onsdag 29. juni 2011

Teknikktips #5

Dette er en fortsettelse av Teknikktips #1Teknikktips #2, Teknikktips #3 og Teknikktips #4 med noen punkter til. (merk at "teknikk" er kanskje litt misvisende.. det er bare diverse tips relatert til landeveissykling etterhvert som jeg kommer på nye)

9. Tråkkteknikk og tråkkfrekvens. For å ha en effektiv tråkk-teknikk skal man forsøke å ha en viss flesibilitet i hælen, som vist på bildet under. Dette kommer naturlig av at man skal ha et "rundt" tråkk, hvor man forsøker å dra bakre fot opp samtidig som man trykker fremre fot ned. Det anbefales å trening hvor man trør kun med en fot om gangen for å forbedre denne teknikken (dette har jeg faktisk aldri gjort  selv...) for da er man ganske enkelt nødt til å holde en konstant kraft på pedalen for å få det til å flyte skikkelig.


Et tips som jeg har forsøkt å tenke på er å fokusere på å "trekke" foten bakover når foten passerer "kl 5" (om man tenker på tråkkrunden som en klokke). Omtrent samme bevegelse som om man skulle skrape noe gjørme bort fra undersiden av skoen på en dørmatte! ;-) Da kommer kraften fra "kl 7" til "kl 11" også ganske naturlig.

Når det gjelder tråkkfrekvens finnes det litt personlige preferanser, men den bør ligge et sted mellom 80-105 tråkk per minutt. Frekvensen er også avhengig av sykkeldisiplin (temposykling på flat mark er typisk litt lavere). Men det er verdt å merke seg at de aller fleste har for lav frekvens og derfor er det viktig å bruke litt tid på det. Det er også en god ide å ha en kadensmåler på sykkelkomputeren - og dette er fordi det er svært lett å gå ned på frekvens når man blir sliten uten at man merker det - da er det kjekt å ha fasiten på komputeren som minner en kontinuerlig på hva man ligger på!


10. Skal du sykle bratte bakker så pass på at du har lave nok gir! Om du planlegger å være med i et ritt hvor det er en eller flere lange bakker på kanskje 10% stigning eller mer så bør du vurdere å ha på kompaktkrank. Om du planlegger å dra på sykkelferie i mellom-Europa og har tenkt å sykle opp kjente Giro d'Italia fjell eller TDF-fjell så du ha på kompaktkrank. Og pass på at du også setter på bak-kassett med 27 tenner på letteste (Campa har mulighet for 29 tror jeg).


Jeg tar med dette tipset fordi jeg har selv erfart å vært på sykkelferie i Italia og Frankrike sammen med andre som har kommet ned dit med standard krank. Det er lite poeng å bruke 30 tusen på en sykkel og derretter 15 tusen på en uke i Alpene, men IKKE å bruke en tusen-lapp ekstra på å unngå å ødlegge hele turen. Det er tilnærmest umulig å sykle opp enkelte fjell med 53-23 utveksling. Selv kjøpte jeg et brukt Ultegra-kranksett for 700 spenn og satte på selv.


Og for de som tenker "jeg sykler såpass raskt at jeg trenger ikke så lave gir" så legger jeg ved bilde av David Millars giring fra Zoncolan i årets Giro d'Italia. Kompaktkrank OG terrengbakgir/kassett (36t):



2 kommentarer:

  1. Å få til et ordentlig rundtråkk synes jeg er temmelig vanskelig, men det tar vel litt tid å få det inn. Skal huske tipsene og prøve det ut :D
    Å trene litt med bare én fot gir jo mening.
    Tommel opp!

    SvarSlett
  2. Heisann. Ja, dette er noe som blir en vanesak etterhvert og som man ikke trenger å tenke på - men, det er noe som må øves inn!

    SvarSlett