torsdag 24. november 2011

YT: Drikk opp månedslønna!

Tine hyller seg selv på hjemmesidene til YT om dagen ettersom de har vunnet en dagligvarebransjepris for YT-produktene sine. Prisen er for "innovasjon" - og Tine for skryt for "god markedsforståelse" og at de "treffer tidsriktig".

Men, om man tillater seg å være litt kritisk: 20 kr for en halvliter sportsdrikk? Altså snakker vi om 40kr per liter. Til sammenligning så kan man kjøpe 2kg sportsdrikkpulver (fra f.eks. Proteinfabrikken) til 299, og dette lager ca 30 liter drikke - som tilsvarer en pris på 10kr per liter!

Ikke bare er prisen på ett YT produkt ca 400% dyrere enn pulverdrikkene, men de forsøker å overbevise oss om at man må kjøpe tre produkter for én treningsøkt (før, under, og etter). Dette inkluderer også en sjokolademelkdrikk (omtrent samme næringsinnhold som Litago sjokomelk) rett etter treningen. Altså skal det koste 60 kr i drikke om man skal trene. Trener man da 4 ganger i uken så snakker vi om ca 1000,- kr for de 'nødvendige' YT produktene i måneden. Er ikke dette like dyrt som å røyke? ;-)

Det mangler naturligvis ikke på lovnader om produktets effekt ("..optimalisert næringsinnhold gjør at du kan prestere best mulig..") og de har i tillegg fått (les "betalt") toppidrettsenteret samt en rekke toppidrettsutøvere til å stå bak produktet slik at ingen skal kunne være i tvil om hvor gode produktene er! Dette er jo forøvrig samme snedige markedsføringstriks som kompresjonstøyprodusentene benytter.

Einstein forklarer effekten av 3 YT drikker

Ekstra næring under trening er ikke veldig viktig for de som trener kortere enn halvannen time - og markedsføringen til sportsdrikker har vært, og fortsatt er, svært overdrevet. Vann er viktigst og bør drikkes under all trening (også kortere økter) - og for lengre økter (halvannen time+) så vil en brødbit med kaviar gi omtrent like god effekt som "hi-tech" drikkervarer. Men! Om man absolutt skal ha sportsdrikk så anbefaler jeg i det minste å kjøpe et produkt som er priset på et anstendig nivå og spare pengene til produkter som har en bedre dokumentert effekt: Som ny sykkel...eller treningsferie på Mallorca!

Innovasjonen til Tine ligger aller mest i markedsføringsknepene! ;-)

(Markedsføringen inkluderer forøvrig YT-challenge som er i seg selv et supert tiltak som jeg tipper mange synes er motiverende å være med på. Selv om jeg har med forundrende fasinasjon studert den relative vanskeligheten i poengfordeling mellom utfordring 5a og 5b...)

6 kommentarer:

  1. Tillater meg en liten kommentar til dette:)
    - Anbefaler deg å lese litt på www.yt.no om idrettsernæring, så får du kanskje et litt annet bilde på hva TINE/YT anbefaler i forhold til trening og ernæring.
    - Det står ikke noe sted at YT anbefaler produktene til både før, under og etter til samme økta. Dette er produkter som skal være et tilpasset alternativ til vanlig mat og drikke når det blir nødvendig. For eksempel kan du bruke restitusjonsdrikken etter en tøff økt når du ikke har mulighet til å få i deg det som trengs for optimal restitusjon tidsnok etter økta. Eventuelt et mellommåltid hvis du kommer rett fra jobb til trening. Er det en vanlig økt (ca 45-60 min) er ikke sportsdrikken nødvendig, og det påstår de heller ikke).
    - Forskjellen mellom LITAGO og YT: YT inneholder mer proteiner, mindre tilsatt sukker og har større næringstetthet enn vanlig skokolademelk. Du får i deg det du trenger for restitusjon på et mindre volum. Det er selvsagt ikke noe problem med 0,5 l sjokomelk istedenfor hvis du heller ønsker det.

    - YT har de som trener 3-4 ganger i uka som målgruppe.
    - YT kan ikke sammenlignes med proteinpulver (sammenlign innhold ift litteratur på idrettsernæring og restitusjonsinntak)
    - Når det gjelder samarbeidet med OLT/toppidrettssenteret så er de definitivt IKKE kjøpt og betalt. OLTs ernæringsavdeling holder virkelig i tøylene her, alt som skal gjøres må ha dekning faglig sett ift idrettsernæring og anerkjent litteratur. OLT er svært nøye med hva de setter navnet sitt på, og her hjelper det ikke med penger - de støtter ikke noe de ikke kan gå god for. Hadde de solgt seg slik hadde de hatt store utfordringer internasjonalt, husk at dette er fagfolk som driver forskning på toppidrett.

    Det er INGEN tvil om at vann er det aller viktigste, og leser du på YT sine hjemmesider er det ingen som påstår at man må ha sportsdrikk på alle økter. Jeg har selv skrevet mange av artiklene på YT.no, og disse er ikke basert på TINES interne synsinger og markedsføring, men internasjonalt anerkjent litteratur på idrettsernæring.

    PRIS kan man jo alltids diskutere, selvfølgelig er dette en vare TINE skal tjene penger på! Innholdet er heller ingen hokuspokus, det er melk, korn, bær, frukt, vann. Dette gjør YT-produktene veldig interessante for min del i forhold til produkter fra Maxim eller Multipower. Du kan fint få i deg det du trenger gjennom vanlig mat og drikke, men YT-produktene er et enkelt alternativ hvis du ønsker produkter som er ferdig sammensatt i forhold til hva du trenger før,(eller) under, (eller) etter trening:) .

    Noen synes mat og drikke er galskap å bruke mye penger på, andre synes det er ren galskap å betale tjue...tretti..førti..tusen kroner på en sykkel når det vel heller er den fysiske formen som avgjør resultatene..;)

    SvarSlett
  2. Takk for innlegget - og helt sikkert fint for lesere å få nyansert innlegget som nok var satt litt på spissen. Men dette er et område hvor det er fornuftig å møte nye produkter med et kritisk blikk - og da tror jeg det er lurt at man kan bidra med noe motvekt til den produktfinansierte informasjonen (markedsføringen) som nye produkter selv står bak.

    Man kan sannsynligvis diskutere pros&cons som YT produktene har iforhold til andre, og kanskje rimeligere, alternativer i dagevis - og ikke komme veldig langt. Kosthold og næringstilskudd er et område hvor diskusjonene ofte mangler dokumenterbare resultater - ref f.eks. den pågående diskusjonen om lavkarbodietter. Men, det viktigste punktet her som jeg vil understreke er at jeg tror det er et overdrevet fokus på hvilken type næring man tar til seg under lengre trening og konkurranse - og dette skyldes jo nettopp markedsføringen fra aktørene som forsøker å tjene penger på sine egne produkter - være seg Maxim gel, Proteinfabrikken drikkepulver, Nycomed magnesiumtabletter, eller YT sjokolademelk. For 95% av oss så vil det sannsynligvis, særlig under trening, være helt ok å drikke vann og spise normal mat (brødmat/bananer etc) uten å måtte kjøpe dyre produkter som fremstår som "nødvendige" ernæringsprodukter for dette formålet. Og uansett hvordan man snur og vender på det så er det nettopp dette YT markedsføringen forsøker å få produktene sine til å fremstå som (nødvendige, altså).

    Når det er sagt, så er det jo faktisk et enormt marked for vann på flaske for omtrent samme pris som YT drikke... så fakta om innhold (man kan jo drikke omtrent samme vann fra springen) er jo ikke særlig viktig for mange forbrukere. Enten det eller så er prissensitiviteten på drikkevarer ekstremt lav.

    SvarSlett
  3. Man skal alltid ha et kritisk blikk, det er jeg enig i. Det er klart at produsentene stort sett har fokus på å selge mest mulig. Markedsføring er jo også lett å misforstå hvis man vet lite om produktet det snakkes om.

    For å ha en ting klart; Ingen er uenig i at vanlig mat og drikke er det beste, også i forbindelse med trening. Toppidrettsutøvere foretrekker helt klart å spise mat fremfor sportsprodukter. Derfor inneholder også YT bare vanlig mat, og TINE/YT påstår ikke at produktene inneholder noe som er bedre enn vanlig mat og drikke - de påstår at produktene er optimale for f.eks restitusjon. Dette stemmer jo også - siden YT nettopp inneholder kun naturlig råvarer som gir karbohydrater, proteiner og salter som trengs f.eks etter en økt - altså det samme som man få i seg ved å spise brød og melk for eksempel.

    Jeg skjønner jo at dette likevel er lett å misforstå, og mange har kanskje den oppfatning at YT inneholder noe som man ikke kan få i seg på noen annet måte enn gjennom disse produktene. Det krever kanskje litt kunnskaper om generell ernæring for å se at innholdet ikke er mer magisk enn hva du kan blande sammen selv på kjøkkenet. Proteinpulver er jo et glimrende eksempel - mange tror at dette pulveret gir noe vanlig matvarer ikke kan tilby.

    Forskning på idrettsernæring er ikke fagfelt hvor det mangler dokumenterbare resultater, her er det viktig at dietter og vektreduksjonsdebatt holdes utenfor. Det er kanskje lett å tenke at dette går under samme falgfelt, men det blir to helt ulike verdener. Men bare for å ha det helt klart; lavkarbod er IKKE et tema i idrettsernæring.

    YT er altså basert på idrettsernæring, selv om det er klart at det er Hvermannsen som i størst grad bruker produktene. Det er jo flest av oss. Produktene er et godt alternativ når du har gjort en dårlig jobb med matinntaket før en lengre økt for eksempel. Bare for å ha det sagt igjen; Ingen (fagfolk hvertfall) er uenig i at vanlig mat og drikke er det beste. Enkle løsninger er likevel kjærkomment i hverdagen til både en idrettsutøver og en travel herr Hvermannsen som skal på trening rett etter jobb.

    Så konklusjonen er at jo, YT inneholder faktisk det man trenger før, under og etter - i likhet med vanlig mat og drikke som du kan sette sammen til et fullverdig måltid med litt kunnskaper. Har du ikke kunnskapene, tiden eller lysten kan du som trener mye benytte deg av disse produktene og være sikker på at du hvertfall får i deg et minimum av det som trengs av næringsstoffer i forbindelse med tøffe treningsøkter.

    Idrettsernæring er utrolig spennende (og forfriskende lesning ift å slippe disse tullete debattene og meningene som florerer ellers rundt kosthold). Norsk og ny (februar-11) bok som er veldig lettlest; Idrettsernæring av Helle og Garthe.

    SvarSlett
  4. Helle som i Christine Helle i Olympiatoppen som er sponset av Tine?

    SvarSlett
  5. Svar
    1. Takk for tipset - leste hvert ord! Ikke overaskende, men svært grundig belyst!

      Et par paragrafer jeg likte godt:
      - Far from sports drinks turning casual runners into Olympic athletes, Noakes suggests: “If they avoided the sports drink they would get thinner and run faster.”
      - The key behind the meteoric rise in consumption of sports drinks lies in the coupling of science with creative marketing. What started life as a mixture of simple kitchen food stuffs has become an “essential piece of sporting equipment

      Slett