere og smart-telefoner. Jeg bruker den med min Garmin Edge 520, men som jeg skrev om i høst er det også fullt mulig å bruke direkte på Strava app'en på smarttelefonen! Forøvrig så er Edge 520 i min mening en fantatisk bra enhet - og er nok også i ferd med å bli den etablerte de-facto standarden for sykkelkomputere.

En stor fordel med de fleste wattmålere er at man også får tråkkfrekvens! Da slipper man å ha en ekstra kadensmåler på sykkelen. Som jeg også kommer til å skrive om litt senere så blir man mer opptatt av tråkkfrekvens når man begynner å trene med watt... Disse går hånd-i-hånd!

Ettersom man nå får flere datapunkter så må man naturligvis tilpasse displayet på sykkelkomputeren sin - og etter litt prøving å feiling har jeg endt opp med følgende to hoved-skjermer - en til hele turen, og en som jeg bruker når jeg sykler intervaller:


Hovedskjermen min om dagen



Lap-skjermen

I tillegg til disse to har jeg en egen power-skjerm som er litt mer "til info" - der har jeg bl.a. "Max Pwr" (maks watt man klarte å tråkke på et eller annet tidspunkt), "Pwr NP" (Normalized Power... Skriver om dette senere), m.m. Det finnes igrunn utrolig mye ulike watt-data man kan se, og under trening har jeg igrunn bare behov for å vite hva jeg til enhver tid tråkker (Pwr. 3s) og et gjennomsnitt for enten turen (Avg. Pwr) eller intervallet (Lap.Pwr).

Jeg bruker konsekvent tre-sekunders løpende gjennomsnitt på watt ("Pwr. 3s.") fordi watt svinger såpass mye at det er vanskelig å justere tråkket ifht direktemålingen ("Pwr."). Det er nok en del andre som bruker både fem-sekunders og ti-sekunders gjennomsnitt. Jeg har også satt opp watt-tallene i øvre del av skjermen - og dette er fordi når jeg kjører intervaller og trykker på lap-knappen så dukker det opp en midlertidig lap-skjerm i nedre del av Garmin -displayet som dekker de nederste tallene. Litt irriterende - men når jeg har watt øverst så blir ikke disse dekket til, og jeg kan justere watten fra starten av intervallet.

På Garmin Edge 520 så foreslår den automatisk (kan skrus av) å kalibrere wattmåleren ved starten av hver økt. Pga store temperatursvingninger så gjør jeg dette konsekvent hver gang jeg bruker den - tar bare noen få sekund og da er man sikker på at måleren er kalibrert riktig. Prosedyren er at krankarmen skal peke nedover uten belastning - da skjønner Edge 520 at dette er null-posisjonen og kalibrerer utifra dette.

Ellers bør man stille inn Garmin Edge til ett-sekunds data-logging og det er også lurt å sette skjermlyset slik at det alltid er på... ja iallefall nå på vinteren... må jo kunne se watt-dataene! Med siste firmware til Stages er det også nå mulig å gå inn på wattmåleren fra Garmin Edge og se status på batteriet! Man slipper dermed å kjøre den helt tom og kanskje miste data - huff og huff!


Stages 105 (gen 1) - mine erfaringer
Kort oppsummert så har jeg vært utrolig fornøyd med min Stages arm med unntak av at batterilokket ikke var/er 100% vanntett. Dette er noe som svært mange brukere har rapportert at har vært det største problemet, og som visstnok skal være utbedret i den nye versjonen som nå har blitt lansert.

Installasjon og oppsett
Stages er enkel å installere - det er bare å skru av den gamle krankarmen og sette på Stages armen. Når den er satt på så kan man installere Stages-app på telefonen sin, koble opp Stages til telefonen via Bluetooth, og oppdatere programvaren på den. Etter dette kan man søke den fram på sykkelkomputeren. Se bildene her fra da jeg kjøpte den. Førstegangsinstallasjon tar nok under ti minutt - og å bytte fra en sykkel til en annen kanskje fem minutt +/-.

Stages 105-armen på Specialized Allez

Jeg klarte riktignok en gang å være så rask at jeg ikke strammet armen godt nok... og underveis, sikkert pga vibrasjoner etc, så løsnet faktisk hele armen (bilde her)... og jeg måtte bli hentet fordi jeg ikke hadde med verktøy... Det er viktig å skru de to skruene som fester armen inn annen hver og bytte på å stramme de flere ganger... Så lærte jeg det.

Praktisk bruk
Kort tid etter at jeg fikk min så sluttet den å virke - men dette viste seg å være pga av batteriet som fulgte med tydeligvis var delvis utladd. Å bytte batteri er bare å skru opp lokket og sette inn et nytt CR2032 batteri (sånn flat sak) . Etter at jeg gjorde dette så fungerte den uten batteribytte igjen fra juli til ganske langt utpå høsten. Man kan alltids gå inn på telefon-appen og se status på batteriet om man ønsker - og med siste firmware kan man også gjøre dette direkte fra Garmin Edge også.

Stages har en sensor som gjør at den "våkner opp" når den er i bevegelse - så man trenger ikke skru den av og på - det gjør den selv. Når man henter fram sykkelen er det bare å bevege armen litt så plukkes signalet opp på komputeren. Som nevnt over så kalibrerer jeg den ved starten av hver tur, men om det er relativt stabile forhold så er det nok unødvendig.

I bruk så er det umulig å skille mellom denne karkarmen og en vanlig Shimano krank-arm. Den veier bare et par ti-talls gram mer (20g iforhold til en vanlig 105-arm), så vektforskjellen er helt ubetydelig og ikke merkbar. Den bare er der og bare funker.

Jeg har hørt at enkelte har hatt noe problemer med at signalet detter ut, men det har jeg aldri opplevd på Garmin Edge. Når jeg har testet logging av watt direkte til Strava-app'en på telefonen min så har signalet falt ut en del, men det skyldes nok at jeg har hatt telefonen på baklomma iforhold til Garmin'en som har fri sikt fra styret ned til krankarmen.

Vannproblemene...
Siden jeg lever etter prinsippet å aldri avlyse eller endre en treningsøkt pga dårlig vær så sykler jeg naturligvis ganske ofte i nettopp dårlig vær. Om utstyrsleverandører virkelig har lyst til å teste om utstyret deres tåler dårlig vær så er det bare la meg sykle med det en vinter så skal jeg si ifra!... Og for å si det enkelt så er det mye utstyr som hevdes å tåle vann som jeg har kjørt i stykker ila en vinter - herunder styrelagre, kranklagre, hjulnav, pedaler, bakgir, sykkelkomputere, etc etc. Så Stages krankarmen jeg først kjøpte er forsåvidt i godt selskap.

Problemet med Stages er at det er en bitteliten glippe direkte inn til pakningen under lokket, og der kommer det fuktighet inn. På bildet under blir det på nedereste del av den røde pakningen. Som man ser her så er det fuktighet inne i enheten.

Dårlig konstruert lokk...
Etter diverse henvendelser til Stages support - så sendte de meg et par nye lokk og noen andre pakninger - grønne denne gangen. Jeg målte faktisk de nye lokkene og de nye pakningene i forhold til de jeg hadde og kan med 99% sikkerhet si at de var helt identiske. Mistenker at dette bare er et forsøk fra Stages på å slippe å erstatte enheten.

Jeg tørket nå ut enheten i stekeovnen (flere ganger faktisk) og fikk den til å overleve noen måneder til, bl.a. med å teipe rundt enheten.

Teip hjelper, men ikke helt...
Tilslutt så konket enheten helt - og jeg antar at alt vannet inni tilslutt har tatt knekken på elektronikken. Bikeshop.no var behjelpelige og jeg fikk da en ny enhet på reklamasjon.

Hvorvidt den nye enheten, som også er første generasjon, holder vannet ute får vi se... Jeg prøver en ny taktikk nå istedenfor teip: Smurt pakningen inn med silikon for bedre vannbeskyttelse samt smurt fett i glippen og i sprekket rundt lokket.. Vi får se.

Ny arm!
Akkurat nå sykler jeg iallefall rundt på en ganske ny Stages 105 krankarm igjen - og er veldig fornøyd med den. Jeg merker heller ingen forskjell på målingen på denne og den forrige - og bl.a. på seneste 20-min watt-test med den nye fikk jeg identisk resultat som på den gamle.

Så til tross for at den ikke er helt 100% vanntett så har iallefall service/support vært bra.

Oppsummert - bli med i watt-klubben!
Å sykle med watt er omtrent som å installere en turteller på en racerbil. Endelig vet man med nøyaktighet (puls er ikke det) hvor hardt man presser seg, og man har et verktøy som gjør at man lettere kan bli en bedre syklist.

Valget av utstyr blir litt individuelt, og er i stor grad avhengig av sin eksisterende sykkelpark - trenger man ikke fleksibilitet til å bytte den mellom ulike sykler så kan f.eks. kanskje en krankbasert wattmåler være løsningen. Jeg har kun erfaring med Stages - og er igrunn veldig fornøyd, og det til tross for problemene jeg har hatt. Jeg tror jeg nå har funnet en løsning som holder vannet ute - og for andre som nå skal kjøpe så høres det ut som den nye generasjonen er mer vanntett, og sannsynligvis sykler de fleste ikke i så mye dårlig være som meg uansett!... Så jeg tar sjansen og anbefaler Stages til andre også.

Da kommer det snart en del 2 hvor jeg deler litt erfaringer om å trene med watt - i mellomtiden er det bare å kjøpe en! :)



torsdag 11. februar 2016

Den påbudte signalklokken...

Ifølge Foreskrift om krav til sykkel så står det i paragraf 6:

6. Sykkel skal ha signalklokke. Annet varselapparat er forbudt.

En signalklokke er såvidt jeg kan forstå nøyaktig det samme som det alle vi andre kaller en ringeklokke. Ordet kan også brukes til å betegne slike svære røde klokker som henger på brannstasjoner eller den gammeldagse alarmklokken som står på nattbordet. Så den kan godt bråke litt - men da blir den nok upraktisk stor å feste på sykkelen. Alt annet av varslingapparater er strengt forbudt! Jeg undres om det også inkluderer munnen? Er det ulovlig å rope "hold høyre"?

Min signalklokke

I en av de andre punktene i foreskriften står det at "Sykkel skal ha minst to separate bremser...". Som vi husker ble nylig 42 tonn sykler som ble benyttet av flyktninger til å sykle over grensen ved Storskog destruert av myndighetene pga at de bare hadde bakbrems... Eller var det fordi de ikke hadde signalklokke kanskje?

Jeg antar at påbud om signalklokke kommer fordi det forventes at syklister skal primært koeksistere på fortauer og kombinerte gang- og sykkelveier hvor det vrimler av fotgjengere (inkl. barnevogner, pensjonister og småbarn).... Og etter at jeg begynte mitt pendlerliv i fjor vinter så har jeg også montert en slik signalklokke. Nå, etter et par vintre med pendling og plinging kan jeg rapportere om at en signalklokke er relativt lite effektiv i praktisk bruk. Delvis fordi de fleste fotgjengere hører på musikk mens de kikker på telefonen sin. Det er i det hele tatt påfallende hvor lite fotgjengere ser ut til å merke at jeg plinger.

En av de andre reglene i foreskriften er at man skal ha refleks på pedalene, eller alternativt på pedalarmene. I det hele tatt slår det meg hvor lite gjennomtenkt og oppdatert denne foreskriften er - og det til tross for at den tydeligvis ble oppdatert i 2015 for å inkludere punkter relatert til elsykler.

Hvor mange syklister er det som har signalklokke og reflekser på pedalarmene? Uten at jeg har tall på det så vil jeg tippe at det er godt under 10%. Faktisk så er det sannsynligvis tilnærmet ingen som tilfredsstiller denne foreskriften til punkt og prikke. Og det er ikke syklistenes feil, men heller resultatet av en lite gjennomtenkt og delvis utdatert regelverk.

Bremser og lys i mørket - ja ja selvfølgelig! Signalklokke, reflekser i hjulene og pedalene? Ubetydelig flisespikkeri som knapt noen bryr seg om og som iallefall jeg tviler på har noen merkbart positiv effekt på sikkerheten.

søndag 7. februar 2016

Drikk vann!

Velkommen til min slankeblogg.

Det viser seg at å gå ned i vekt ikke bare er bra for din power-to-weight ratio, men du kan visstnok leve 10-15 år lengre også. Kall det en bonus. Ja såfremt du ikke dør av akutt hjerteflimmer pga overtrening. For å få dette til så leter mange etter en quick-fix. Man orker jo ikke det alt det styret med livsstilsendring til sunt og balansert kosthold og mer trening... Kan ikke noen bare finne opp en pille man kan ta, liksom? Vel, om jeg skal gi ett råd som jeg virkelig har fått troen på - og som er det nærmeste man kommer en quick-fix - så er det følgende:

Drikk vann.

Så banalt enkelt. Drikk vann.... Eureka, ikke sant?

For meg så fungerer det iallefall. Det innebærer bl.a. å slutte å kjøpe følgende produkter: Sportsdrikke, brus, øl, vin, melk, saft, og alt annet som ikke er vann egentlig. Og med vann så mener jeg ikke at du skal gå i butikken og kjøpe overpriset flaskevann. Springvannet er helt utmerket.

Det beste vannet er ikke langt unna
Noen eksempler:

1) Du skal spise middag? Drikk vann.
2) Du skal ut og trene? Drikk vann.
3) Du skal kose deg foran tv'n? Drikk vann.
4) Du er tørst? Drikk vann.

Det er nok mulig at det ikke er alt vannet du må drikke som gjør at du går ned i vekt, men snarere alt det du drikker i dag som ikke er vann! Og jeg mener ikke at du skal drikke vann bare for å drikke vann. Du skal drikke det fordi du er tørst, eller fordi du hadde tenkt å drikke noe annet. Tørstfølelsen er den beste indikator her.

Nå tenker du kanskje at jeg MÅ ha en øl på fredagskveld til tacoene! Eller at jeg MÅ jo ha brus når jeg skal se på fem-mila! Men, du må faktisk ikke det. For det finnes et fantastisk godt alternativ: Vann! I den grad man skal tillate seg unntak så vil mitt tips være te og kaffe. Men da skal de være uten melk og uten søtning - mao. bare vann med brunfarge. Forøvrig er dette med å drikke lav-kalori drikke som cola zero og kaffe med Aspartame (søtning) ikke så smart... Man lurer kroppen til å tro at nå skal den få kalorier og holder sultfølelsen gående... Det finnes et meget mye bedre alternativ!... Vann.

Ellers har jeg i min iver etter å øke watt og redusere kroppsvekt gått til innkjøp av en svært avansert baderomsvekt! En Garmin Index Smart Scale, hvor, etter at man har satt den opp, man bare veier seg, og resultatene (vekt, bmi, fettprosent, mm) automatisk logges via wifi/nett til Garmin Connect! Har bare hatt den i en dag så langt, men ganske kul sak. I den grad man kan kalle en baderomsvekt kul.

Garmin Index Smart Scale
Jeg "fant" denne etter å ha lest DC Rainmakers review av den. Den dyreste baderomsvekten jeg noen gang har hatt, men uten tvil den mest teknologisk avanserte!