Sider

torsdag 28. februar 2013

Bratte bakker: Gjøkbakken!

I Oslo finnes det noen brutalt bratte asfalt-bakker her-og-der. I år har jeg som ambisjon å sykle en del av disse bakkene og presentere de her! :-) Forslag til bakker i Oslo og omegn for racersykkel mottas med takk!

Den første av disse er "Gjøkbakken" i Holmenkollåsen. Veien heter faktisk Gjøkbakken, så den er lett å finne - her er den. Det er en rekke hus i denne veien - og jeg antar at samtlige som bor her har SUV m/ firehjulstrekk. Eller kanskje BV (Beltevogn) på vinteren..

Data (verifisert på Google Earth):
Lengde: 290meter
Høydeforskjell: 45meter
Snitt-stigning: 15,5%





Jeg har bare syklet denne bakken to ganger - en gang ifjor sommer da jeg ble tipset av sykkelkameraten min den dagen av vi burde stikke innom - da gikk det relativt ok med en tid på 59 sekund. Den andre gangen jeg syklet var i forgårs... og med litt is, tung vintersykkel med piggdekk, masse vinterklær og dårligere form - så var det såvidt jeg klarte å sykle opp!... Tiden ble da 2:26... Ganske ekstrem forskjell fra forrige gang!

Uansett - en morsom liten kneik av en bakke som gir en liten smakebit på hva som venter for de som ønsker å dra sydover i Europa og sykle bakker som Zoncolan eller Angliru. Anbefales! :-)

onsdag 27. februar 2013

Er haemoglobin på 17 høyt?

I dag var det en svenske som påstod at Bjørn Dæhlie må ha vært dopa fordi han angivelig hadde (sammen med en rekke andre utøvere) høye blodverdier (andel røde blodlegemer) mot slutten av 90-tallet. Jeg satt og googlet litt på hva som er normal-distribusjonen for slike verdier - og fant et par tabeller som er interessente i denne sammenheng. Jeg er definitivt ingen ekspert på området og anbefaler på det sterkeste de som er opptatt av dette å gjøre sin egen research!


Nasjonalikon! :-)
Ifølge svenskene så hadde altså et par mannlige norske utøvere haemaglobin-nivåer på over 17 i konkurranser på slutten av 90-tallet. Dette tilsvarer ca 50% hematocrit - som er omtrent nivået hvor syklister fikk startnekt i Tour de France på begynnelsen av 2000-tallet (i EPO-alderen). Bl.a. så har Tyler Hamilton skrevet en del om hvordan US-postal dopet seg opp mot denne grensen i hans bok The Secret Race.

På papiret så ser disse nivåene litt suspekte ut - særlig når man ser hvordan snittnivåene på blodverdier hos langrennsutøvere (ref den svenske dokumentaren - om dette stemmer aner jeg ikke) økte på slutten av 90 tallet - samtidig som bloddoping ble "kjent" i idrettsverdenen.

Men! Når man ser på normaldistribusjonen av blodverdier så er det fullt mulig å komme på dette nivået ved 1) ha genetisk høye blodverdier, og/eller 2) trene i høyden lenge nok. Og noen idrettsutøvere som er genetisk anlagt og trener i høyden vil da kunne få svært høye verdier.

Her er par tabeller jeg kom over. Denne første er fra en Islandsk studie og viser et haemoglobin-snitt på litt over 15 hos menn, og at ca 3-4% av befolkningen vil ha et nivå på ca 17 på havnivå. Husk på at genetisk høyt Hb er ofte en av elementene av det vi kaller "talent" hos idrettsutøvere innenfor utholdenhetsidrett - dvs at innenfor toppidrett så finner man høyere snittverdier.

Normal Distribution, Hemoglobin, range on 1069 healthy men age 34 - 61. Source: The Reykjavik Study by O.J. Bjornsson, et. al

Denne andre tabellen/grafen (fra en studie fra La Paz, Bolivia) viser haemoglobin-distribusjonen for Tibetanere bosatt på 3700 meters høyde. Her er snittet på hele 18,8! Det viser ganske tydelig hvilken enorm effekt det har å oppholde seg i høyden - og her er et resultat på 17 ganske langt under gjennomsnittet.



Etter det man har opplevd i sykkelsporten, inkludert skandalen til Steffen Kjærgård, så er det vel ingenting som overasker lengre. Men, å anklage norske langrennsutøvere på de blodverdiene som har fremkommet i den svenske dokumentaren kan se ut som et litt for tynt grunnlag når man ser på tallene ovenfor. Dæhli og co var på denne tiden allerede svært oppmerksomme på de "positive effektene" høydetrening har på blodverdier og trente mye i høyden - og det virker jo ikke usannsynlig at de kan ha trent seg opp på dette nivået. Når man kobler dette mot det faktum at det aldri har vært dopingmistanker mot disse utøverne tidligere så velger iallefall jeg å ikke bli svekket i troen på at Dæhli og co konkurrerte med rent mel i posen! :-)

mandag 25. februar 2013

Eksotisk treningsøkt utenfor Panama!

Vedlegger en liten feriefilm fra forrige uke som jeg snekret sammen. Jeg har vært på seilbåt på noen ubebodde øyer utenfor Panama og det ble ikke akkurat mye sykling, men holdt formen iallefall litt vedlike med litt svømming og jogging :-) Videon er fra øya "Zapatillo 2" som får noen enkelte besøk fra turister i motorbåt ila dagen, men som eneste seilbåt hadde vi stort-sett øya for oss selv. Ca 2km omkrets - strand hele veien rundt, men noen palmer her og der hvor man må litt ut i vannet.



Økten på Strava er litt artig. Se bilde. Jeg vil personlig overrekke en flaske vin til førstemann som tar KOM/CR på dette segementet! ;-)




lørdag 9. februar 2013

Test av Alpenheat Fireglove hansker

I to vintre har jeg syklet med varmesåler fra Therm-IC i skoene og dette er et av de beste utstyrskjøpene jeg noensinne har gjort. Siden jeg kjøpte de har jeg ikke vært kald på føttene en eneste gang - selv på 3-4 timers langturer i -15 grader så holder de helt supert - og jeg klarer ikke skryte nok av de!

Derfor bet jeg rett på da Bikeshop reklamerte for Alpenheat Fireglove hansker med elektriske varmeelementer for noen uker siden - særlig likte jeg slagordet deres "Frys aldri på hendene igjen!". Og på -50% tilbudet til ca kr 1300,- (som jo fortsatt ikke akkurat er billig for et par hansker...) bestilte jeg de.

Jeg har testet de nå på 4 ulike turer i litt varierende temperaturer og på dagens 3-timers tur til Kleivstua med temperaturer ned mot -15 erfarte jeg at disse hanske dessverre ikke holder det de lover.

Hansken er på størrelse/form med en slalåmhanske, og med batteriet som man setter inn på undersiden (rett over pulsåren... se bilde nr 2) så blir de relativt tunge - men ingen problem å sykle med og fungerer sånn sett helt fint.

Alpenheat Fireglove hanske med eletrisk varming
Varmeelementene skrur man å med power-knappen på oversiden - og det finnes tre innstillinger. Når man har på hanskene innendørs med den kraftigste varmen på så kjennes de utrolig varme ut! Faktisk så ville man tro at de blir alt for varme med denne innstillingen!...

Batteriet settes inn på undersiden (se glidelåsen)
Problemet med disse hanskene er ikke varmeelementene. Problemet er at hansken i seg selv ikke er spesielt godt isolert og impregnert. Dette gjelder særlig fingrene/fingertuppene. Mesteparten av varmeelementene er på håndbaken - men det jeg erfarte i dag er at fingrene blir iskalde fordi vinden nærmest blåser rett inn... det føltes iallefall slik i -15 grader på den 20 min. nedkjøringen fra Kleivstua til Sørkedalen. Det blir omtrent som om varmesålene i skoen kun varmet hælen mens man ble iskald på fremre del av foten og tærne...

For en liten stund tilbake så skrev jeg om hvordan man burde kle seg i -15 kuldegrader - og da brukte jeg et par Swix slalåmhansker. Faktisk så tror jeg disse hanskene holder varmen omtrent like godt som Alpenheat hanskene. Og da er de uten varmeelementer mens Alpenheat har... det sier litt om kvaliteten på selve hansken.

På dagens tur så stoppet jeg på vei ned til Sørkedalen og fisket fram mine Norrøna overtrekkshansker som jeg (av gammel vane) har på baklomma. Da ble hanskene gode og varme under for da blåste ikke all varmen rett bort igjen. Det funket bra!...

Dette ble redningen i dag...
Noe annet som er verdt å tenke på er risikoen for at batteriene går tomme. Hva gjør man da? Da bør man ha telefon på baklomma slik at man kan ringe kona for å bli hentet: For i -15 grader med disse hanskene uten varmelementene på så har man et stort problem.

Konklusjon: Jeg trodde med disse hanskene at jeg "aldri ville fryse på hendene igjen". Men det gjorde jeg på dagens sykkeltur i -15 grader. Når man har betalt 1300 kr (og det var halv pris!...) for et par hansker med elektriske varmeelementer så forventer man at de holder varmen i vesentlig lavere temperaturer enn dette. Varmeelementene er supre, men hansken i seg selv isolerer såpass dårlig på fingrene at varmen forsvinner rett ut når det er skikkelig kaldt. Dette var svært skuffende. Jeg tror nok en vesentlig bedre og billigere løsning er fortsatt et par gode hummerhansker eller et par gode slalomhansker.

Ser sånn passe gal ut...
Men nå er jeg så lei av å fryse at jeg drar til Panama for å seile og steke på stranden! Forhåpentligvis er det litt varmere når jeg er tilbake! :-)

mandag 4. februar 2013

Sykkelpendlere..

Ikke noe annet enn noen bilder av noen diverse mennesker på sykkel i snøværet som jeg tok ca 08:30 i dag 4 februar på Rådhusplassen i Oslo. Respect! :-)














fredag 1. februar 2013

Analyse av spørreundersøkelser: Del 2.

Fortsettelse fra Del 1 følger her:



Spørsmål 4: Hele 81% mener at over 600kr for et sykkelritt er for dyrt! Og selvfølgelig er det jo det! Etter at man har svidd av 50-60 tusen på ny sykkel ("ca ti tusen" som man sa til kona), 20 tusen på påskeferie på Mallorca og 10 tusen på ny bekledning - så har man ikke råd til å kaste hundrelapper i hytt og pine rundt seg!

Konklusjon: Her må rittarrangørene revurdere sin grådighet og/eller se på mere differensierte finansieringsløsninger. For eksempel: Om det er noen som har såpass god tid at de stopper på en matstasjon så kan de vel betale med visa-kort!? Så slipper vi andre å subsidiere matstasjonene igjennom startkontigenten! Det er bare å legge traséen forbi en Joker butikk!

Hvor mye er du villig til å betale for et sykkelritt?





Spørsmål 5: Det er godt å se at de fleste leserne stort sett hilser på andre syklister. Det finnes ikke noe mere irriterende enn å være langt ute på landet (og ikke sett en annen treningssyklist på lang tid) og vinker til en annen ensom treningsulv hvorpå han stirrer rett frem og dundrer rett forbi...

Konklusjon: "Av-og-til" er ikke godt nok dessverre. Her er det en del som må skjerpe seg. Det koster ikke mere enn en kvart kalori å løfte et par fingre fra venstre styre hver gang det passerer en motgående syklist. Om motorsyklister klarer det så kan vel vi også!


Hilser du på andre syklister?





Spørsmål 6: Over 70% av leserne trener mere en 7 timer i uken i snitt. Mange treningsnarkomane som finner veien til denne bloggen med andre ord! ;-)

Konklusjon: Om du ikke allerede har kommet ut av skapet kan du bare innrømme det nå med en gang. Gjenta etter meg: "Jeg heter ______ , og jeg er treningsnarkoman." Føltes ikke det godt?

Hvor mye trener DU per dag i snitt?