tirsdag 17. juni 2014

En studie i legger på Tour de Finans

I mangel av noe bedre å gjøre med en elleve-måneders liten tass som er aller mest fornøyd med å være ute på tur tok jeg ham med ut på Tour de Finans for å knipse bilder av leggene til forbipasserende syklister.

Det er mye rart å se. Bl.a. kan nevnes tempobøyle på hybridsykkel og en kar som hadde bøttehjelm (aero-hjelm a.l.a. Alex Kristoff) sittende på en terrengsykkel. Men alt dette ignorerte jeg og fokuserte (bokstavlig talt) på leggene!!!

Jeg var vitne til et svært bredt utvalg av fasong, farge, og ikke minst hårmengde. Her var alt fra transportsyklistlegger, mosjonistlegger og også noen supermosjonistlegger!

Det jeg stusser mest på er hvorfor ikke flere barberer bena? Det passer seg virkelig ikke på en sykkel. Det finnes overhodet ingen grunn til å se ut som en neandertaler selv om man kanskje bare skal frem og tilbake til jobb. For det finnes nemlig mange godt trente og solbrune legger der ute som hadde sett virkelig flotte ut om eieren hadde brukt et par minutt i dusjen med en barberhøvel!!

Ta disse bena her for eksempel. Denne leggen er åpenbart godt trent og hadde han tatt seg bryet til å få bort håret kunne han med hevet hodet kunne kalt seg en "syklist"!

Et veltrent ben ødelagt av hårvekst

Heldigvis var det noen euro-syklister på plass som viste hvordan dette skal gjøres. Syklisten på bildet under var ikke bare flott antrukket og syklet fort, men viste stolt fram veltrente, brune, og glattbarberte legger. KUDOS!


Nydelig! Hurra!

Her er samtlige legger jeg tok bilde av - satt sammen i en liten filmsnutt. Best i HD - of course. Enjoy.





søndag 15. juni 2014

Tyrifjorden Rundt: Andreplass i gjenoppstått klassiker!

Reinkarnasjonen av Tyrifjorden Rundt
I dag ble rittet Tyrifjorden Rundt arrangert med start/mål i Sandvika sentrum - et ritt som ikke har blitt arrangert siden 1987 - og dermed har dette rittet blitt våknet til live igjen, riktignok i en ny drakt og nå i regi av min egen klubb BoC (ok... BoC og Rye i fellesskap!).

Løypa gikk fra Sandvika rundt Tyrifjorden (mot klokka) og tilbake

Til å være et nystartet ritt så manglet det ikke med deltagere, og over 900 glade landeveissyklister (ja... med unntak av han litt sure som sneik foran meg i startnrkøen!) hadde funnet veien til Sandvika for å sykle enten den lange runden på 145km eller en kortere runde på 64km. Det enorme deltagerantallet står i sterk kontrast til det vi kunne lese i mediene for et par uker siden om utvikling i antall deltagere i flere av de store terrengsykkelrittene - som opplever en nedadgående trend (bl.a. Raumerrittet m.fl.) - og det virker ganske klart at i motsetning til den allmenne interessen for terrengsykkelritt så er etterspørselen for landeveissykling og landeveisritt fortsatt i sterk vekst.

Sandvika sentrum sterkt preget av rittet!

Rammene rundt rittet i dag var meget gode og jeg håper dette blir et ritt som etablerer seg som et fast innslag i årene som kommer. Kombinasjonen av å ha start/mål i et sentrumsområde med masse trøkk og liv og en såpass vakker løype rundt Tyrifjorden setter rammene for å kunne ha en skikkelig sykkelfest. Gjennomføringen var også eksemplarisk (og det selv om dette er et nytt ritt) - og de aller fleste av sjekkpunktene i min huskeliste for sykkelrittarrangører var tatt godt hånd om! Selv småtingene som startnr på setepinnen (ikke på styret!!!...) og antall sikkerhetsnåler til startnummeret på ryggen (åtte!... i tråd med min guide til hvordan man fester et startnr) var i henhold. Sikkerheten var også godt ivaretatt med gode løypevakter, følgebiler og bra tilstedeværelse av politi. Stor kudos til arrangørene og alle de som deltok på arrangementssiden for et svært godt gjennomført ritt!

Startnr på setepinnen - fiffig! ;)

Mitt eget løp og opplevelse i fellesstarten
Det tok altså over to uker etter at kroppen kom seg til hektene igjen etter monsterturen fra Stockholm til Oslo. De siste dagene har jeg endelig merket at jeg har hatt overskudd igjen på trening - så det er ikke noe tvil om at man blir satt ganske kraftig ut av spill i en god stund etter en slik påkjenning og man må jobbe seg gradvis tilbake til form... I dag var jeg også fristet til å bli med på norgescup i Oslo, hvor også en del av turritt-eliten var med, men med egen klubb som arrangerte Tyrifjorden, samt at rammene rundt rittet hørtes spennende ut så prioriterte jeg det istedenfor og ble med på fellesstarten der. (Det var også en lagkonkurranse på den lange distansen - her finnes det referater ute på nett allerede). 

Fellesstarten gikk i svært varierende tempo med til tider rene kosesyklingen hvor folk satt og småpratet i feltet og nøt utsikten. Men med jevne mellomrom så eksploderte det  - stort sett da enkelte dro opp tempoet i kneiker eller bakker - og feltet ble stadig vekk litt mørnet og gradvis mindre etterhvert som vi nærmet oss mål. Det var tre bakker av betydning i rittet: Sollihøgda, Røyna (før Sylling), og Tranbybakken se min Strava logg her for profil), og jeg hang greit med i de to første, men opp Tranbybakken fikk Alex Kjær en luke og klarte å kjøre solo fra Liertoppen ned til mål.

Alex Kjær setter inn støtet forbi Tranby kirke
Det jeg ikke visste på dette tidspunktet var at Kjær ikke hadde rukket påmeldingsfristen og var derfor heller ikke "med" på løpet. Dette forstod jeg faktisk ikke før etter målgang og jeg kjørte selv veldig aktivt de siste 20 kilometerne for å bidra med å forsøke å kjøre ham inn, mens andre i feltet som var klar over dette lå bak og sparte krefter til spurten. Det kan jo godt hende vi hadde kjørt ham inn om alle hadde ønsket det. Når det er sagt så virket Kjær å være den sterkeste syklisten i bakkene i dag så han hadde kanskje vunnet?... hvem vet...

Mot slutten var vi en gruppe på 9 syklister og jeg holdt trøkket bra opp den siste slake bakken mot mål men ble passert av Alex Ceselli-Liebst rett før målstreken. Og jeg var godt fornøyd med tredje-plass... trodde jeg... og enda litt mer fornøyd senere da jeg skjønte at det var andre plass!

Rett etter målstreken.. Alex har fordelen av sokker som sier "Shut up legs".
I målområdet disket arrangøren opp med mat og drikke - og med fantastisk vær så var det naturligvis bra stemning! Support-teamet mitt (familien) var også på plass i dag som gjorde det litt ekstra hyggelig. 

Den høyst uoffisielle pallen. Marthin Evensen fra Horten kom inn på 3dje plass.
Alt-i-alt en super dag på sykkelsetet som frister til gjentagelse! Det gjorde heller ikke noe at jeg kunne sykle hjem igjen etter rittet på elleve minutter!.. Jeg tviler på at jeg noen gang kommer til å være med på et sykkelritt som er nærmere hjemme eenn dette her! ;-)

Min treningskamerat de siste par ukene (Oscar) ikke like fornøyd med andre plassen som meg!...

Vi sees igjen til neste år!




fredag 13. juni 2014

Land Helmets: Design din egen hjelm!

De siste par månedene har jeg syklet med en hjelm fra norske Land Helmets, og har hatt denne på hodet i noen tusen km nå!

Land-hjelmen var med fra Stockholm til Oslo
Land Helmets er et norsk selskap som har spesialisert seg på nettbasert salg hvor man kan designe sin egen hjelm. Hjelmen settes sammen hos selskapet i Sandnes - og jeg fikk min bare et par dager et at jeg bestilte! I praksis vil designprosessen si at man kan velge fargekombinasjonene fritt fra et ganske bredt fargeutvalg og dermed få en hjelm tilpasset egne ønsker/behov hva gjelder fargeoppsett.

Anbefaler å gå inn på landhelmets.no og teste prosessen - her får man raskt et inntrykk av hvordan man gjør dette. Hjelmen koster kr 1499,- som jeg personlig synes er en svært konkurransedyktig pris sett i lys av den svært gode passformen, lette vekt, samt friheten til å velge fargene selv.

Fargevalg på diverse deler av hjelmen på landhelmets.no

Da jeg bestilte min så valgte jeg kanskje litt "kjedelige" farger, men tanken var å få en fargekombinasjon som passet med sykkelen! Og det gjør den jo! Valgte også stropp med norsk flagg for å sprite opp litt.

Nydleig match til Tarmac'en
I tillegg til fargedesign så tilbyr også Land et omfattende utvalg av tilbehør til hjelmen - se tilbehørssiden her. Her kan man bl.a. velge navnelogo! Dette er jo super-praktisk for alle lag som driver med rullekjøring. Kanskje tiden med å skrive navnet sitt med tusjpenn på hjelmen er over?... Man kan også bestille stropper, puter, mm løst - og dette er kjekt om man trenger å erstatte deler pga skade. Eller om man bare blir lei og vil ha litt nye farger! :-)

Å velge farger er naturligvis praktisk for sykkel-lag og sykkelklubber - og jeg ser at flere klubber allerede har begynt å benytte seg av Land Helmets for å kunne få en hjelm som "passer" til klubbens farger og drakter. F.eks. vet jeg av egen erfaring i Bærum og Omegn Sykkelklubb at det ikke er helt enkelt å skaffe en gul hjelm (Etto leverte en BoC hjelm som jeg selv kjøpte for et par år siden - men denne er kostbar, tung, og har dårlig passform), og da er det en ganske enkel sak å gå inn på Land Helmets og få satt opp en hjelm som passer fint til drakta.

Forøvrig sponser Land Helmets også vårt landslag i terrengsykling som har fått fine norske farger på hjelmene sine.

Selve hjelmen (som heter Thalamus) har en design som er veldig fin - og ca 1000 ganger penere enn de grusomme bøttehjelmene som enkelte tursyklister synes å tro er viktig å bruke. Jeg har et stort hode og bestilte dermed den største varianten (L) - og til forskjell fra en del andre hjelmer så sitter denne ganske tett og dermed ikke ser så voldsom svær ut!...  I bildet under har jeg tatt fram et par andre hjelmer jeg har liggende til sammenligning - og man ser ganske tydelig her hvor mye "mindre" Land hjelmen ser ut.

Specialized Prevail, Giro Prolight og Land Helmets
Ulempen med at den sitter litt tettere på hodet er at den muligens lufter litt mindre enn sammenlignbare hjelmer. En annen bruker påpekte til meg at han synes den kunne bli litt varm, men dette har jeg personlig ikke merket i det hele tatt. Her i Norge er det sjeldent et problem iallefall...

Av vekt så veide jeg min L-hjelm til 240g som er konkurransedyktig. Til sammenligning er de andre hjelmene jeg har nå på mellom 200 og 295g. Da jeg syklet Stockholm-Oslo var faktisk ett av de få stedene jeg ikke fikk vondt i var nakken, så det var iallefall uproblematisk å sykle 740km med 240g på hodet! ;-)

Land sin vekt midt på tre-et

Konklusjon - en super hjelm til fornuftig pris
Alt i alt er jeg veldig godt fornøyd med hjelmen. Den ser bra ut, veier lite, er behagelig å ha på hodet, og man har omfattende tilpasningsmuligheter - både hva gjelder fargekombinasjoner og tilbehør. Sett i lys av dette synes jeg at prisen er også svært konkurransedyktig - og faktisk rimeligere enn flere sammenlignbare hjelmer.

Det eneste jeg ikke får helt til skikkelig er å feste solbrillene i hjelmen! Når man har den på hodet så kan man få solbrillene til å sitte ganske greit i de to sidehullene, men da må man "støtte" brillearmene med hodet som kan gnage litt om man har de der lenge. Men funker en periode.

Kan iallefall trygt anbefale Land Helmets. Ikke bli en bøtte du også! ;-)

Mini synes også hjelmen er super:

Litt stor til mini fortsatt!


torsdag 5. juni 2014

Sykkeltrening og spedbarn - en super kombinasjon!

Så du har blitt far (eller mor) og så for deg at nå var game over for sykkeltrening?

Feil!!

Basert må egne erfaringer den siste tiden så er det faktisk en rekke fordeler ved å få barn som vi syklister kan få god bruk for! Her følger mine foreløbige notater:

Bli i bedre form og raskere i bakkene ved bruk av sykkelvogn

Å sykle med 25kg ekstra bagasje opp en bratt bakke er sinnsykt bra trening! Dette er syklistenes svar på å trene drassende på et traktordekk.


Børge Ousland viser hvordan dette kan gjøres med to dekk (=tvillingvogn)

Om du er heldig så har du fått tvillinger slik at du kan sykle med en dobbelvogn! Bare tenk deg hvor raskt det kommer til å gå opp den samme bakken når barnet blir gammel nok til å gå selv og du kan hekte av vogna igjen! Dette er det nærmeste vi overivrige mosjonister kommer høydehus-trening... tilsvarende det å trene på tre tusen meters høyde må nå kroppen tilpasse seg en endret fysisk virkelighet med all denne ekstravekten. Hjertet og musklene blir sterkere, blodet strømmer raksere, og overflødige kilo forbrennes bort!

I motsetning til et traktordekk så smiler vekta tilbake til deg her!

(Et lite tips forresten: Det er ikke å anbefale å sykle over fartshumper i over 45kmt... det blir litt vel "luftig" for mini bak der. Og om du trenger å spytte så tenk litt over vinden... selv om babyer ofte har spytt i ansiktet tror jeg de foretrekker at det er deres eget.)


Bruk baby-olje på leggene

Med en baby så får man med på kjøpet en masse diverse oljer og kremer. Flere av disse er supre å smøre inn dine barberte legger med slik at de får et glinsende og skinnende utseende! Da kan konkurrentene dine se hver eneste muskeltrekning i bena dine når du rykker fra de over bakketoppen!

Den som jeg har beslaglagt fra vår babys olje- og kremarsenal er en massasjeolje med kokos-lukt! Her får man glans OG godlukt i ett! Naice!

Dessverre får jeg ikke formidlet den deilige kokoslukten via dette bildet. Kan anbefale å legge seg på hjulet mitt i ritt og nyte duften.


Benytt babyens talkum-pudder når du skifter slange

Et eldgammelt triks benyttet av bl.a. Gunn Rita Dahle m.fl. Når man skifter slange så blir slangen mye lettere å håndtere og få på plass med litt pudder! Prøv bare å spar litt til baby-rumpa også.

Slangen blir "smidig" med litt pudder


Hold hendene (og utstyret?) rene med våtservietter 

Når man skifter bleie på babyen brukes én slik pakke til ett bleieskift - sånn ca. Men om man klarer å ha noen til overs kan man rappe med seg en håndfull våtservietter og ta med på baklomma når man er på tur. Eller kjøp en egen pakke (eller fler) til å ha i sykkelboden. Disse er flotte til å rengjøre hendene og også tørke litt over sykkelramma - i den grad den har fått støv/skitt på seg.

Nytt tillegg til verktøykassa

Øk restitusjonen med diverse små høneblunder ila dagen.

(Dette tipset gjelder for deg som er i permisjon). Babyer sover kanskje et par ganger ila en dag. Skal man bli rask på sykkel er restitusjon like viktig som trening! Og på jobb er det kanskje vanskelig å argumentere for en times høneblund etter lunsj. Men det kan du nå! Sleng deg på sofaen straks baby'en har slukket lysene!

Da dette bildet skulle tas lå jeg og sov, så jeg har funnet et bilde av min far som demonstrerer hvordan dette kan gjennomføres (fra Bahamas i påsken):

Mini og farfar tar litt koordinert restitusjon


onsdag 4. juni 2014

Martyn Ashton, behind the scenes documentary for Road Bike Party 2.

I går dukket det opp en video på youtube fra Brumotti som i dag har gått som ild i tørt gress igjennom sosiale medier! Temaet er triks-sykling på landeveissykkel og er inspirert av Martyn Ashtons Road Bike Party video (som i skrivende stund har har kommet over ti millioner views!).

I denne forbindelse vil jeg anbefale en annen film på Youtube som er dokumentaren bak prosessen med å lage Road Bike Party 2. Dette er en sterk story ettersom Ashton knakk ryggen og ble lam fra livet og ned midt i prosessen med å lage filmen. Han fikk dermed inn to andre trialsyklister, bl.a. Danny Macaskill også godt kjent for sine trial-videoer, som fullførte prosjektet sammen med ham. Mye interessent i filmen - bl.a. hvordan en del av triksene ble gjennomført og også artig med alle detaljene om Colnago-sykkelen som ble benyttet.