fredag 3. august 2012

Birkebeinerrittet er blitt for dyrt!

Jeg antar det ikke bare er jeg som synes at Birkebeinerrittet har en sykt dyr startkontigent?

For 2012 er startkontigenten på svimlende NOK 920,- (eks engangslisens). I tillegg så er det drøye priser på en rekke av tilleggstjenestene - for eksempel Birkenbuss opp på fredag for NOK 530!? For de aller fleste vil jeg tippe at budsjettet for startkontigent, transport, overnatting, mat mm. havner et sted mellom 2-3 tusen kr.

Vanligvis så forsvares høye startkontigenter ved at arrangøren argumenterer for at "det koster å arrangere ritt"... men det kan ikke Birkebeinerrittet AS lenger gjøre for selskapet går med et ekstremt høyt overskudd - som påpekt av Finansavisen denne uken (se bilde).

Birkebeinerrittet AS har i 2009, 2010 og 2011 hatt et årsresultat (dette er overskuddet som kan deles ut til aksjonærene) på henholdsvis NOK 2.9m, 5.1m og 8.3m. De siste tre årene har dermed arrangøren høynet startkontigentene for å øke sin egen inntjening. Aksjonærene i Birkebeinerrittet AS er Rena Idrettslag (50%) og Lillehammer Cykleklubb (50%) og tjener nå grovt mye på arrangementet.

Jeg synes forsåvidt det er helt greit at Rena Idrettslag og Lillehammer Cykleklubb får en fornuftig avkastning på å arrangere rittet og høste litt av den suksesshistorien Birken er - men nå begynner å lukte litt av grådighet og utnyttelse av den posisjonen Birkebeinerrittet har fått. Startkontigenten på dette nivået bidrar med et negativt stikk i siden på oss deltagere - og jeg tror for Birkebeinerarrangementenes eget renommé at de gjør lurt i å vurdere dette nivået for 2013.

Betydelig overskudd for Birkebeinerrittet AS. Finansavisen denne uken.


10 kommentarer:

  1. Heisann.
    Jeg sykler en god del selv og registrerer at prisene til påmelding varierer stort. Jeg unner LCK og Rena alle pengene. Hvor mange medlemmer fra klubbene er det ikke som jobber dugnad... Det gjelder oss begge ser jeg, at betalingsvilligheten når det gjelder stæsj er noe bedre :-)Å blåse tusenlapper på hjulsett er jo aldri noe problem (egenerfaring). Ha en fortsatt god dag. Hilsen Thomas Weisser-Svendsen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for innspill,

      Jeg er faktisk relativt gjerrig når det kommer til utstyr og ligger milevis bak de som kjør karbonhjulsett til 20 lapper! Holder meg til mine relativt rimelig prisede alu-hjul. Og i terrenget kjører jeg på min Scale35, som jo er en "midt på treet" sykkel. I startgruppen min i Birken ifjor så var nok jeg en av de som hadde dårligst sykkel! ;-)

      Som sagt så unner jeg også disse klubbene en "fornuftig avkastning". Hvor mange medlemmer er det i Rena Idrettslag iforhold til deres andel av Birkebeinerrittets 8.3m i bunnlinje? Ikke mange. Dette er som superprofitt å regne, og forsvarer ikke startkontigenten på 920kr.

      Slett
    2. Scale35? Din snobb!
      :)

      Selv holder jeg meg til Trek 6700 (alu) fra 2008, og pulje 4 i Birken.

      Ekstratjenestene er dyre, der er vi enige. Startkontingenten gjør de lurt å holde stabil, selv om etterspørselen tilsier at de kan øke den for hvert eneste år. Unner idrettslagene alle dugnadspengene de får ut av det, for arrangementkvaliteten er det ingenting å si på!

      - Nico

      Slett
    3. hehe - ja da tror jeg du er i det "lavere sjiktet" hva gjelder utstyr i den puljen! Jeg følte meg definitivt ikke som en snobb når jeg kikket rundt i puljen min ifjor! (tror det var pulje 7 eller noe sånt)

      Helt enig at arrangementskvaliteten er bra. Jeg er også enig i at idrettslag fortjener å få overskudd fra de arrangementene de står bak - særlig ettersom det er mange dugnadstimer. Men om man ser stort på det så er det faktisk et argument for at Birkebeinerrittet bør ha lavere startkontigent. Grunnen til det at de kanibaliserer markedet for andre idrettslag/arrangører. Det har blitt så dyrt å bli med på Birken at jeg tror svært mange nedprioriterer andre ritt. Det blir rett-og-slett for dyrt å være med på flere ritt når det koster så mye. Mitt syn på det er at det hadde vært det beste for sporten om man hadde en rimeligere kontigent (og noe lavere lønnsomhet, men fortsatt god) slik at mange av deltagerne fikk spre noe av midlene sine også til andre idrettslag/arrangementer!

      Slett
  2. Roy Espen Langemyr3. august 2012 kl. 11:39

    Birken kan ryke og reise for min del. Det koster altfor mye. Sist gang jeg deltok betalte jeg ca 3.000,- for deltakelse, overnatting, buss, parkering, mat etc, kort sagt hele schmæla. Ved hjemkomst etter Birken lekte jeg med tanken om å heller ta en tur til utlandet og sykle litt i stedet for Birkendeltakelse. Som sagt så gjort, tur til Italia høsten 2011 ble booket. Flybillett tur-retur, leiebil fire dager, hotell samt leie av sykkel havnet på 3.200,-... Og i stedet for å kjøre i sauedritt i møkkavær til Lillehammer besteg jeg Stelvio to ganger og Gavia en gang i strålende vær.

    Gjett hva vi skal om fire uker?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja - det setter kostnadene i perspektiv når man kan sykle Stelvio for samme prisen!... Som forøvrig er et helt rått fjell og fantastisk sykkelopplevelse! Synes selv det er kanskje det flotteste passet jeg har syklet! God tur, hvoren det måtte være, om fire uker! :-)

      Slett
    2. Men fikk du Merket? Hæh? Fikk du det?!

      Slett
  3. Vedr dugnad og birken - medlemmene jobber dugnad for idrettslagene, som igjen får betalt fra de to Birken-selskapene. Å koble overskuddet i aksjeselskapene med dugnadsinnsats blir unyansert. Inntektene for de tre idrettslagene (og andre foreninger som bidrar) er langt høyere enn utbytte alene. Overskuddet balanserer derfor greit framover ved å justere prisen for "dugnaden".

    Børsen

    SvarSlett
    Svar
    1. Altså så betaler allerede Birkebeinerrittet AS Rena Idrettslag for dugnaden som idrettslaget stiller med. Da får de altså først betalt for innsatsen så får de i tillegg en andel av overskuddet (8m+)! Svært godt poeng om dette stemmer!!

      Slett
  4. Birkebeinerrittet er jo et veldig dårlig kamuflert landeveisritt, noe forbudet mot landeveissykkel (og bukkestyre) bekrefter.

    Høy pris kunne kanskje vært ok hvis man faktisk fikk et arrangement over gjennomsnittet, men de gangene jeg har vært dum nok til å delta (én gang som uvitende sucker, én gang som "promo" for terrengsykkel.no, og én gang med jobben) har det vært tydelig at det er pengene som teller: man loppes ved påmelding, må betale svindyr transport, tvinges gjennom en butikk når man henter startpakken, og får ikke så mye som en kjeks når man kommer i mål. Etterpå får man et reklameblad i posten i flere år.

    Det finnes mange andre fine terrengritt (som foregår i terrenget, ikke på grus- og asfaltvei), der man får mye mer igjen for pengene.

    SvarSlett