søndag 31. juli 2011

Nydelig sykkeltur i Høvåg :-)

Fantastisk naturopplevelse i dag morges å først kjøre båt inn til land med sykkelen, og deretter en rolig 7mils tur før frokost. Møtte omtrent ikke et menneske eller bil og så norsk natur fra sin flotteste side. For en start på dagen!





asd

torsdag 28. juli 2011

Gjøremål før Birken og Grenserittet /mekk

Sykkelmekkgjøremål (skrevet også litt om klær i dårlig vær her).

Gjør klar sykkelen NÅ: Det er en svært god ide å fikse det man har tenkt å fikse på sykkelen så raskt som mulig fordi man bør helst ha syklet i et par uker på sykkelen etter man har mekket ferdig.. det er rart hvor ofte ting må justeres/etterstrammes/fikses etc.. Ikke planlegg noen store mekkeprosjekter rett før rittet uten å få testet sykkelen skikkelig.

Det man bør vurdere å gjøre på sykkelen er (prioritert rekkefølge)

- Gå over girjusteringer frem og bak. Her finnes det masse bra instrukser på nett - search and you will find. Men, om du ikke er 100% fornøyd med innstillingene så dobbelsjekk og fiks. Merk forøvrig at upresis skifting kan også være et resulatat av andre årsaker som slitt drivverk (kjede/tannhjul) eller skjevt girøre (metalbiten som bakskifteren er montert til - kan byttes om skjev).
- Bytte dekk og slanger: Om du har ett år+ gamle dekk eller slitte dekk så bør disse byttes. Gummi er ferskvare og blir hardt/stivt selv om det ikke brukes. Punkteringer skjer utrolig mye lettere på slitte/gamle dekk - så dette er iallefall noe jeg prioriterer høyt. Selv har jeg satt på Continental Race King 2.2. Helt topp til Grenserittet/Birken - og ikke minst får man prisgunstige dekkpakker av denne (bl.a. fortsatt på XXL). Jeg har forøvrig ikke punktert en eneste gang i 2011 (nærmer med 6k km) - nå er jeg mest på landeveien, men tror allikevel at en del av grunnen er at jeg er påpasselig med å sykle på gode dekk. Når det gjelder lufttrykk så er dette litt avhengig av vekt på rytter - jeg er 84kg og planlegger å ha ca 35psi (dette diskuteres av en eller annen grunn sinnsykt mye på diverse forumer... det er ikke SÅ viktig. Jeg er overbevist at om man har 30 eller 60 så er det en ekstremt marginal forskjell på rullemotstand).
- Bytt bremseklosser. Enkelt å gjøre selv. Finnes to typer - unngå de myke, kjøp de harde.
- Bytte wire og strømper: Om giring er litt trengt så bytt wire og strømper. Dette burde man egentlig gjøre ofte for sykkelen føles faktisk helt ny ut etter at man gjør dette her. Viktig!: Når man bytter så sett på heldekkende strømper. Det enkleste er bare å kjøpe en lang strømpe (metervare i butikk) og klippe til helt fra styret til skifteren, og bare tape'e/strips'e denne til rammen. At det i det hele tatt finnes terrengsykler som selges uten heldekkende strømper er jo en skandale - om man sykler i skauen så får man garantert gjørmesprut, og med "oppdelte" strømper så kommer denne gjørma inn i strømpene. Ref Birken i fjor og i forfjor så var det ekstremt mange som fikk girskifte problemer av denne grunn.
- Juster trykket i dempegaffelen. Det er nesten litt rart at det ikke følger en demperpumpe med når man kjøper terrengsykkel. Faktisk så tror jeg svært mange ikke vet hva dette er en gang. Men, til opplysning: Dette er en liten pumpe som man kan justere lufttrykket i dempegaffelen sin med - omtrent som man pumper opp hjulene sine. Stikk ut og kjøp en om du ikke har fra før, og sjekk brukermanualen (også ganske rart at man ikke får med denne når man kjøper ny sykkel... man før den hvis man bare kjøper en demper) til dempegaffelen - som du finner på internett.
- Skjekk trinsehjulene i bakskifteren og kranklageret. Trinsehjulene i bakskifteren er etter min erfaring den ene komponenten på både landeveis- og terrengsykler som produseres i helt latterlig dårlig kvalitet. Jeg tror nesten ikke jeg kan huske at ikke disse har vært i stykker når jeg har tatt meg bryet til å sjekke de. De er heldigvis ganske enkle å bytte... men irriterende å til stadighet måtte bruke 200 kr på nye. Også kranklageret virker som en av komponentene som sykkelprodusenter ikke bryr seg nevneverdig mye om at skal fungere mer enn et par tusen kilometer. Sjekk den, og ikke bli overasket om kulelagerne her er i stykker.
- Gå over resten av sykkelen og sjekk etter ødelagde deler. Rart hvor mye som blir ødelagt igrunn på en sykkel som brukes litt. nevner et par ting som bør sjekkes: Styrelageret (hold inn forbrems og rugg litt frem og tilbake... slark betyr at denne må sjekkes mer), pedaler, gå over eikene på hjulene, ta av hjul og sjekk at nav er ok, og kikk over rammen etter sprekker/slag.

Det er vel det jeg kommer på nå i farten. Om noen har noe mer vennligst legg igjen en kommentar! ;-)

tirsdag 26. juli 2011

Teknikktips #6

Dette er en fortsettelse av Teknikktips #1Teknikktips #2, Teknikktips #3Teknikktips #4 og Teknikktips #5 med noen punkter til. (merk at "teknikk" er kanskje litt misvisende.. det er bare diverse tips relatert til landeveissykling etterhvert som jeg kommer på nye)

11. Drikk/spis med venstre hånd, og på "riktig" tidspunkt. Det tar litt tid å venne seg til å bruke venstrehånden når man tar vannflasken eller mat på baklomma, men dette er faktisk veldig lurt å bli vant til. Grunnen er ganske åpenbar - og det er fordi man kan da fortsatt bremse og gire med høyrehånden ganske greit. Dette er særlig viktig å tenke på når man spiser - fordi det tar mye lengre tid å få i seg mat enn drikke.. om det skulle plutselig dukke opp noe i veien som gjør at man må bremse hardt så er det ikke spesiellt festlig å klemme hardt på forbremsen fordi man er opptatt med å presse en Snickers inn i munnen med høyrehånden.

I tillegg er det smart å ta til seg næring når det er minst fare for at en situasjon kan oppstå som gjør at man heller bør ha begge hendene på styret... personlig liker jeg best å spise/drikke på slake&rette oppoverbakker eller på sletter. Unngå forøvrig å drikke/spise i fartsrekka i en rulle - det oppstår nesten alltid luker når noen gjør dette som skaper merarbeid for de andre.

12. Disponer kreftene effektivt for å maksimere snittfarten. (Merk: For mange er dette ganske åpenbart, men jeg har ikke klart å finne noe godt materiale som omtaler det - selv om det helt sikkert finnes. Jeg tror det viktigste er å være litt bevisst på hvor/når man disponerer kreftene sine, og at man ikke bare sitter og trør med samme intensitet hele tiden.)

Først en liten hypotese: Om man tar en konkuransesyklist med terskelwatt på 330w og tar tiden på han i en kuppert tempoløype (gjerne med noen skarpe svinger) så vil han sykle fortere enn en robotsyklist som trør konstant 350w på sykkelen. Grunnen til dette er at konkuransesyklisten vil disponere kreftene ujevnt - for eksempel vil han ikke trø for fullt i en bratt nedoverbakke ettersom det ikke er mange ekstra km/t å hente på å sykle hardt her - dette er heller et fint tidspunkt å krype ned på styret og restituere seg til motbakken han ser lengre fremme.
Derfor har jeg noen kommentarer til hvordan man bør tenke på å disponere kreftene i bakker og svinger nedenfor:

Bakker: Her er prinsippet å bruke ekstra krefter i starten for å beholde inngangsfarten så lenge som mulig, og når bakken er ferdig bruke ekstra krefter for raskt å komme opp i fart igjen når man sykler over toppen. Hvor mye ekstra krefter man bør legge i ved start og slutt av bakken (i forhold til intensiteten man holder i midten av stigningen) er avhengig av bakkens lengde. F.eks. om det er en kort bakke så er det fornuftig å forsøke å opprettholde farten over hele kulen (dette kan man faktisk spare veldig mye på, så det lønner seg å kunne identifisere slike bakker på forhånd), mens om det er en svært lang bakke så kan en for hard start på bakken være ødeleggende for det lange midtpartiet hvor man må finne en god, jevn, rytme. Man må mao. bruke litt skjønn, og det er en svært stor fordel å ha kjennskap til løypen. Om man f.eks. vet at det kommer en kort bakke etterfulgt av en slak utforkjøring - så er det ganske åpenbart at det vil lønne seg å kjøre hardt over kulen og opprettholde høy fart hele veien, for derretter å "hente seg inn" igjen i utforkjøringen.

Skarpe svinger: Her gjelder det å bremse ned før svingen så sent som mulig (hardt, men kontrollert) og deretter bruke ekstra krefter på så raskt som mulig komme opp i hastighet igjen. Se også det jeg skrev i Teknikktips #2 om hvordan man bør bruke veibanen i skarpe svinger. Prinsippet blir igrunn det samme som når man er ferdig med en bakke - det er mange sekund å kneppe inn om man raskt kommer opp i hastighet igjen.

Merk tilslutt at i ritt så er forsåvidt disse tankene ikke veldig viktige om man er i et felt - men det kan allikevel være en mulighet for å spare litt krefter iforhold til de andre - om mulig kan man sykle seg litt opp på siden av feltet ved inngangen til bakken og heller "skli litt tilbake" ila bakken, og dermed ha brukt litt mindre krefter enn konkurrentene. Ved siden av feltsykling er kraftdisponering veldig viktig om man sykler en tempoløype - men også om man er i ett brudd eller jobber for å innhente hovedfeltet.

torsdag 14. juli 2011

Preikestolen

Tar meg litt ferie fra bloggen de neste ukene. Det neste som skjer på sykkelfronten er nok Grenerittet om ca 4 uker - så da blir det litt terrengsykling i ferien som oppladning. God sommer!

Tok ikke med sykkelen denne gangen!

mandag 11. juli 2011

Formtest #6 / 2011

6'te gang i vår/sommer jeg tester formen. En stund siden jeg har gjort dette sist (pga at jeg ikke har hatt fremme terrengsykkelen som jeg har brukt til disse testene) så var litt spent på resultatet. Konklusjonen er at det iallefall har fortsatt vært noe fremgang, men kanskje ikke veldig mye. 

Bekrivelse av testene (samme som sist jeg post'et dette her): 

I år har jeg bestemt meg for å kjøre to tester/bakkeintervaller på 4min med noen uker mellom hver gang. Jeg gjør det i bakkene oppover mot Steinshøgda (se Garmin kartet), og jeg gjennomfører dette på terrengsykkelen (kun fordi det fortsatt var mye grus og is da jeg begynte med dette tidlig i vår). Starten går på midten av denne brua nedenfor rundkjøringen i Griniveien:

Broen som har markert starten på intervallene mine i hele vinter og vår :)

"Test1" er ganske enkelt å forsøke å holde pulsen så nærme 150 slag som mulig og se hvor langt jeg kommer på 4min. "Test2" er å kjøre så hardt jeg klarer opp i 4min og se hvor langt jeg kommer. Har også notert hvilepuls og kroppsvekt på disse dagene.

Formtestresultatene så langt (alle på terrengsykkelen):

Test1: 4min på 150puls
Juli 11: 1240m / 18.5kmt / 150hr snitt
Mai 26: 1180m / 17.6kmt / 150hr snitt
Mai 3: 1150m / 17.2kmt / 151hr snitt
April 8: 1050m / 15.7kmt / 152hr snitt
Mars 19: 1000m / 14.9kmt /150hr snitt
Mars 3: 970m / 14.5kmt / 149hr snitt

Test 2: 4min "full gass"
Juli 11: 1560m / 23.3kmt / 163hr
Mai 26: 1530m / 22.9kmt / 165hr / 5.7%stigningsprosent
Mai 3: 1460m / 21.8kmt / 162hr
April 8: 1320m / 19.7kmt / 163hr
Mars 19: 1300m / 19.4kmt / 166hr
Mars 3: 1170m / 17.4kmt / 160hr

Kroppsvekt og morgen-hvilepuls
Juli 11: 84.8kg / 43
Mai 26: 86.3kg / 43
Mai 3: 88.3kg / 42
April 8: 90.3kg / 46
Mars 19: 92.6kg / 48
Mars 3: 93.5kg / 53


lørdag 9. juli 2011

Trysilrittet 2011... tilbake til gjørma

Ettersom jeg er påmeldt to av høstens massemønstringer (Grenserittet og Birken) har jeg hatt et ord som har svirret bak i hodet mitt i sommer som en plagsom liten mygg: "Seeding". Jeg har faktisk vært i tvil om at jeg i det hele tatt skulle gidde å ta fram terrengsykkelen igjen i år etter de siste to årenes gjørmemareritt i Birken, men det er så sinnsykt mye oppmerksomhet rundt dette på høsten at jeg føler ganske enkelt at om en skal være litt "med" i hva som skjer i sykkelnorge så får til-og-med en landeveissyklist som undertegnede hive seg med her også!

Grenserittet meldte jeg meg egentlig på for delvis å få bedre seeding til Birken, men så vil jeg jo helst ha bedre seeding her også! (ond sirkel det der)... Trysilrittet hadde jeg faktisk aldri hørt om en gang før jeg satt på PCn på fredag kveld og lurte på hva jeg skulle finne på i helgen (etter to dager med magesjau forårsaket av en sykkeltur med vann/gjødselssprut i øynene på onsdagen...). Ettersom løypa skulle være "ganske lik Birken", etteranmelding var mulig, og det skulle være en samlet start så satte jeg meg i bilen kl 06:00 i dag morges i retning Trysil.

Gjørmesprut overalt
Nå tenkte jeg at siden dette var et nystartet lite ritt så ville det sikkert være litt dugnadspreg over arrangementet... Snakk om å ta feil! Dette var faktisk det proffeste arrangerte sykkelrittet jeg tror jeg har vært med på. Uten tvil en sekser på terningen. Her fungerte ALT helt optimalt: Supert start/mål område med masse liv, bra med parkering, godt administrert ritt kontor, veldig bra merket løype, masse drikkestasjoner, matservering etter målgang etc etc. Jeg ble veldig imponert - og dette vil jeg tro er et ritt som vil bli enda mere populært til neste år (var visst over dobbelt så mange i år som i fjor) når folk får høre om hvilket flott arrangement det er! :-) Heia Trysil sier nå jeg!

Startskuddet går. (c) Trysilrittet
Rittet i seg selv gikk ganske greit. Jeg syklet med tetgruppa (underkant av 20mann) frem til første terrengparti, som tok ca 1 time - og da forsvant de så fort at det var igrunn ganske komisk. Jeg ble også påminnet om hvorfor jeg ikke har så mye sans for terrengsykling: Gjørme, steiner, vått gress, sleipe røtter, vanndammer, og mere gjørme... Bland alt det der med en svært middelmådig teknikk i terrenget så blir det ganske kjiipt å sykle i skogen. Jeg tror iallefall at jeg klarte å forbedre seedingen min til Grenserittet med resultat 2:43 (vinneren på 2:27), men det tar vel noen dager å finne ut. Til tross for til tider mye gjørmesprut så var det en bra dag! :-)

Resultater er her.

tirsdag 5. juli 2011

Youtube sykkelvideoer! :-)

Jada... mange har sett disse før, men noen er så bra (Espen Eckbo for eks!) at de ikke kan sees mange nok ganger!

Mario Cipollini som kaster flasker på dommeren!



Fransk sykkelmusikkvideo:



Klassisk Espen Eckbo:



Denne med Jens Voigt synes jeg av en eller annen grunn er veldig morsom!.. det er noe med hvor nonchalant han er til at han gikk på trynet i 70km/t... just another day at the office:



Disse så jeg via sykkelblogg.no (som er flinke på å tråle internettet for morsomme sykkelrelaterte saker):






Borat dukker opp i TdF:



Noen retro video'er.. jeg er 100% for hjelm, men det ser unektelig litt kult ut uten! Sykt å se gutta i spurten gå på trynet uten...





Digger de italienske kommentatorene her... skikkelig engasjement!





Tilslutt, for de som ikke har sett Tyler Hamilton på 60mins... virker unektelig ganske troverdig (video 2&3 finner man lett fra nr 1):

mandag 4. juli 2011

Elektriske Ultegra-skiftere på sykler fra 2012

Ifjor fikk jeg en kort test av Dura Ace (Di2) elektriske girskiftere på sykkel i Maridalen (da Edvald B-H var så snill og lot meg rulle litt rundt på temposykkelen hans) og det er ganske enkelt helt rått! Men det har prisen også vært..... until now!

For én uke siden annonserte Shimano at de lanserer Ultegra versjonen (Ui2) i høst. Det har dukket opp en del artikler nå som har flere detaljer. For eksempel denne: http://www.cyclingweekly.co.uk/news/latest/528996/shimano-ultegra-di2-breaks-cover.html

Et par punkter som jeg har merket meg som er viktige:

- Blir "ikke vesentlig dyrere" (ifølge Shimano) enn dagens mekaniske Ultegra gruppe
- Tilgjenglig for salg i butikk i høst (men blir stor etterspørsel - sikkert vanskelig å få tak i)
- Vil være tilgjenglig på enkelte nye sykkelmodeller fra 2012
- Gir- og bremsehendelen er mye smalere (og penere!) enn dagens
- Batteriet varer i "flere måneder". Kan lades igjen (90min ladetid)
- Frontskifteren "trimmer" automatisk når man skifter bak
- En annen morsom sak er (som f.eks. Sky allerede kjører med på sine temposykler) at man kan ha skiftere både på tempobøylen OG på styret.

Tipper på at dette kommer til å være ganske standard utstyr om et par år! Gleder meg!

søndag 3. juli 2011

8 plass i veteran NM/Halden 2011!

Resultater lagt ut her som bekrefter at jeg fikk 8 plass (M30-39) i gårsdagens veteran NM. Dette er min beste plassering i et sykkelritt i de 11 årene jeg har syklet, og det er godt å se at det siste halvårets økte treningsvolumer har gitt resultater. Min hovedmålsetning hvert år har vært å bli i bedre form enn året før og det målet har jeg definitivt innfridd i år! :-)

Another day at the office
Gårsdagens arrangement var på 112km i en småkuppert løype med start og mål ved Fredriksten Festning i Halden. Det er første gang jeg er med på et norgesmesterskap og det blir litt mere høytidlig/seriøst enn andre ritt jeg har vært med på. Nivået var også litt høyere ettersom det kom syklister fra et bredere nedslagsfelt (la merke til noen sterke navn fra sør- og vestlandet som hadde tatt turen) - sånn sett er jeg ekstra fornøyd med plasseringen.

Etter min skuffende innsats på den Lille Styrkeprøven forrige helg har jeg hatt en veldig rolig uke - som inneholdt bare en hardøkt med intervaller og en annen rolig tur. Var derfor litt usikker på formen da jeg stilte til start i går. Etter den første timen så gikk det riktignok ganske rolig, men jeg merket at jeg følte med utrolig bra i bena og kroppen. Igrunn så klaffet det meste i går og begynner (endelig) å få litt mer rutine på fellesstart. Det som fungerte bra i går, i tillegg til dagsformen, var bl.a. at jeg passet på å ligge mesteparten av tiden i fremre 1/3 av feltet for å unngå for mye trekkspilleffekt, som lett oppstår i småkupperte partier (var med i en rulle ved noen anledninger for å kjøre inn de bruddforsøkene som var, men passet på å ikke brenne av for mye krefter). Var påpasselig med jevn inntak av næring. Begynte ganske tidlig å drikke og hadde en skikkelig proff langing fra kjæresten i langesonen ;-)

Den siste kilometeren av løypa startet med en 90 graders sving, etterfulgt av en bratt 300m bakke ca 10% stigning og deretter jevnt oppover (mellom 3-7%) i 700m til mål. I denne kilometeren ble det som var igjen av hovedfeltet fullstendig pulversiert, og en slik stigning er ikke akkurat optimalt for en "tungvekter" som undertegnede!.. Alex Kjær fra Frogner SK tok hjem seieren, som han har gjort i flere andre ritt jeg har vært med på i år, mens jeg kom 13sekund bak. Til neste år da jeg har kommet ned i skikkelig konkurransevekt skal jeg kunne hevde meg i en slik bakke mye bedre! ;-)


Alexander Kjær vinner, som han pleier på de rittene jeg er med på...


Ett ord: Melkesyre

Ellers var arrangementet så-som-så arrangert. Enkle ting som å legge ut en god løypeprofil i forkant, en god beskrivelse av løypen (den lille som var lagt ut var direkte misvisende), markering av langesone på kartet, mm. manglet. Det burde også vært mere fokus på sikkerhet - og særlig advarsler (og kanskje merking) av enkelte farlig asfaltpartier som det var en del av - runden inneholdt enkelte partier med ekstremt dårlig asfalt inkludert flere hull i veien. Jeg var vitne til et par velt (selv syklet jeg nesten rett inn i hodet på en kar som gikk i asfaltet rett foran meg - unngikk det med et par cm) men tror det gikk ok med de. Ser forøvrig på resultatlisten at jeg er en (av svært mange) som har fått bot!!??... kanskje fordi jeg brettet startnummeret (som var informert om ikke var lov..)? God knows... Halden CK får iallefall ingen topp terningkast her - jeg ruller en svak tre'er! ;-)

Resten av bildene som kjæresten tok kan sees her: https://picasaweb.google.com/nebukanezer/2011_07_NMHalden