tirsdag 29. januar 2013

Hvordan feste startnummeret som en proff!

Man skulle kanskje tro dette var enkelt...

Å neida. Det finnes så vannvittig mange dårlig festet startnummer at dette definitivt trenger et eget innlegg. Faktisk så tror jeg ikke det finnes en enkelt oppgave ila et sykkelritt som det slurves så mye med som å feste startnummeret! Kanskje fordi man ikke trener på det? Da burde man kanskje kjøpe seg noen startnummer og øve på å feste og sykle med også på trening! ;-)

Først og fremst: Vi driver med sykling - ikke seiling - og startnummeret skal derfor ikke henge ut fra ryggen som en fokkestump. Forhåpentligvis er ambisjonen å sykle så raskt som mulig ettersom man stort sett bare har på startnummer i ritt?... Å sykle med et flagrende drivanker i bakenden er ikke forenlig med denne ambisjonen - og står heller ikke i stil med de minst 50-tusen kronene du har svidd av på aerodynamisk sykkel og klær.

Nummeret skal heller ikke brettes slik at reklamen blir borte. Det er faktisk bra at det finnes noen firmaer som synes det er av noen som helst verdi (selv så mikroskopisk som denne måtte være) å ha navnet sitt på akkurat din rygg/rumpe! Dessuten kan du i verste fall bli diskvalifisert for dette om rittlederen har stått opp med parkeringsvaktlynne denne dagen.

Slik skal det gjøres:

  • Alltid bruk tre sikkerhetsnåler på oversiden av startnummeret.
  • Ideelt antall sikkerhetsnåler per startnummer er 8. Ha et utvalg av sikkerhetsnåler sammen med sykkelutstyret ditt i tilfelle arrangøren er gnien og bare deler ut 4 til hver.
  • Fest hver sikkerhetsnål først gjennom nummeret, så gjennom trøya, og så opp igjennom startnummeret igjen!
  • Husk at trøya strekker seg litt når man tar den på - ta høyde for dette når du tar på nummeret slik at ikke trøya klumper seg under startnummeret. Det beste er å ha support-crew som fester nr etter at du har tatt på trøya.
  • Om startnummeret kommer med et hull i hvert hjørne (ment til sikkerhetsnåler) så for guds skyld ikke bruk de. Da vil det ikke sitte tett og du vil ikke sykle like fort.
  • Krøll startnummeret opp i en ball og deretter strekk det ut igjen før du fester det på trøya - da blir det mykere og ligger tettere inntil kroppen.
  • Startnummeret skal plasseres nederst på baksiden av trøya over lommene - IKKE LANGT OPP PÅ RYGGEN!!!! Om det bare er ett nr, så påse at du har satt den på i henhold til arrangørens anvisning (enten på midten eller på en av sidelommene). Om det er to startnr så sett en på hver sidelomme.
  • Om du fikk utdelt en masse reklameklistremerker i tillegg til startnummeret behøver du IKKE å klistre disse rundt omkring på hjelm, sykkel, bagasje, etc.
  • Hvis du får utdelt nr 13 så skal denne snus opp-ned. Bare gudene vet hva slags ulykke som vil inntreffe om en stakkars uvitende syklist en dag sykler med nr 13 riktig vei.
  • Om du har support-crew (les kone/kjæreste) som bistår med denne oppgaven mens du varmer opp så påse at hun/han har lest dette innlegget og er inneforstått med viktigheten av dette arbeidet og hvordan dette skal gjøres riktig. 


La oss se på noen eksempler:

1: Thor Hushovd - her fra hans seneste opptreden i Argentina. Kanskje litt "casual" med 5 sikkerhetsnåler per startnummer (6 på den ene). Han har heller ikke benyttet seg av "krølletrikset", men plasseringen er fin og reklamen synes. Det er fortsatt tidlig og jeg antar at antall sikkerhetsnåler øker i tråd med formen og ambisjonsnivået utover i sesongen.

Thor Hushovds trøye, Argentina 2013

2: Noen diverse Tour de France ryttere fra doping-tiden. Det kan se ut som Gerolsteiner og Cofidis rytteren har krøllet startnummeret sitt for at det skal ligge bedre. Profft. I TdF så er startnummerne svære klistremerker som man bare klistrer på - men, som vi ser av T-Mobile rytteren (Mathias Kessler) så har han i tillegg festet 8 sikkerhetsnåler i tilfelle den går opp i liminga! (Som vi f.eks. ser på hjørnet av startnr til Gerolsteiner).


Diverse TdF startnr

3: Giro d'Italia. Som vi ser her har Ivan Basso brukt de anbetalte 8 sikkerhetsnåler. Startnummerene er krøllete, fin plassering, ingen brett. Slik skal det gjøres!

Andy: "Gratulerer med godt festet startnummer!"
4. Rune Høydahl. I terrengsyklingens verden driver man med et litt annet nummerregime - som innebærer startnummer foran på sykkelen! Men, jeg tok med dette bilde bare for å vise hva man gjør når man får utdelt nr 13. Man snur det selvfølgelig opp-ned. Som vi ser av blikket hans er han svært bekymret for hvordan dette skal gå, men Rune overlevde rittet uten noen varige skader takket være denne manøveren.

Nr 13 opp-ned. Of course! (c)Frank Solberg

10 kommentarer:

  1. Veldig godt innlegg!
    Lærte mye nyttig her! Har fler ganger opplevd at det blåser seg opp og ikke sitter slik det bør gjøre, men nå lærte jeg meg noen triks som sikkert vil hjelpe. Spesielt godt likte jeg nr 13 regelen, den var jeg ikke klar over faktisk. Så nå "håper" jeg neste at jeg får nr 13 på neste ritt.

    Stå på med flere gode artikler!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Andreas!

      Det er visstnok en uskreven regel pga overtro forbundet med ulykkestallet nr 13 - men, det er jo ikke akkurat ofte man får det tallet og får snudd det! ;-)

      Stå på! martin

      Slett
    2. http://www.velominati.com/the-rules/#13

      Slett
    3. Fikk gleden av å teste dette på Åseral Rundt i fjor! http://www.martinhoff.com/2013/08/aseral-rundt-2013-et-ritt-for-avslutte.html

      Slett
  2. Her lærte jeg masse! Tusen takk for alle de underholdene og nyttige innleggene du skriver :-)
    Linda

    SvarSlett
  3. Godt noen tok på seg jobben og skrev denne MEGET VIKTIGE artikkelen :-) Takk!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Forhåpentligvis er det mange som nå sparer opptil flere ti-dels sekunder ila sesongen! ;)

      Slett
    2. Det med 13 tallet viste jeg ikke, stadig noe å lære takk...

      John

      Slett