mandag 6. oktober 2014

Hagen og Falck vinner finalen i Oslos Klatrekonge 2014!

(Dette er en kopi av rapporten publisert på klatrekonge.com)

Gratulerer til Kristin Falck og Carl Fredrik Hagen som Oslos Klatredronning og Klatrekonge 2014!

Finalen ble arrangert i går i samarbeid med Velo City Specialized Concept Store Oslo i tillegg til litt støtte fra nærmeste familie! Velo City og Specialized bidro også med hovedpremier til finalistene - herunder S-Works landeveissko og S-Works dekk. Hyggelig at også Strava hadde sent over en kasse med småpremier fra USA til deltagere i B-Finalen som bestod av Strava-caps'er og vannflasker!

I år har både bladet Landevei og Procycling kommet meg i forkjøpet ved å skrive sine rapporter fra arrangementet! Her kommer nå min rapport som også inkluderer litt video fra herrene.

"B-Finalen"
Før finalene syklet en ganske stor gjeng på nesten 40 deltagere opp som et uformelt treningsritt med egen tidtagning på Strava - og her var det en rekke navn som har figurert høyt oppe på listene i år. Raskest opp var Lars Sølna Rødsdalen fra Tysil SK, og han ligger helt oppe på sjette plass på herrelisten... kanskje vi får se ham i finalen til neste år? Mange sterke tider her - særlig ettersom vi nå er i oktober måned!

Rødsdalen raskest opp av "B-Finalen"

Basert på Strava-tidene var topp-5 opp (forbehold om feil):

1: Lars Sølna Rødsdalen (Trysil) 15:47
2: Dag Torp-Hansen (Kjekkas) 15:51
3: Pål Fritsvold (Frøy) 15:57
4: Arne Sæterbakken (Ullevål) 16:46
5: Arne Brørs (Frøy) 16:50

I tillegg kjørte Jo Nordskar bra med 15:51 - han hadde igrunn tenkt å være med, men kom litt for sent til start! :-)

Damefinalen - Kristin Falck blir Oslos første Klatredronning!
I år var første gang vi har kåret en Klatredronning og det var ganske enkelt fordi i 2012 og 2013 var det litt for få damer med på listene til at det var konkurranse nok. I år har det endret seg veldig og det har vært stor kamp om de øverste plassene på listen i hele vår og sommer.

Nr 3 på listen Siri Hildonen måtte dessverre melde pass og da var det de to øverste på damelisten som skulle kjempe om tittelen: Kristin Falck og Katrine Hofstad.

Katrine setter fart fra start og forbi Besserud
Katrine satte stor fart fra start, og de lå sammen helt til den siste kneika før målgang hvor Kristin viste seg som den sterkeste. Faktisk satte hun Strava-QOM på den siste bakken og totalt var tiden opp fra Gressbanen den neste sterkeste på Strava all-time! Katrine kom bare noen sekund bak så her var det stor fart hele veien.

Svært hyggelig at Kristin også syklet i sin regnbue-trøye som hun vant i fellesstarten i master-VM i Slovenia tidligere i år. Da har hun vunnet to store titler i år: Verdensmester og Oslos Klatredronning! Gratulerer!! ;-)

Gratulerer til Kristin Falck som Oslos første Klatredronning!


Herrefinalen: Carl Fredrik Hagen får sin revansj fra 2012
På herresiden var det Erik Bohman, Arne Post og Carl Fredrik Hagen som skulle gjøre opp om tittelen. Før start kunne vi lese på procycling.no at landeveislaget Sparebanken Sør sin nysignerte stjerne var den "klatresterke Hagen"... ja vi får se da tenkte jeg! I 2012 tapte Carl Fredrik klatrekonge-finalen mot nettopp Arne, så nå hadde han mulighet til revansj!

Jeg kjørte etter de på motorsykkel og både video samt noen bilder kan ses på den lille filmen jeg satte sammen under. Første gang jeg stoppet var i svingen før Holmenkollen restaurant og her kom Carl Fredrik i nærmest full spurt rundt svingen i et forsøk av å riste av Arne. Her måtte Erik slippe disse to og passerte noen få sekund bak.

Carl Fredrik forsøker å riste av Arne. Photo: Alex Krill
Jeg tok de igjen rett etter Holmenkollen Kapell og her stoppet de nesten helt opp en periode da ingen ville ligge foran og dra. Men da de kom til krysset før Frognerseteren satte Carl Fredrik inn det avgjørende rykket (se videoen) hvor han fikk tre-fire sekund, en luke Arne ikke klatre å tette igjen.


Rett etter det avgjørende rykket

De siste fem hundre meterne økte Carl Fredrik ledelsen til ca femten sekund og kom inn på tiden 14:23 - en svært sterk tid sett i lys av at det var perioder med rolig luresykling! Gratulerer!!


Oslos Klatrekonge 2014!
Her er videon fra motorsykkelturen min opp sammen med herrefinalistene:




Klatrekonge lanseres i Bergen og Trondheim i 2015
Jeg skal innrømme at jeg har blitt overveldet over hvilken interesse konkurransen har fått i år og det er utrolig morsomt! Oslos Klatrekonge er ment som en ekstra motivasjon til treningen og en konkurranse som kan løpe hele sesongen. Jeg håper å se enda flere syklister, både erfarne og nye, med på listene til neste år. For de som ikke konkurrerer i toppen minner jeg om duellene (hvor funksjonaliteten skal bli utvidet) og også mulighetene til å sortere per klubb. Selv om finalen har blitt avholdt ligger listene live frem til 31 desember så det er fortsatt mulig å melde inn nye dueller og/eller forsøke å forbedre plasseringen sin!

Til neste år vil også klatrekonge-konkurransen offisielt starte i både Bergen og Trondheim. Hvordan dette i praksis vil administreres (vil være lokalt) kommer vi tilbake til!


10 kommentarer:

  1. Takk for et utrolig morsomt arrangement gjennom hele sesongen, Martin! Utfyllende og bra rapport som vanlig, og morsom video :-)

    Gratulerer så mye til Carl Fredrik Hagen som Klatrekonge! (og Lars i B-finalen! Rullekjøring gjør susen). Det var ikke mye å gjøre mot de to beste i finalen, de er rett og slett så gjennomtrent og sterke at jeg er storfornøyd med 3. plass og hele opplevelsen rundt rittet. Å sykle på 14:23 som vinnertiden var på, er ordentlig sterkt under enhver omstendighet, men å sykle på den tiden etter sesongslutt i oktober måned med de rykkene underveis er utrolig imponerende. Jeg kunne ikke fulgt med de temposkiftene og det kjøret uansett dagsform.

    At så mange møtte opp til finalen var helt vilt - så en stor takk til alle som stilte opp og gav støtte til oss alle underveis og i mål! Tydelig at Klatrekongen har kommet for å bli, gleder meg allerede til finalen neste år, uansett om stiller som tilskuer eller flakser meg med som finalist.

    Jeg må også takke Alex Krill og Lars Sølna Rødsdalen spesielt for å gi motivasjonen til treningen for å nå såpass høyt opp i konkurransen i år og for hjelpen med tidene opp Kongsveien/Grefsenkollen - fremgangen de hadde tidlig i sesongen var det som trigget det latente konkurranseinstinktet og "dro" meg bort fra Tryvann noen økter. Og takk også til Nikolai Johan Heum, Arne Sæterbakken, Jonas Nielsen og Arne Post (og selvfølgelig Klatrekongen-general Hoff) for flere treningsøkter og inspirasjon underveis!

    Jeg gleder meg til å følge Carl Fredrik Hagen videre på landeveien! :-)

    Vi ses i 2015 - satser på medvind og solskinn hele sesongen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tilbakemeldingen Erik, og gratulerer igjen med fantastiske tider og en tredje-plass i årets konkurranse! Nå gjelder det å holde hjulene igang både høst og vinter så blir 2015 enda bedre! Vi ses :)

      Slett
  2. Jeg har alltid lurt på en ting: Hva gjøres med trafikkavvikling når det arrangeres slike ritt? Jeg har sett noen GoPro filmer av folk som sykler opp til Tryvann og trafikkregler er noe man har et heller løst forhold til og det sykles tidvis hodeløst. Særlig hvis det er litt trafikk og biler som kjører for sakte ved de ulike attraksjonene, eller folk i fotgjengerovergangene. Er det også noen uskrevne regler i disse rittene hvis man blir hindret ved trafikkflaskehalser?
    Jeg lurer fordi jeg er syklist selv og liker det dårlig når medsyklister gjør oss til en utskjelt gruppe fordi de ikke klarer å forholde seg til trafikkreglene.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er et godt spørsmål - som er vanskelig å svare kort på i forhold til OKK. Om du er interessert i hvordan kravene til et tradisjonelt sykkelritt er så er nok NCF et bedre sted å stille spørmålet til enn her. Forskjellen fra et "sykkelritt" er at Oslos Klatrekonge er en løpende konkurranse over hele året og basert på treningstidene til deltagerne, så konkurransen i seg selv er ikke et "ritt", men en samling av tidene fra mange tusen treningsøkter. Landeveissykling er jo per definisjon på trafikkerte veier så det er umulig å unngå - men som jeg har presisert på klatrekonge.com, og som også Strava oppfordrer til, så må man naturligvis sykle med hodet, overholde trafikkregler samt vise hensyn når man er ute og trener. Når det er sagt så har jeg vel selv aldri opplevd at trafikk er noe problem opp til Tryvann eller Grefsenkollen (Kongsveien er kanskje litt annerledes) fordi i den grad det er noe trafikk så går det ikke så fort, og det er dessuten ikke noe stort problem å passere syklister heller - til toppen av Tryvann på sommeren består bil/busstrafikken stort sett av turister som har svært god tid og ikke bryr seg om de taper noen sekund på å ligge bak en syklist før de kan passere trygt. På søndag var det en del "turisttrafikk" og det var bilene selv som var hovedgrunnen til at det gikk ganske tregt både oppover og nedover - merket det godt fordi jeg måtte passere mange begge veier på motorsykkelen.

      Finalearrangmentet som avholdt på søndag nærmer seg definisjonen av et ritt i mer tradisjonell forstand, men her snakker vi om tre deltagere som sykler mot hverandre uten tidtagning, uten startkontigent e.l. Volumet av sykkeltrafikken bestod primært av alle de som syklet opp som egentrening for å se finalistene komme i mål som var utenfor arrangementet (telte nærmere 150 stykker). I den grad interessen for konkurransen også fortsetter å øke til neste år så får vi vurdere i hvilken grad det er pålagt å søke politiet om tillatelse til å arrangere er ritt i mer tradisjonell forstand.

      Slett
    2. PS: Deler svar i to pga lang tekst..

      Eirik!
      Synes et slikt spørsmål er på sin plass og synes Martin skrev et fint svar, men jeg kan skrive litt om Tryvann og trafikk ut i fra min egen erfaring fra akkurat denne konkurransen og deretter generelt fra et utall turer opp:

      I denne konkurransen spesielt kan jeg bare uttale meg om selve finalen med tre deltakere, fellesstarten før oss så jeg ikke. Vi tre lå med en følgebil bak oss i starten da vi var samlet, det gjorde at vi kunne ved et par anledninger holde veibredden i den taktiske delen av løpet som varte maks 3-4 minutter før de rykket fra meg og ble til en duo og jeg kjørte solo. Det var nok noe frustrasjon fra bilister noen sekunder akkurat helt i starten, men det gikk fort over. Deretter vil jeg ikke tro at det var noe problem for biler å passere oss. Fotgjengere er veldig oppmerksomme og slipper oss frem når de ser en konkurranse - men det er viktig med blikkontakt så du vet hva de gjør. Du kan nesten ikke ha fokus på hva bilene gjør bak deg annet enn å ikke kutte svingene foran dem, men jeg kan ikke tro de hadde noen større vanskeligheter å komme forbi enn vanlig so fort "feltet" splittet opp. I en stor fellesstart som Pizzorne er det så klart noe helt annet, men det arrangeres på kveldstid med mindre trafikk og er vel "litt mer" definert som et sykkelritt.

      Jeg kjenner ikke til om det er noen uskrevne regler i turritt eller tilsvarende angående hindring pga trafikk. Min tanke er at hvis det ikke tas hensyn til kryssende tog-trafikk i Paris-Roubaix så fremt ikke ett eller flere brudd blir kjøt inn i løpet av stoppen det medfører, så tar ikke norske sykkelritt hensyn til hindring skapt av trafikk. Første mann i mål vinner, det bør være så enkelt.

      Generelt om Tryvann:

      På veien opp til Tryvann er det to punkter som er særlig utsatt for biltrafikk hvor man risikerer å bli stående i kø:
      1) Krysset mellom Holmenkollveien/Setra vei like ved Besserud. Her stopper trafikken ofte opp i rushtiden eller når det er mye møtende trafikk pga helgeutfarten, og bilene blir stående veldig nær opp mot fortauet så man ikke kan passere på innsiden (som er lov for syklister). Da må man bare gire ned å vente, er man ute etter rekord er det ikke for sent å snu og prøve på nytt. Dessuten stopper det av og til opp når biler skal svinge til venstre inn til ICA-nær, men da kommer man stort sett forbi på innsiden så lenge man følger med på at bil nummer to ikke legger seg ut.
      2) Krysset Holmenkollveien/Kongeveien ved innkjøringen til skistadion på Holmenkollen, ikke så utsatt - men særlig på ettermiddagen i helger med mye møtende trafikk kan man bli stående her, også trangt å komme forbi på innsiden pga høye fortauskanter. Stort sett går det greit, men man må være oppmerksom på at bil nummer to i køen kan legge seg ut til høyre, så det er viktig å tilpasse farten når man passerer på innsiden.

      I tillegg må man passe på de to bussholdeplassene på det første strekket fra lyskrysset ved Gressbanen opp til Ankerveien. Det beste er å la bussen få en god luke før man kjører etter, særlig fordi passasjerene på stopp nummer to ofte skal krysse veien i tillegg. Ser man bussen bak seg i det man starter draget er det ofte den ikke rekker å ta deg igjen uansett pga at busstoppene er ganske trafikkerte. Men hindring av bussen medfører bare at man i verste fall må snu og sykle de første 1-2 minuttene om igjen.

      Slett
    3. Det er to fotgjengeroverganger som er spesielt trafikkerte:
      1) Ved Holmenkollen stasjon til Holmenkollen Restaurant - dette er på et rett strekke med veldig god oversikt over møtende trafikk. Etter at de klippet bort vegetasjonen som dekket for sikten mot de som kom ovenifra og ned, har dette blir mye mer oversiktlig. Derfor stort sett enkelt å gjøre vide unnamanøvre om nødvendig uten å skremme hverken fotgjengere eller bilister - men det skal sies at turister og fotgjengere generelt viser jevnt over usedvanlig respekt for syklister i bakken og vinker/heier oss frem hvis du gir dem et smil og vink. Bare sørg for å ha blikkontakt med fotgjengerne.
      2) I svingen over Holmenkollen Restaurant over til Holmenkollbakken. Her går det ganske sakte i utgangspunktet siden overgangen er midt i en kraftig kneik. Denne overgangen er litt mer uoversiktelig da den er i en sving og man ofte kommer på fotgjengerne rett bakfra/i blindsonen, og fordi fordi fotgjengere kan "kutte" ut i kjørebanen før fotgjengerfeltet hvis du passerer som syklist - men ekstra bred vei pga avkjøringen til hoppbakken/museet gjør at man lett kan legge seg litt lengre ut til venstre for å unngå dette slik at man lettere blir sett og har rom for en trygg sving rundt skulle de plutselig skjære ut i veien før overgangen. Pga. fysisk adskilte veibaner er dette strekket uansett ikke egnet for biler å forta en forbikjøring på, så det hindrer ikke trafikk bak unødig ved en slik manøver. Et innbitt smil og et vink i god tid er alt som skal til hvis du en sjelden gang ligger an til en knalltid, så slipper de deg stort sett frem med et nikk, ellers roer man bare ned og slipper frem fotgjengerne - du taper maks 5-10 sekunder.

      Holmenkollveien er en forskjørsvei helt til du tar av ved Frognerseteren, og derfor er det veldig enkelt å unngå konflikter med bilister fra sideveier, og bilister sommer kommer bak kjører som oftest enkelt forbi da veibanen stort sett er bred og forholdsmessig oversiktelig, men pass på å forsvare din plass i veien så du ikke ligger på kantstripen i et par uoversiktelige innersvinger og ekstra smale strekker (fra Ankerveien opp mot Besserud for eksempel). Turisttrafikken, med plutselige stopp og uoppmerksom kjøring, er et mye større problem i utforkjøringene da så å si alle turistmålene er på venstresiden av veien når du kommer oppover mot Tryvann. På veien opp opplever jeg så å si aldri hindring av turistbilisme, det er bare partiet med utsikten ved Holmenkollen kapell/Midtstubakken der de kan finne på å stoppe opp, men der er veien så oversiktelig at det ikke er et problem. Turistbusser er et veldig lite problem som Martin nevner, de har lite stress og så sterke motorer at de kommer fordi når det er klart og kjører nesten kun i sesongen. Anleggsmaskiner og lastebiler er også sesongavhengig og stort sett enkelt å slippe forbi i en yttersving, men etter arbeidstid er det få av dem om noen i det hele tatt.

      En fin regel er derfor å ta alle maksdrag enten tidlig på morgenen eller etter kl 17-18 på kveldstid, da unngår man det meste av trafikale usikkerhetsmomenter.

      Uansett synes jeg treningssyklister bør vise spesiell aktsomhet i trafikkerte områder, særlig med tanke på fotgjengere, men også medsyklister - det er dårlig stil å snitte nære eller skremme myke trafikanter. At man følger reglene på veien er gitt, det betyr ikke at man skal ligge på hvitstripen og forsvinne fra veien, men det tryggeste er å ta den plassen som gir deg trygghet uten at det hindrer forbikjøringer på oversiktlige veipartier. Ellers ta litt ekstra hensyn til busser og tungtransport, og vis ekstra smidighet i rushtrafikken.

      Blikkontakt, et smil og et "tusen takk"-vink er gode våpen å ha.

      Slett
  3. Takk, her var det virkelige fyldige svar! Jeg er i utgangspunktet ikke interessert i NCF rittkrav eller større rittarrangementer, men tenker mer på mindre konkurranser som arrangeres, som f.eks. finalerunden til Tryvann. Hver og enkelt Stravajager utenom selve avslutningsarrangementet får ta ansvar for seg selv og jeg har jo nå fått et særdeles godt innblikk i alle forhold langs veien gjennom Eriks innlegg :)
    Det jeg tenkte på er om det på arrangementet som på søndag var gjort tiltak som f.eks. løypevakter ved fotgjengeroverganger. Ser jo at det ikke er det største behovet ved tre deltakere, men som dere sier kan det være aktuelt med større tiltak hvis arrangementet blir større. Det er vel særlig det jeg er ute etter: At man ikke bare sender en gjeng ut med rullgardinen nede uten et støtteapparat rundt. Jeg vet veldig godt selv at man tar andre vurderinger i en konkurranse enn ellers :) Ser at dere hadde en følgebil i starten og det er jo et bra tiltak!
    Ift. det jeg skrev om uskrevne regler ved rittflaskehalser: Et tenkt scenario kan være at det ligger en bil foran to ryttere som kniver med hverandre, hvorav den ene har et forsprang som kan holde til mål. Bilen skal svinge til venstre og må vente noen kritiske sekunder på motgående trafikk. Det er ikke plass til å passere med sykkelen på høyre side. Hva da? Dette lurte egentlig mest på for nysgjerrighetens del. Skjønner at det er en del av gamet og at det er førstemann til mål.
    Uansett, jeg synes det er kjempebra med mindre, lokale konkurranser! Stå på :)

    SvarSlett
  4. Hehe. Glemte hovedpoenget: Min grunntanke er at hvis andre trafikanter ser at det er trafikale tiltak som f.eks. følgebil eller løypevakter ved fotoverganger, så tror jeg det er mye større aksept for at syklistene tar litt større plass enn ellers. Konfliktnivået (medieskapt sådan) er jo skyhøyt om dagen og jeg tror ikke det er så mye som skal til for å bedre på det.

    SvarSlett
  5. Hei, stor takk for flott initiativ! Oslos klatrekonge er også for oss langt nedover på listen meget motiverende og morsomt. Vi er mange som ”sliter” hardt for å være blant de 500 beste. Takk for at du startet dette!

    Spørsmål : Hvorfor ikke bare legge reel tid til grunn ? Bare summere de tre tidene. Slik poengsystemet nå er bygd opp gir det noen rare utslag. Da noen er spesielt raske i en av klatringene. Det ser heller ikke bra ut at noen som kun har deltatt på en klatring kommer høyt opp på listen. Skal du komme på klatrekongelisten må du beherske alle tre stigningene. Foreslår at dere neste sesong går over til å summere tidene på de tre klatringene som gjeldende, og man må ha resultat i alle tre klatringene for å komme på listen.

    Tenkte også å merke start og mål på de tre klatringene, men er usikker på mål på Kongsveien, er det ved 70 skiltet eller ved bomstasjonen, eller ?

    Mvh

    Catho B. Christensen

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisann,

      Takk for hyggelig tilbakemelding :) Setter pris på det.

      Grunnen til det er at da hadde Tryvann betydd vesentlig mer enn Kongsveien og Grefsenkollen. F.eks. litt tyngre/eksplosive ryttere som i dag får en bra tid på Kv og Gk vil i dag hevde seg ganske bra totalt på listen, men om det bare var summen av alle tidene så ville det bety at om man hadde en dårlig tid på Tryvann så ville det langt overskygge de gode tidene på de andre to siden det tar 3-4x så lang tid å sykle opp dit. Vi kikket litt på dette for et par år siden og gjorde litt beregninger og falt da ned på poengsystemet. Enig i at man bør kanskje ha tid på alle tre - bra innspill som jeg ikke har tenkt nok på, men da hadde man også fått lukt ut alle de som f.eks. bare pendler over Kongsveien og allikevel havner på listen (langt nede riktig nok) - skal vurdere det! Takk!

      På Kongsveien er det et 50-skilt i bunn rett etter rundkjøringen og et 50-skilt på toppen av bakken litt før bomstasjonen - det er mellom disse to 50-skiltene at segmentet er. Det pleide faktisk å være en egen side (kongsveien.com) hvor folk kunne registrere tidene sine på Kongsveien (før Strava), og der hadde de en ganske kul logo hvor man hadde 50-skilt som en del av logoen!

      LYkke til med vintertreningen! :-)
      martin

      Slett